Jsme připraveni a těšíme se, až to začne, říká před startem soutěže trenér páťáků David Takáč

Zuzana Spurná
O L O M O U C – I páté třídě klepe sezóna na dveře. Trenér David Takáč se ale mimo jiné vrátil k přípravě. Páťáci si vedli výborně a nejen to, byli velmi produktivní. Třinec a Nový Jičín porazili 13:1, Vsetín dokonce 30:5! A dařilo se i na turnaji v Novém Jičíně, kde pětka skončila pátá ze čtrnácti týmů. Čím tým vyniká a jaká jsou očekávání do sezóny?

Davide, suchá příprava je sice minulostí, vraťme se ale na chvíli ještě k ní. Jak jste spokojený s jejím průběhem?

S průběhem letní přípravy jsme s kolegy celkově velice spokojeni. Naší prioritou bylo zajistit, aby nebyla pro naše hráče fádní a jednotvárná, využívali jsme tedy po celou dobu nejen led, ale i plochu a fotbalové hřiště. Tím jsme zajistili její pestrost a troufám si tvrdit, že byla pro všechny velkým přínosem.

Z čeho jste čerpal při skladbě tréninků letní suché přípravy?

Velice často, nejen co se letní přípravy týče, vycházím z vlastních zkušeností, webových stránek zaměřených na hokejovou tématiku a velkou inspirací jsou pro mě v neposlední řadě i mí starší kolegové.

Jan Křivohlávek, se kterým spolupracujete, tvrdil, že jste se shodli, že je dobře, že kluci využívají led už takhle brzo. Co jim to podle vás může dát?

S Honzou jsme se už v předchozí sezóně jednoznačně shodli na tom, že by pro kluky bylo velkou výhodou, kdyby ledová plocha byla součástí letní přípravy. Byli jsme vděčni, že se nám podařilo zajistit tréninky na ledě i v dubnu, květnu a červnu, a tím dětem vykompenzovat alespoň poměrnou část tréninků, které zameškali kvůli covidovým restrikcím posledních dvou let. Kondice a dovednosti kluků se tedy nadále nezlepšovaly jen během na hřišti, ale i střelbou a bruslením na ledě. Všichni jsme si byli velmi dobře vědomi, jak náročné by byl pro děti návrat na led po několika měsíční pauze.

Stejně jako ostatním kategoriím, i vám za pár dní začne soutěž, jak ale celkově hodnotíte přípravné období?

Přípravu s asistenty hodnotíme velice kladně, byla pestrá ať už velkým počtem zápasů nebo turnajem v Novém Jičíně. Určitě je ale stále na čem pracovat. Čeká nás začátek ligy, na který si myslím, že jsme připraveni a těšíme se až to začne.

Jak byste tento ročník definoval a jak k těmto ještě dětem přistupovat?

Ročník 2012 bych definoval jako hráče vyrovnané, velice cílevědomé a zapálené pro hru. Je opravdu radost s nimi pracovat a sledovat jejich progres. Puberta se zatím na ledě příliš neprojevuje, mám s kluky jasně nastavená pravidla. Oni dobře vědí, že jsem celkem perfekcionista, takže to i oni se mnou nemají někdy lehké.

Patříte k nejmladším trenérům v Olomouci, kdo je vaším vzorem a kde čerpáte inspiraci?

Mým vzorem je zcela určitě můj nevlastní táta Mojmír Trličík. Je to člověk, který má za sebou velice úspěšnou kariéru hokejového trenéra a jsem velmi rád, že právě olomoucký hokej může teď o své znalosti a zkušenosti obohatit. Je mi velkou inspirací nejen v pracovním, ale i osobním životě. Další významnou trenérskou osobností je pro mě Václav Varaďa. Ztotožňuji se s jeho pohledem na hokej, líbí se mi jeho prezentace a osobnost. Často sleduji sociální sítě zahraničních klubů, především ze Švédska, odkud mohu získat další zajímavé podněty pro své tréninky.

Jaké cíle jste si osobně stanovil a jaká očekávání máte od páťáků?

Mým cílem je předat všem olomouckým hráčům, nejen mé páté třídě, co nejvíce vlastních zkušeností a dovedností, které je budou posouvat vpřed nejen v hokeji, ale i v životě. Považuji za důležité, aby hráči věděli, že se mohou spolehnout na celý realizační tým. S pátou třídou chceme pracovat trénink od tréninku a zápas od zápasu, malé kroky totiž vedou k velkým výsledkům.

Nově máte jako svazový šéftrenér na starost první až šestou třídu, co tato funkce obnáší a jak velké překvapení to pro vás bylo?

Bylo pro mě příjemným překvapením, že jsem byl vybrán pro funkci svazového šéftrenéra. Navzdory mému věku se považuji za ambiciózního a spolehlivého člověka, který se této funkce ujme s pokorou a maximální zodpovědností. Náplní této pozice je dohlížet na chod tréninků od 1.-6. třídy, nejen na ledě, ale i z tribuny. Mnohdy je potřeba průběh tréninků zaznamenávat a následně vyhodnocovat. Zahrnuje to rovněž i spoustu administrativy, organizaci náborů, kontrolu vedení tréninkových deníků, a v neposlední řadě komunikace s rodiči i kolegy. Touto cestou bych rád poděkoval klubu HC Olomouc za takovou obrovskou příležitost a důvěru.