Cíl je postoupit do předkola a poté se uvidí, zaznělo na předsezónní tiskové konferenci

Daniel Fekets
O L O M O U C - Tři dny před začátkem ročníku 2022/2023 proběhla tradiční předsezónní tisková konference za účasti několika novinářů. V Galerii Šantovka na jejich dotazy odpovídali jednatel klubu a hlavní trenér JAN TOMAJKO, generální manažer ERIK FÜRST, marketingový manažer SIMON VEJTASA, asistent trenéra BORIS ŽABKA a kapitán A-týmu JIŘÍ ONDRUŠEK. Co vše zaznělo?

Jan Tomajko - jednatel klubu a hlavní trenér

FOTO: Daniel Klement

Úvodní slovo: Sešli jsme se tady jako každý rok, abychom vám sdělili nějaké informace a zároveň cíle, které v nové sezóně máme. Jednou věcí jsou cíle v tabulce, kde bychom chtěli postoupit minimálně do předkola. Ještě důležitější pro nás však bude předvedená hra, na které jsme v přípravném období pracovali. Chceme být především v útoku lepší než v minulých sezónách.

Realizační tým: Máme tady Borise Žabku, který k nám nově naskočil. Slibujeme si od něj práci s obránci, určitě bude velkou posilou. Dále nás posílil Martin Prusek, který je už hodně zkušený a má bohatou hráčskou minulost. Věřím, že nás posunou někam dále.

Předsezónní cíle: Chceme postoupit do předkola a poté se uvidí. V té nejdůležitější fázi sezóny to ale vždy záleží na zdravotním stavu hráčů. V jarním play-off jsme měli zraněného Honzu Káňu, což udělalo strašně velký rozdíl. Jednou věcí jsou výsledky, druhou předvedená hra. Chceme, aby i diváci z toho měli nějaký požitek.

Minulá sezóna: Trápila nás koncovka. Góly dávala pouze jedna formace, což bychom chtěli změnit. Potřebujeme, aby se prosazovaly všechny pětky. David Krejčí tady už není, takže to musí stát i na dalších hráčích. Minulý ročník hodně ovlivnilo zranění Braňa Konráda. To byl pro nás takový první pohlavek, ze kterého jsme se dostali. Pak jsme si museli poradit s tím, že David Krejčí tady chyběl během olympiády. V play-off nás omezila zranění.

Odchod Davida Krejčího: Těžko se zvyká na to, že David zamířil zpátky do Bostonu. Musí se to vrátit něčím jiným. Bojovností, bruslením... Hra musí být jiná. Nedá se nic dělat. Hráči se musí naučit být těmi potřebnými lídry, třeba Honza Káňa byl měl být jedním z nich. Měl výbornou sezónu, na kterou potřebujeme, aby navázal. Snad od Davida nějaké věci odkoukal.

Posily: Do útoku přišli Kuba Orsava a Pavel Musil, kteří by měli držet náš útočný prapor. Slibujeme si od nich především produktivitu.

Zdravotní stav hráčů: Dnes na tréninku byli všichni kromě Silvestera Kuska, který má drobnější zranění. Předpokládáme, že v Plzni hrát nebude a až do pondělka bude bez ledu.

O Matouši Menšíkovi: Líbí se nám, v pátek bude hrát. Jsme spokojeni s tím, jak to odehrál v přípravě. Také v tréninku vypadá dobře. Sledovali jsme, když hrál Matouš loni play-off v Jihlavě. Když přišel, věděl, že si to musí vybojovat.

Případné střídavé starty: Budeme to operativně řešit, ale uvidíme. Chceme mít více obránců i útočníků, protože v minulých sezónách jsme měli zraněných hráčů celkem hodně. Potřebujeme, aby bylo kam sáhnout.

Formace Klimek - Musil - Nahodil: Uvidíme. Máme různé varianty, jak by se to dalo udělat. Teď jsou sice spolu, ale v sezóně se pětky samozřejmě budou měnit. Zatím to tak je a my doufáme, že se jim bude dařit.

O Janu Bambulovi a Jakubu Navrátilovi: Je na nich, jak šanci chytnou. Když hráč hraje dobře, tak to na něm stojí. Mají na to, ale musí to prokazovat i nadále. Mladí hokejisté s tím občas mívají problémy, protože často to je u nich taková výkonnostní sinusoida.

Erik Fürst - generální manažer

FOTO: Daniel Klement

Úvodní slovo: Všechny vás tady vítám. Chtěl bych fanoušky poprosit o podporu. Doufáme, že co nejčastěji zavítají na zimák.

O rozpočtu klubu: Rozpočet se lehce zvýšil, za což musím pochválit Simona Vejtasu, který pracuje jako marketingový manažer výborně. Říkáme to každý rok, prvním cílem je předkolo, poté chceme dojít co nejdále. Loni nám postup do čtvrtfinále o kousek utekl. Nebylo to pouze o zranění Honzy Káni, zdravotních problémů tam bylo více. Nechceme plakat tak, jak plakali někteří soupeři. Hokejový život je takový. Došli jsme, kam jsme došli, nyní se pokusíme to zlepšit.

Simon Vejtasa - marketingový manažer

Odchod Davida Krejčího: Před rokem jsem tady na tiskové konferenci říkal, že jen za dva týdny jsme prodali tolik dresů, co předtím za dva roky dohromady. Posila ohledně marketingu to byla obrovská, bude chybět trenérům a hráčům na ledě, ale i mně. Na druhou stranu si myslím, že pořád máme v týmu tváře, na kterých můžeme marketing stavět – Jan Káňa, Rostislav Olesz, který má stovky startů v NHL a medaili z olympiády. Vykukují nám tu i mladí typu Tomáše Galvase, který v 16 letech hrál za A-tým.

Návštěvnost: Těžko říct, jak to bude reálně vypadat. Nedá se ani říct, že by zájem byl rapidní. Je doba, jaká je. Lidé se rozmýšlí, za co budou utrácet peníze. Na druhou stranu podle přípravných zápasů se dá říct, že zájem pořád je. Oproti utkáním v předchozích letech tam propad nebyl, naopak počet diváků byl vyšší než dříve.

Permanentní vstupenky: Máme jich prodáno zhruba stejně jako v minulých letech. Já věřím, že fanoušky hokej pořád potáhne a že nás budou podporovat a vytvoří atmosféru, na kterou jsou hráči zvyklí.

Dresy: Bude také třetí sada dresů. Tuším, že třetí domácí zápas bychom v nich měli odehrát. Změn je na nich minimum. Dlouho jsme řešili v rámci vedení a s hráči to, zda udělat dresy nové nebo zanechat design z minulé sezóny. Nakonec zvítězila druhá varianta. Převážil názor, že se dresy povedly. Byly na ně pozitivní ohlasy nejen mezi fanoušky, ale i hráči a soupeři v rámci celé extraligy. Jsou tam menší změny ohledně obrysu písma a podobně. Naštěstí přibyl jeden významný partner, který na dresech bude. Změny jsou jen symbolické.

Boris Žabka - asistent trenéra

FOTO: Daniel Klement

Hodnocení přípravy: Na něčem jsme v přípravě pracovali. Uvidíme, jak se nám povede rozběhnout sezóna. Vše jsme zaměřovali na to, aby se nám povedl chytnout začátek.

Návrat na klubovou scénu: Absolvovali jsme srazy mládežnické reprezentace i té áčkové, takže kontext se seniorským hokejem jsem pořád měl. Snažil jsem se si udržet přehled v české Extralize, sledoval jsem ji na denní bázi. Myslím si, že by to problém být neměl.

Jiří Ondrušek - kapitán

Individuální statistiky: Tím, že Davida Krejčího soupeři zdvojovali, tak o to více místa jsme měli my ostatní. Jsem rád, že se mi povedlo toho částečně využít. Nyní je důležité, abychom vyhrávali více zápasů, protože spoustu vyrovnaných jsme prohrávali. Předpokládám, že i tato sezóna bude vyrovnaná, proto je třeba sbírat každý bodík.

Minulá sezóna: Bylo to zklamání. Cítili jsme, že jsme na Vítkovice měli.

O pozici kapitána: Pozici kapitána jsem těžkou neměl. Kádr je tady zkušený, takže to neleží jen na mně. Kdyby tady byl tým poskládaný z juniorů, tak by bylo náročnější je ukočírovat.

Posily a přípravné období: Tým si celkem sedl. Posily zapadly dobře. Myslím si, že Kuba Orsava nebo Pavel Musil ukázali, že potenciál v nich je velký. Na puku jsou velice šikovní, což se snad potvrdí v pátek při prvním utkání. Přípravné zápasy se těžko hodnotí. Nikdo neví, jaké měl v danou chvíli soupeř tréninky. Sestavy jsou promíchané, zkouší se různé kombinace... V sezóně je to vždy o něčem jiném.

První zápas v Plzni: Žádný lehký soupeř v lize nebude. Když se podíváme na sestavy, tak to bude hodně vyrovnané. Plzeň bude agresivní a bude chtít na nás v domácím prostředí vletět. Budeme se muset na to nachystat.