Sezóna 2019/2020: Forma Hanáků každým kolem stoupala, play-off bylo zrušeno

Daniel Fekets
O L O M O U C – Pokud si chcete trochu zavzpomínat, jste tady správně. V předsezonním období vám nabízíme souhrn osmi sezón, které Hanáci odkroutili po svém návratu mezi elitu. Hned čtyřikrát urvali postup do čtvrtfinále play-off, přičemž ve dvou případech se dokonce umístili mezi nejlepšími šesti celky základní části. Jednou neuspěli v předkole, jednou skončili ve skupině o udržení, jednou bojovali v baráži a ročník 2019/2020 zastavila v rozhodující fázi pandemie koronaviru. V šestém díle našeho seriálu vám nabídneme návrat do sezóny 2019/2020.

Před ročníkem 2019/2020 posílili soupisku Mory kupříkladu Rostislav Olesz či Lukáš Klimek. V průběhu sezóny pak Olomouc zlákala z Mladé Boleslavi Pavla Musila, jenž se zmíněným Klimkem a Lukášem Nahodilem utvořil velmi úderné trio.

V prvním kole nové sezóny zavítali svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka do Vítkovic, kde díky brankám Olesze a Škůrka zvítězili 2:1 v prodloužení. Bodovali i v dalších třech duelech. Ačkoliv s Mladou Boleslaví tentokráte prodloužení nezvládli, Zlín i Karlovy Vary porazili za tři body.

První zápas s nulou přišel v Třinci, kde celek z Hané padl 3:7. Na konci září ale v plecharéně zdolal Pardubice a následně bral bod v Kladně. Přestože Kohouti vedli o tři branky, domácí Jaromír Jágr zavelel k obratu, který byl dokonán v prodloužení.

Vilém Burian v zápase proti Pardubicím

Poté přišlo vydatně slabší období. Olomouc nastřílela ve čtyřech zápasech za sebou celkově jen jednu branku, a proto s Plzní, Libercem, Brnem a Hradcem Králové na body pomýšlet nemohla. Chuť si spravila v Litvínově, kde zazářila na začátku třetí třetiny. Se Spartou, Vítkovicemi a Mladou Boleslaví to však bylo jen za bod.

Po prvním listopadovém utkání se Zlínem situace dobře nevypadala, Berani zvítězili 5:3, když ve třetí periodě otočili nepříznivý stav. Kohouti ale zabojovali v karlovarském i pardubickém prostředí, z těchto dvou klání vytěžili pět bodů. Posledních pět listopadových utkání přineslo do tabulky 6 bodů.

Olomouc poté střídala výhry a porážky. Ačkoliv například vyhrála 2:1 na Spartě, na vítězství nedokázala zareagovat ve Vítkovicích. Fanoušci si jistě budou pamatovat na utkání hrané 22. prosince 2019, ve kterém padlo neuvěřitelných 14 branek. Ve Zlíně z toho ale byla prohra poměrem 6:8.

Ve svátečním období parta okolo kapitána Martina Vyrůbalíka přehrála 4:2 Karlovy Vary, padla 1:2 s Pardubicemi a nakonec vydolovala bod navíc při prodloužení v Kladně.

Zbyněk Irgl se snaží přehrát defenzívu Karlových Varů

Start do nového roku úplně ideální nebyl, ale od 12. ledna se vše pootočilo. Mora vyhrála na ledě silného Třince, bod brala v Pardubicích a následně opanovala za tři body tři utkání v řadě. Díky fantastické první dvacetiminutovce navíc 4:1 přemohla Spartu.

Už to vypadalo, že domácí utkání s Vítkovicemi bude ztraceno, ale Kohouti v rozmezí necelých deseti minut smazali tříbrankovou ztrátu, přesto se v nájezdech radovali hosté. Duel na ledě Mladé Boleslavi se nepovedl, ale vše bylo napraveno domácí výhrou se Zlínem.

V únoru vyhrála Mora čtyři ze šesti zápasů. Poradila si s Energií, Kladnem, Libercem a Kometou. Nestačila na Plzeň a Třinec. Základní část zakončila v dobrém rozmaru. Jan Lukáš se při výhře 4:0 v Hradci Králové zaskvěl, podobně si vedl také Branislav Konrád při domácím duelu s Litvínovem. V posledním kole základní části brala Olomouc bod na Spartě.

Díky velmi dobré druhé polovině základní části Hanáci skončili sedmí se sedmasedmdesáti body na kontě. V předkole play-off vyzvali Zlín, který o deset bodů utekl sestupovým starostem. V sezóně, ve které se padalo do první ligy přímo, se muselo poroučet Kladno. Těsně před ním skončily Vítkovice s Litvínovem, oddechnout si musely také Pardubice.

První zápas předkola se Zlínem

Jenže play-off netrvalo dlouho. Vinou stále sílící pandemie koronaviru na našem území byla vyřazovací část krátce po svém začátku zrušena. Série předkola mezi Olomoucí a Zlínem se tedy za průběžného stavu 1:1 nedokončila. Extraligový titul nebyl v sezóně 2019/2020 udělen žádnému celku.

Nejproduktivnějším hráčem Kohoutů v základní části se stal Zbyněk Irgl s patnácti trefami a dvaadvaceti asistencemi. Druhý skončil Lukáš Nahodil, s osmnácti góly nejlepší střelec týmu, a třetí Lukáš Klimek. Parádně si v brankářských statistikách vedl Branislav Konrád, jenž si udržel 92,16% úspěšnost zákroků. Činil se také Jan Lukáš s 91,77 %. Prvně jmenovaný odchytal 30 duelů, Lukáš 24. Své premiérové tři starty v nejvyšší soutěži zapsal Vojtěch Mokry.

Soupiska 2019/2020

Brankáři: Branislav Konrád, Jan Lukáš, Vojtěch Mokry

Obránci: David Škůrek, Adam Rutar, Jan Švrček, Tomáš Dujsík, Matúš Hlaváč, Jan Jaroměřský, Jiří Ondrušek, Martin Vyrůbalík, Tomáš Valenta

Útočníci: Michal Vodný, Jan Káňa, Jan Knotek, Tobiáš Handl, Vojtěch Tomeček, Lukáš Nahodil, František Skladaný, Vilém Burian, Zbyněk Irgl, Petr Kolouch, Marek Laš, Petr Strapáč, David Ostřížek, Rostislav Olesz, Lukáš Klimek, Marek Hecl, Jan Bambula, Pavel Musil, Matěj Pekr, Matěj Kořenek