Kohouti v prvním extraligovém kole vyráží do Plzně

Štěpán Navrátil
P L Z E Ň – V pátek 16. září v 17:30 vypukne pro Hanáky první zápas nového ročníku Tipsport extraligy 2022/2023. Kohouti se na úvod představí na ledě plzeňské Škodovky.

„Příprava byla dlouhá a určitě se těším nejen já, ale i celý tým, až to vypukne,“ popsal asistent trenéra Boris Žabka. Doposud poslední duel si Olomoučtí zahráli v domácím prostředí proti Trenčínu přesně před týdnem. Ačkoliv vstup do utkání neměli dobrý, díky brankám Jana Bambuly, Alexe Rašnera, Jakuba Navrátila a Rostislava Olesze vyhráli 4:1.

Asistent trenéra Boris Žabka na předsezónní tiskové konferenci. FOTO: Daniel Klement

Nyní však udělali tlustou čáru a v hlavách už mají jen a pouze první soutěžní duely. „Do spousty týmů přišli mladí kluci, kteří dokáží být velmi nepříjemní. Jsou skvěle vybavení bruslařsky, na což se samozřejmě připravujeme. Myslím si, že ve vyrovnané sezóně, která se bezesporu očekává, bude rozhodovat každá maličkost,“ řekl slovenský kouč.

Na úvod jedou Hanáci poměřit síly s Plzní, která v létě prošla celou řadou změn. „Na soupeře jsme se začali připravovat na začátku týdne, ale v plánu ještě určitě něco máme. Probereme pár detailů,“ prozradil. „Uděláme maximum pro to, abychom byli úspěšní. Každý zápas je pro nás důležitý,“ dodal Boris Žabka.

To nejdůležitější o soupeři

Hokejisté ze západočeské metropole ve své přípravě odehráli celkově osm utkání. Na úvod vyzvali na domácím ledě prvoligové šumperské Draky, které porazili jasně 4:0. Další zápas s litvínovskou Vervou byl ale úplným opakem. Severočeši deklasovali Plzeň 7:0. O týden později Indiáni obdrželi stejný počet branek i s Karlovými Vary, se kterými dokonce již po druhé třetině ztráceli 0:7. I přes jasné vítězství v poslední části bylo výsledné skóre 4:7. V následující dvojici zápasů modrobílí zabrali a jak v Mladé Boleslavi, tak i s Českými Budějovicemi dokázali zvítězit. Bruslaře porazili 3:2 a Motor v poměru 4:1.

Začátek kalendářního měsíce září se na západě Čech nesl ve znamení turnaje Südtirol Summer Classic 2022, který se konal v italském Bolzanu. Prvním zahraničním soupeřem v přípravě na novou sezónu byl německý Düsseldorfer EG, se kterým Plzeň dvakrát prohrávala, ale v obou případech dokázala srovnat se soupeřem krok. I přesto však po dvou obdržených brankách v poslední třetině padla 2:4. Čekal ji tak souboj o třetí místo, ve kterém se Indiáni střetli se švýcarským celkem Ambri-Piotta, kde mimo jiné hraje dvojice českých reprezentantů – Michael Špaček a Filip Chlapík. Právě tato dvojice legionářů dělala Škodovce největší problémy, hlavně tedy v oslabení. Špačkův gól na 2:0 výrazně komplikoval touhy Plzeňských na vítězství. I tak ale zásluhou Bittena a Hrabíka šel zápas do nájezdů, ve kterých byl jediným úspěšným střelcem Tomáš Mertl a Škoda tak slavila třetí příčku na turnaji.

Ve čtvrtek 8. 9. čekal Indiány odvetný duel proti Mladé Boleslavi. V domácím prostředí nicméně nebyli tak úspěšní jako ve středních Čechách a po prodloužení padli 1:2.

Kádr Škody v létě doznal mnoha změn. Obranu posílila hned pětice hráčů: Jan Piskáček, Michal Houdek, Marek Baránek, Martin Vitaloš a Petr Zámorský. O co největší přínos v ofenzívě by se měli starat Zdeněk Sedlák, Kryštof Hrabík a zahraniční trojice Samuel Bitten, Nicolai Meyer, Aleksi Rekonen.

Trenéři Baďouček a Říha se však budou muset obejít bez celé řady loňských opor. Elitní bek Peter Čerešňák zamířil do Pardubic, jeden z nejproduktivnějších hráčů Michal Bulíř se opět upsal Liberci, Martins Dzierkals odešel do Českých Budějovic a Gustaf Thorell do Sparty. Jeden přesun se udál i na trase Plzeň - Olomouc, poněvadž na Hanou se vrátil Pavel Musil. Dres škody už nebudou hájit ani zkušení beci Dominik Graňák, Jakub Kindl či Viktor Lang.

Soupiska HC Škoda Plzeň

Brankáři: Dominik Pavlát, Miroslav Svoboda.

Obránci: Marek Baránek, Vojtěch Budík, Michal Houdek, Lukáš Kaňák, Vladimír Kremláček, David Kvasnička, Jan Piskáček, Martin Vitaloš, Petr Zámorský.

Útočníci: Václav Adamec, Samuel Bitten, Ludwig Blomstrand, Adam Dvořák, Kryštof Hrabík, Petr Kodýtek, Martin Lang, Sebastián Malát, Tomáš Mertl, Nicolai Meyer, Aleksi Rekonen, Zdeněk Sedlák, Jan Schleiss, Filip Suchý.

Hlavní trenér: Václav Baďouček a Miloš Říha
Hala (kapacita): LOGSPEED CZ Aréna (7 750)
Poslední utkání: Prohra 1:2 po prodloužení s Mladou Boleslaví