Léto patřilo turnajům. Jak si vedly olomoucké třídy?

Zuzana Spurná
O L O M O U C – I letošní léto bylo ve znamení turnajů. A nebylo jich málo. Kromě juniorů a dorostenců vyrazili na několik turnajů i olomoucké třídy. Sedmáci a čtvrťáci na turnajích zazářili, devítce kohoutů se tolik nedařilo. A jak se dařilo ostatním třídám?

Čtvrťáci zazářili ve Slezsku i na Valašsku

I čtvrtá třída si vedla skvěle. Na turnaji v Novém Jičíně se utkala pouze s týmy z Moravskoslezského kraje, a to s domácím Novým Jičínem, Opavou, Kopřivnicí, Vítkovicemi nebo Krnovem. Ani čtvrťáci góly nešetřili, a tak porazili domácí 8:3, Opavu vysoko 15:4, Vítkovice v gólové přestřelce 8:5 a Krnov 11:3. Smířit se museli s jedinou porážkou, a to proti Kopřivnici 1:3. Právě Kopřivnici pak vyzvali v zápase o bronz a porážku jí vrátili. Dokonce ve velkém stylu, utkání o cenný kov totiž vyhráli jasně 13:3!

A obdobně dobře si vedli i na turnaji v Uherském Ostrohu. Na Valašsku vyzvali Břeclav, Brno, domácí Uherský Ostroh a Frýdek Místek. Suverénně nejvyrovnanější duel odehráli Hanáci s Brnem, kterému nakonec těsně podlehli 4:5. Šlo ale o jedinou porážku na turnaji. Břeclav pak porazili vysoko 16:2, Frýdek – Místek 9:1 a Uherský Ostroh s čistým kontem 20:0! Domů si tak dovezli skvělé stříbrné medaile.

Páťáci si z Nového Jičína přivezli páté místo

Páťáci se na konci srpna zúčastnili Memoriálu Milana Macháčka v Novém Jičíně. Kromě domácích Ďáblíků vyzvali Olomoučtí ještě Frýdek – Místek, třinecké Oceláře, Kometu Brno, Porubu, brněnskou Techniku nebo piešťanské Havrany. V silné konkurenci skončili Hanáci nakonec pátí za Frýdkem – Místkem, domácími, Třincem a Kometou.

Sedmička ovládla turnaj v Havířově

I sedmá třída si na turnajích vedla dobře. V Havířově se sedmáci zúčastnili turnaje o Pohár Jiřího Trvaje. Shodou okolností legendárního brankáře, který působil i v Olomouci. Protože je přípravné období obvykle nabité nejrůznějšími turnaji, v Havířově včetně domácích se nakonec sešly jen čtyři týmy. Kromě Havířova vyzvali Hanáci ještě slovenské Michalovce a Poprad.

Turnaj se odehrál systémem 3 x 17 minut, přičemž každá třetina se hodnotila jako samostatné utkání. Olomoučtí tak na úvod porazili domácí třikrát těsně 3:1, 2:0 a 1:0. Ani s Popradem nešlo o jednoznačné výsledky, kohouti se ale radovali ze dvou výher 2:1 a 1:0, jednou se však museli smířit s prohrou 1:3. V posledním zápase základní části pak vyzvali Michalovce, které třikrát porazili dokonce s čistým kontem, konkrétně 4:0, 7:0 a 3:0.

Do play-off tak postoupili z prvního místa. V semifinále znovu narazili na Michalovce, které porazili neuvěřitelným poměrem 16:0! Ve finále se pak utkali s Popradem, který rovněž porazili vysoko 12:2 a z Havířova si přivezli zlaté medaile, které si převzali přímo z rukou Jiřího Trvaje.

Na domácím turnaji vyzvali Olomoučtí Pardubice, Hradec Králové, Tigers Zlín, Vítkovice a Vsetín. Olomouc odehrála s každým týmem vyrovnané utkání a vyjma Pardubic s každým soupeřem bodovala. Výsledkově nejvyrovnanější zápasy odehráli kohouti s Hradcem Králové (1:1 a 0:2), Vítkovicemi (1:1 a 0:3) a dvakrát se radovali z výhry proti Vsetínu (1:0 a 3:0). Se Zlínem pak remizovali 1:1 a podruhé se museli smířit s prohrou 1:6. Na pardubické Dynamo však vyzrát nedokázali a z výhry 5:0 a 3:1 se radovali Východočeši. Hanáci tak obsadili páté místo.

Osmáci absolvovali hned tři turnaje

Osmá třída měla ještě o něco pestřejší program. Během přípravy se zúčastnila hned tří turnajů, a to v Hradci Králové, Šumperku a jednou se představila doma. Na domácím turnaji vyzvali kohouti Vsetín, Brno a Třinec. Se silnou konkurencí odehráli Hanáci velmi vyrovnané zápasy. Třinec nejprve porazili 5:3, pak mu ale podlehli těsně 1:2. I s Kometou byly výsledky velmi těsné, z výhry 3:1 a 2:1 se ale radovali hosté. Jediný gól pak rozhodoval v prvním utkání se Vsetínem, kdy se z výhry 1:0 radovali Olomoučtí, podruhé ale Vsetínu podlehli 0:4. Nakonec tak vybojovali třetí místo.

I v Hradci Králové se kohouti utkali se silnou konkurencí. Kromě domácího Mountfieldu nastoupili proti Spartě a Vítkovicím. Tentokrát jim ale štěstí příliš nepřálo a Hanáci skončili čtvrtí. Do třetice se svěřenci trenérů Lubomíra Korhoně a Aleše Kubáně zúčastnili turnaje v nedalekém Šumperku. Kromě domácích se postavili i Prostějovu a Zlínu a domů si nakonec přivezli hezké druhé místo!

Deváťákům se na turnajích nedařilo

Deváťáci si zahráli dva turnaje v rozmezí pouhého týdne. Nejprve vyrazili do Přerova, kde se během 20. a 21. srpna postupně utkali s domácími Zubry, pardubickým Dynamem, Vítkovicemi, Mladou Boleslaví a Libercem. Olomoucké devítce se ale příliš nedařilo. V derby s Přerovem se musela smířit s prohrou 1:4, s Pardubicemi ale remizovala 3:3.

Na vítkovického brankáře však kohouti recept najít nedokázali, a tak se museli smířit s prohrou 0:3. Týmy ze severu a středu Čech pak potvrdily roli favorita a Hanáci museli spolknout hodně hořkou pilulku. Mladé Boleslavi podlehli 2:8, Liberci dokonce 2:12. Z prvního turnaje tak odjížděli s posledním místem.

O týden později se svěřenci trenéra Tomáše Sršně představili na domácím turnaji. V rámci Summer Cupu přivítali Pardubice, nedaleký Zlín, Jihlavu, Poprad nebo spolupracující Břeclav. I tentokrát se ukázalo, že bude duel s Dynamem velmi vyrovnaný, rozhodoval nakonec rozdíl jediné branky. Z výhry se však radovali Pardubičtí. A jediná branka rozhodla i v utkání se Zlínem. Kohouti sice odehráli vyrovnané utkání, znovu se však radoval soupeř, tentokrát z těsné výhry 2:1.

I do třetice chybělo Hanákům málo. Houževnaté Jihlavě podlehli 3:4. S jediným slovenským zástupcem si ale Olomoučtí uměli poradit a radovali se z výhry 6:1. Naopak Břeclav byla nad jejich síly a museli se smířit s prohrou 2:4. Celkově tak domácí obsadili páté místo.