Mládežnický reprezentant Tomáš Galvas po svém debutu: Na zápas jsem se těšil

Štěpán Navrátil
POVAŽSKÁ BYSTRICA – Po úspěšné misi v národním týmu do 17 let se Tomáš Galvas oblékl do dresu olomoucké Mory. Svůj první start za A-tým zapsal proti slovenskému Trenčínu.

Olomoučtí hokejisté se poprvé předvedli také za hranicemi České republiky. Představili se v zápase proti Dukle Trenčín, která však nakonec v prodloužení vyhrála 2:1. Svůj první start si odbyl šestnáctiletý obránce Tomáš Galvas. „Moc si vážím toho, že mi trenéři dali šanci. Velmi jsem se na zápas těšil, ale pocity po prohraném utkání samozřejmě nejsou nejlepší.“

Hráč se zkušenostmi z reprezentace se o svém startu doslechl teprve den před utkáním. „V pondělí večer jsem se na poslední chvíli dozvěděl, že budu hrát. Vůbec jsem nečekal, že už teď ve svém věku dostanu příležitost,“ přiznal olomoucký bek a zároveň dodal zážitky z prvního tréninku: „S áčkem jsem byl jen na ranním rozbruslení. Trenéři mi před zápasem dali pokyny, co mám dělat v obranném pásmu. I spoluhráči mi dávali rady, jak se zachovat po buly a podobně.“

Úvodní dvacetiminutovka na stadionu v Považské Bystrici nenabídla jediný vstřelený gól. Šance byly na obou stranách, jenže na hrací ploše vládli oba maskovaní muži. „První tři střídání jsem byl hodně nervózní, ale poté, jak se mi podařilo pár dobrých nahrávek, už jsem si více věřil a získal jsem sebevědomí,“ popsal začátek utkání.

Ve druhé třetině měl dobrou šanci právě olomoucký mladík. Po obhození bránícího hráče se dostal až ke střele, kterou však gólman LaCouvee lapil. „Střelu ještě nemám nejlepší, musím ji potrénovat, ale mohlo to padnout,“ přiznal. Hanáci si ale i tak vzali vedení na svou stranu, když z velkého úhlu skóroval Jan Knotek.

V posledním dějství dokázali domácí vyrovnat po krásné akci a Forsbergově kličce, kterou předvedl velezkušený Tomáš Starosta. Olomoucký Jan Lukáš všechny další příležitosti Trenčínských polapil a utkání nakonec po šedesáti minutách nepoznalo vítěze. Šlo se tedy až do prodloužení.

Ihned po začátku nastaveného času se gólman Hanáků blýskl skvělými zákroky proti střelám Valacha a Thelina. Na dorážku Denise Hudce byl ale krátký a domácí tak po prodloužení zvítězili nad Kohouty v poměru 2:1.

„Můj výkon mohl být lepší, ale myslím si, že jsem odvedl dobrou práci. Snažil jsem se hodně podporovat útok. Samozřejmě jsem se více koncentroval na obranu, abych nepropadl a neztrácel puky. Také jsem se soustředil na rychlou rozehrávku,“ ohodnotil své počínání po zápase mladý debutant. Zároveň nastínil svou situaci v A-týmu: „Ještě jsme se o tomto nebavili. Uvidím, co řeknou trenéři a co bude dále.“

Přidal i své dojmy z tréninku, kde se potkal se starším bratrem Jakubem, který usiluje o místo v Chicagu a v těchto dnech trénuje na Hané. „Byl to pro mě zážitek a chtěl bych si s ním, nebo aspoň proti němu, někdy zahrát,“ dodal Tomáš Galvas.