Potvrdí Kohouti skvělý vstup do sezóny? V plecharéně vyzvou Spartu

Daniel Fekets
O L O M O U C - Olomoučtí hokejisté se chystají na druhé domácí utkání v této extraligové sezóně. Na Hanou tentokrát zavítá Sparta, která už tradičně patří k největším favoritům k zisku titulu. Úvodní buly zápasu 3. kola padne před kamerami O2 TV Sport ve čtvrtek 22. září v 18:00. Vstupenky si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

Úplný úvod sezóny Hanáci lepší mít nemohli. V Plzni vyhráli 2:1 a následně stejným poměrem zdolali i Mladou Boleslav. „Už od zápasu v Plzni tým šlape, jedou nám nohy a cítíme se dobře. S Boleslaví to byl těžký a ubojovaný zápas, ale zkušenostmi jsme soupeře v určitých pasážích předčili. Rozhodně musíme zapracovat na přesilovkách. Máme další kola k tomu, abychom se v nich zlepšili. Když si přesilovkami pomůžeme, bude to pro nás jednodušší,“ ví útočník Pavel Musil.

⇒ Útočník Pavel Musil

Staronová olomoucká posila se proti Bruslařům postarala o rozhodující branku, v polovině druhé periody zvyšovala na 2:0. Přestože tým Jana Tomajka a Borise Žabky už žádný další gól nepřidal, v závěru řádné hrací doby to příkladně odbojoval. „Konec jsme odehráli velice dobře. Určitě tam nebyla žádná pasáž, ve které by někdo něco vypustil. Ani hrubky jsme nedělali,“ řekl hokejista s číslem 87 na dresu.

Pavel Musil opět po čase nastupuje ve formaci s Lukášem Klimkem a Lukášem Nahodilem. „V posledním společném přáteláku to bylo lepší, ale úplně ze začátku to úplně ideální nebylo. Je těžké se hned sehrát, přestože tam nějaké věci máme z minulých let. Každý zápas jsme na tom lépe a lépe,“ doplnil.

Nyní už ale Kohouti vyhlíží utkání proti pražské Spartě. Musil doufá, že si fanoušci znovu najdou cestu do plecharény: „Sice to bude v televizi, ale ta fanouškům rozhodně nenahradí zážitek z hokeje přímo v hale. Necháme tam všechno a uvidíme, na co to bude stačit.“

To nejdůležitější o soupeři

Sparta začala letošní základní část nepříliš přesvědčivým výkonem v Mladé Boleslavi. Na ledě Středočechů vyslala jen 13 střeleckých pokusů a po zásluze na soupeře nestačila 2:4. V kole druhém už svěřenci Pavla Patery brali tři body, když vyrovnaný zápas s Litvínovem naklonili na svou stranu ve třetí periodě. O výhru 3:0 se góly postarali Adam Polášek, Daniel Přibyl a David Vitouch.

Soutěžní ročník ale Pražané otevřeli v Champions Hockey League. Své domácí duely museli odehrát v Holešovicích, kde nestačili na Aalborg i Luleu. Poté v Dánsku zvítězili 6:2, nicméně na ledě švédského favorita se museli sklonit 2:5. V prestižní soutěži budou muset dvakrát přehrát finský Jukurit, aby postoupili do vyřazovací fáze.

Během letní pauzy se kádr loňského vicemistra docela obměnil. Kromě nových trenérů Pavla Patery a Patrika Martince do Prahy dorazili také brankáři Jakub Kovář a Josef Kořenář, obránci Jakub Krejčík s Michaelem Krutilem a útočníci Dominik Simon, Gustaf Thorell a Ostap Safin.

Sparta však musela skousnout odchod produktivního Filipa Chlapíka, jenž zamířil do švýcarské nejvyšší soutěže. Odešla také brankářská dvojice ve složení Július Hudáček - Matěj Machovský. Posilou Pardubic se stal bek Tomáš Dvořák, boleslavskou defenzívu vyztužil Radek Jeřábek a do Finska odcestovali Maxim Matuškin s Tomášem Pavelkou. Obměna přišla také v útoku, nové angažmá si hledali Zdeněk Doležal, Jakub Strnad, Tomáš Šmerha či Genadij Stoljarov.

Soupiska HC Sparta Praha

Brankáři: Jakub Kovář, Josef Kořenář, Oldřich Cichoň.

Obránci: Jakub Krejčík, Milan Jurčina, Dominik Graňák, Martin Jandus, Michael Krutil, Ondřej Mikliš, Michal Moravčík, David Němeček, Tomáš Tomek, Adam Polášek.

Útočníci: Jan Buchtele, Miroslav Forman, David Dvořáček, Roman Horák, David Kaše, Petr Hauser, Patrik Prymula, Jakub Konečný, Michal Řepík, Daniel Přibyl, Dominik Simon, Ostap Safin, Erik Thorell, Gustaf Thorell, Vladimír Sobotka, David Vitouch, David Tomášek.

Hlavní trenér: Pavel Patera
Hala (kapacita): O2 arena (17 220)
Poslední utkání: Výhra 3:0 nad Litvínovem

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC Sparta Praha

3. místo
umístění v tabulce
8. místo
4:2 – 6 bodů
skóre a body
5:4 – 3 body
Rostislav Olesz 3 b (0+3)
nejproduktivnější hráč
Daniel Přibyl 4 b (1+3)
Matouš Menšík
Jan Káňa
Jakub Navrátil
Pavel Musil - všichni 1 gól
nejlepší střelec
David Vitouch - 2 góly
Rostislav Olesz - 3 asistence
nejlepší nahrávač
Daniel Přibyl - 3 asistence
Tomáš Dujsík 2 b (0+2)
nejproduktivnější obránce
Adam Polášek 1 b (1+0)
Branislav Konrád - 2 záp. (96,88%)
úspěšnost brankářů
Jakub Kovář – 2 záp. (92,98%)
0%
úspěšnost v přesilovce
14,29%
90,91%
úspěšnost v oslabení
92,31%
28 minut
tresty celkem
30 minut