Hanáci vyráží na Slovensko poměřit síly s Duklou Trenčín

Štěpán Navrátil
POVAŽSKÁ BYSTRICA – V úterý 30. 8. od 17:30 se olomoučtí Kohouti představí v zápase proti slovenské Dukle Trenčín. Jejich první přípravný duel se zahraničním soupeřem se odehraje v nedalekém prozatímním azylu Dukly, tedy v Považské Bystrici.

V minulém duelu s Vítkovicemi si hosté od začátku vytvářeli šance a zásluhou dorážky z hole Tobiase Lindberga šli v 6. minutě do vedení. Největší možnost na skórování měli domácí po závaru před Stezkou, jenže ani z něj branku vsítit nedokázali. I únik Dalibora Řezníčka ze 17. minuty zůstal neproměněn.

⇒ Hlavní trenér Jan Tomajko

„Gól jsme měli dát, hlavně tedy ve druhé třetině, kdy jsme měli ze hry daleko víc,“ uznal olomoucký kouč Jan Tomajko. I přes aktivní a bojovný výkon Hanáků to však byli Vítkovičtí, kdo vstřelil jedinou branku prostřední periody. Tentokrát se prosadil ex-olomoucký Rostislav Marosz.

V závěrečné části se Mora snažila o vyrovnání, avšak na skvěle chytajícího gólmana soupeře recept nenašla. „Myslím si, že určitě Aleš Stezka chytal výborně, ale ze šancí, kdy jsme byli sami před brankářem nebo jsme stříleli do poloprázdné brány, měl padnout gól, i kdyby tam stál sebelepší gólman,“ přiznal olomoucký trenér, který dále pokračoval: „Ale zároveň si myslím, že se nám v zápase povedla spousta věcí. I to, čemu jsme se věnovali na tréninku, takže to je pozitivní.“

Teď se Hanáci chystají na pátý přípravný zápas. S Trenčínem se naposledy utkali v září roku 2019. Na ledě slovenského týmu vyhráli 4:3 po obratu ve třetí třetině.

To nejdůležitější o soupeři

Dukla Trenčín, tým zeměpisně položený necelých 30 km od českých hranic, skončil po základní části v uplynulé sezóně Tipos extraligy na devátém místě. V předkole play-off však hráči narazili na hokejisty z Bánské Bystrice a prohráli poměrem 1:3 na zápasy. Celkově se tak umístili až na desátém místě.

V minulém roce strážila brankoviště slovensko-britská dvojice Michal Valent a Ben Bowns. Oba se však rozhodli pro změnu dresu, Michal Valent odešel do Liptovského Mikuláše a Ben Bowns do Cardiffu. Do letošní sezóny tak naskočí v dresu Dukly Dávid Borák, jenž přišel ze Skalice, s Connorem LaCouveem, který se na Slovensko dostal z finské ligy.

Největším ofenzivním tahounem se stal Radoslav Tybor, díky 16 brankám a 13 asistencím ve 46 odehraných zápasech. Fanoušci českého hokeje si ho mohou pamatovat z působení v Třinci, Vítkovicích či Pardubicích. Bodově mu šlapali na paty Patrick Anthony Kudla a hráč kanadsko-izraelského původu Aaron Zack Berisha. Všichni zmínění ale po konci ročníku své působiště změnili, a proto zůstává otázkou, kdo se nyní ujme role bodového lídra týmu.

Dukla odehrála v přípravě již pět utkání. Do prvního přípravného zápasu naskočila 11. srpna na ledě Považské Bystrice, kde prohrála 3:4 po prodloužení. Poté následovala čtveřice duelů s českými soupeři, z toho hned dvakrát s VHK ROBE Vsetín. Domácí utkání proti Vsetínu Dukla prohrála poměrem 5:6 a o týden později také odvetu na Valašsku, tentokrát se skóre 3:5. Trenčín odehrál zápas i v nedalekém Zlíně, kde s Berany nezvládl nájezdy a prohrál 2:3. Poslední utkání ale slovenský celek zvládl, z přerovského ledu si odvezl výhru 4:0.

Soupiska HK Dukla Trenčín

Brankáři: Connor LaCouvee, Dávid Borák.

Obránci: Matúš Hlaváč, Jakub Chomiak, Petr Ulrych, Patriks Ozols, Rayen Petrovický, Phil Pietroniro, Samuel Kupec, Jakub Martiška, Martin Nemčík, Tomáš Starosta.

Útočníci: Jakub Gaťár, Denis Hudec, Richard Jakubec, Luboš Stahoň, Nicklas Heinerö, Nicolas Ferenyi, Joakim Thelin, Roman Vaňo, Šimon Petráš, Viliam Čacho, Frenks Razgals, Martin Belluš, Andrej Krajčovič, Peter Sojčík, Marek Valach.

Hlavní trenér: Róbert Döme
Hala (kapacita): Zimní stadion Pavla Demitry (6150)
Poslední utkání: Výhra 4:0 s Přerovem