Do Olomouce míří hvězdami nabité Pardubice

Daniel Fekets
O L O M O U C - V rámci 5. kola Tipsport extraligy se na olomouckém ledě představí celek Pardubic, který během letní přestávky mohutně posílil. Dokáží Hanáci zvládnout i další domácí utkání proti těžkému soupeři? Úvodní buly padne v úterý 27. září od 18:00. Vstupenky si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

Kohouti měli ve 4. kole nastoupit na ledě Karlových Varů. Vše nasvědčovalo tomu, že utkání normálně proběhne, jenže krátce před jeho začátkem se porouchala rolba, která po následném odtlačení nechala na ledě díru, kvůli které se utkání odehrát nemohlo. „Hráči to byli vyzkoušet. Hned u mantinelu tam zůstala díra. Bylo by samozřejmě o zdraví, kdyby se na tom hrálo,“ uvědomoval si hlavní trenér Jan Tomajko.

⇒ Hlavní trenér Jan Tomajko

Cestu k Západočechům si tak Olomouc bude muset zopakovat, náhradní termín zatím není jasný. „Je to samozřejmě komplikace, poněvadž Karlovy Vary máme nejdále. Budeme tam muset jet znovu a zároveň najít nějaký vhodný termín. Pro nás to ale není úplně dobrá situace,“ přikývl.

Olomoucký lodivod přiznal, že s podobnou komplikací se dosud ještě nesetkal. „Stalo se mi to poprvé, ani v aktivní kariéře jsem to nezažil,“ dodal Tomajko.

Nyní se už ale Kohouti chystají na Dynamo, se kterým se naposledy utkali v 50. kole loňského ročníku. Tehdy vyhráli 3:2, když David Škůrek těsně před koncem rozhodl. Ve stejný den se navíc Mora radovala z postupu do předkola play-off.

To nejdůležitější o soupeři

Pardubické Dynamo patří v letošní sezóně mezi největší aspiranty na extraligový titul. Není se co divit, východočeský tým totiž do svých řad angažoval několik reprezentantů, kteří donedávna nastupovali v předních evropských působištích. Brankoviště posílil Roman Will, jenž donedávna nastupoval za ruský Čeljabinsk. Stejný směr nabral také Tomáš Hyka, který měl původně Dynamo posílit spolu s Lukášem Sedlákem. Posledně jmenovaný však po podpisu smlouvy v Pardubicích kývl na nabídku vítěze Stanleyova poháru z Colorada.

Do známého prostředí se vrátili Lukáš Radil s Tomášem Zohornou, kterým start Extraligy vyšel výtečně. Radil ve čtyřech duelech zapsal čtyři asistence, Zohorna je díky dvěma hattrickům a dvěma asistencím dokonce nejproduktivnějším hráčem TELH. Pardubice řádně vyztužily také defenzívu. Z Plzně k nim zamířil elitní obránce Peter Čerešňák, z Třince David Musil a ze Sparty Tomáš Dvořák.

Svou sílu Pardubice v úvodních kolech potvrdily. Ačkoliv na ledě kladenských Rytířů ještě na konci třetí třetiny prohrávaly, z duelu nakonec vytěžily dva body. Stejný počin se jim povedl i při prvním domácím utkání s Třincem. Tým kouče Radima Rulíka poprvé naplno bodoval v Plzni, v minulém kole ale po prodloužení nestačil na Mladou Boleslav.

Soupiska HC Dynamo Pardubice

Brankáři: Roman Will, Dominik Frodl, Milan Klouček.

Obránci: Peter Čerešňák, David Musil, Tomáš Dvořák, Jan Košťálek, Jan Kolář, Ondřej Vála, Michal Hrádek, Martin Bučko.

Útočníci: Lukáš Radil, Tomáš Zohorna, Tomáš Hyka, Robert Kousal, Adam Musil, David Cienciala, Matej Paulovič, Robert Říčka, Patrik Poulíček, Tomáš Urban, Ondřej Rohlík, Ondřej Matýs, Filip Koffer.

Hlavní trenér: Radim Rulík
Hala (kapacita): enteria arena (10 194)
Poslední utkání: Prohra 2:3 v prodloužení s Mladou Boleslaví

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice

2. místo
umístění v tabulce
5. místo
8:2 – 9 bodů
skóre a body
15:11 – 8 bodů
Jan Káňa 3 b (2+1)
nejproduktivnější hráč
Tomáš Zohorna 8 b (6+2)
Jan Káňa - 2 góly
nejlepší střelec
Tomáš Zohorna - 6 gólů
Rostislav Olesz - 3 asistence
nejlepší nahrávač
Jan Košťálek, Lukáš Radil - 4 asistence
Tomáš Dujsík 2 b (0+2)
nejproduktivnější obránce
Peter Čerešňák 4 b (1+3)
Branislav Konrád - 3 záp. (97,75%)
úspěšnost brankářů
Roman Will – 4 záp. (88,04%)
6,67%
úspěšnost v přesilovce
14,29%
93,33%
úspěšnost v oslabení
58,33%
36 minut
tresty celkem
33 minut