První přípravný zápas je tady! Hanáci míří do Vítkovic

Daniel Fekets
O S T R A V A - Hokejový fanoušci se po dlouhém období bez svého milovaného sportu dočkali! Olomoučtí Kohouti své první přípravné utkání před sezónou 2022/2023 odehrají na ledě Vítkovic. V tamní OSTRAVAR ARÉNĚ padne úvodní buly ve čtvrtek 11. srpna od 17:30.

Den před zápasem čekal na Hanáky trénink s nácvikem mnoha herních situací. „Tři týdny jsme na ledě něco zkoušeli, tak uvidíme, jestli se ty prvky projeví v zápase. Počítáme s tím, že led na mnoha stadionech ještě není moc dobrý, ale je na hráčích, jak se předvedou,“ řekl hlavní trenér Jan Tomajko.

⇒ Hlavní trenér Jan Tomajko

Lodivod Olomouce přiznal, že v prvním utkání přípravy fanoušci mohou očekávat značně kombinovanou sestavu. „Někteří hráči ještě nebudou hrát, někteří naopak ano. Příprava je o tom protočit všechny hráče, pořádně je vidět v zápasech a podle toho se budeme rozhodovat, kdo v sestavě bude a kdo ne,“ navázal.

Potěšující zprávou je fakt, že Hanáci do prvního klání půjdou bez vážnějších zranění. „Jsou tam drobné věci, ale není to nic velkého. Co se týče zdravotní stránky, v tomto ohledu jsme na tom v pohodě,“ doplnil.

A jaký budou mít olomoučtí hokejisté hlavní cíl? „Neprohrát. Hned ze startu chceme, aby naše hra nějak vypadala. Hráči se těší, protože samozřejmě radši hrají než trénují,“ uzavřel Tomajko.

To nejdůležitější o soupeři

Vítkovice skončily v loňské základní části na osmém místě, v předkole play-off tak vyzvaly Hanáky. Série to byla velmi vyrovnaná, avšak v rozhodujícím pátém duelu uspěl na domácím ledě celek z Ostravy.

V nadcházející sérii se svěřenci Miloše Holaně utkali s Třincem, který s přehledem vyhrál 4:0 na zápasy a v následujících dnech a týdnech mohl oslavit třetí mistrovský titul v řadě.

V Ostravě se přes léto udála celá řada změn. Aktivní hráčskou kariéru ukončil kapitán Roman Polák, produktivní obránce Alexej Solovjev zamířil zpět do Ruska, Jan Hruška si našel angažmá v druholigovém Znojmě a odešli i Robert Flick, Daniel Dolejš, Radovan Bondra, Karel Plášil či Ruslan Pedan.

Nejzvučnější posilou Vítkovic je americký kanonýr Peter Mueller, který v uplynulých sezónách řádil v kádru brněnské Komety. Ofenzívu spolu s ním posílili i Peter Krieger ze slovenské nejvyšší soutěže a Roman Půček ze Vsetína. Novými akvizicemi Moravanů v obraně jsou Mário Grman (přišel z Hämeenlinny), Juraj Mikuš (Pardubice), Willie Raskob (Nitra) a Daniel Krenželok (Frýdek-Místek). Daniela Dolejše na pozici dvojky nahradil expřerovský Lukáš Klimeš.

Vítkovice na začátku přípravy zvládly utkání s třineckými Oceláři, které porazily 2:1 v prodloužení. Trefili se Petr Gewiese a Peter Mueller.

Soupiska Vítkovic

Brankáři: Aleš Stezka, Lukáš Klimeš, Darek Bartošák.

Obránci: Lukáš Kovář, Jakub Stehlík, Petr Gewiese, Patrik Koch, Juraj Mikuš, Mário Grman, Daniel Krenželok, Willie Raskob, Tomáš Machů, René Smolka, Denis Puchala, Matěj Prčík, Michal Bystroň.

Útočníci: Dominik Lakatoš, Tobias Lindberg, Marek Kalus, Petr Fridrich, Petr Chlán, Jan Bernovský, Vojtěch Lednický, Josef Krejsa, Rastislav Dej, Rostislav Marosz, Lukáš Krenželok, Roberts Bukarts, Roman Půček, Jiří Tvrdý, Matyáš Melovský, Alex Kotásek, Peter Krieger, Peter Mueller.

Hlavní trenér: Miloš Holaň
Hala (kapacita): OSTRAVAR ARÉNA (9 833)
Poslední utkání: Výhra 2:1 v prodloužení nad Třincem

Statistiky obou týmů z minulé ZČ:

TELH 2021/2022
HC Vítkovice Ridera – HC Olomouc

8. místo
umístění v tabulce
9. místo
142:149 – 87 bodů
skóre a body
133:152 – 80 bodů
Rostislav Marosz 35 b (11+24)
nejproduktivnější hráč
David Krejčí 46b (20+26)
Lukáš Krenželok - 16 branek
nejlepší střelec
David Krejčí - 20 branek
Rostislav Marosz - 24 nahrávek
nejlepší nahrávač
David Krejčí - 26 nahrávek
Jan Káňa - 26 nahrávek
Alexej Solovjev 28 b (11+17)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek 31 b (9+22)
Aleš Stezka - 46 záp. (91,01%)
Daniel Dolejš - 12 záp. (91,84%)
úspěšnost brankářů
Jan Lukáš – 32 záp. (89,94%)
Branislav Konrád – 17 záp. (92,37%)
19,89%
úspěšnost v přesilovce
21,79%
80,69%
úspěšnost v oslabení
75,84%
694 minut
tresty celkem
445 minut