Kohouti poměří síly s loňským vítězem Prezidentského poháru

Štěpán Navrátil
HRADEC KRÁLOVÉ – Na utkání 10. kola TELH zavítá olomoucká Mora na východ Čech, kde se střetne v duelu s Mountfieldem HK. Vítěz základní části posledního ročníku Tipsport extraligy se v domácí soutěži momentálně pohybuje ve středu tabulky. Úvodní buly bude v královehradecké ČPP aréně vhozeno v pátek 14. 10. v 18:00.

Řekl před zápasem - David Škůrek

Poslední utkání v olomoucké plecharéně začali Kohouti náramně. „Měli jsme výborný vstup do zápasu, hned ve druhém střídání jsme dali gól,“ zhodnotil úvod duelu s Kladnem obránce David Škůrek, jenž dále pokračoval: „Ve druhé třetině jsme si skvěle pomohli přesilovkou a poté se nám hrálo lépe. V obraně jsme byli skvělí, soupeře jsme k ničemu nepouštěli.“

⇒ Obránce David Škůrek

Nejvyšší muž Olomouckých zároveň popsal situaci, kdy byl vyloučen na 2+2 minuty za faul vysokou holí: „To byl určitě zlomový moment. Seděl jsem čtyři minuty na trestné lavici a kluci to perfektně uhráli.“

Na utkání proti Kladnu přišla na olomoucký Zimní stadion spousta domácích příznivců. „Doma je to vždycky lepší. Je dobře, že jsme zvládli první zápasy, v hlavě nejsme tak pod tlakem a věříme si. Fanoušci nám také výborně pomáhají,“ pochvaloval si podporu z hlediště Škůrek.

Olomoucký bek zároveň nastínil cíle pro utkání v Hradci Králové a další pokračování extraligy: „Budeme se chtít zlepšovat zápas od zápasu, Liberec hodíme za hlavu, to nechceme, aby se opakovalo. Musíme se soustředit na to, co se povedlo. Pořádně jsme přes týden trénovali, abychom se nachystali. Chceme plnit naši hru a věřím, že budeme dlouhodobě úspěšní,“ dodal nakonec.

To nejdůležitější o soupeři

V minulém ročníku Tipsport extraligy se hradecký Mountfield po základní části umístil na prvním místě, ačkoliv následné vyřazovací boje se mu nevydařily. Se ziskem 116 bodů si držel náskok nad druhým Třincem, za kterým byla třináctibodová mezera na Spartu.

Do nové sezony však Hradečtí nenaskočili tak úspěšně. Po osmi odehraných zápasech zaujímají s 12 body až osmou pozici. Skóre mají přitom naprosto vyrovnané. Osmnáct vstřelených i obdržených branek, trojice výher i proher po základní hrací době a jeden úspěšný i neúspěšný prodlužovaný zápas nenasvědčují takové dominanci, jakou měl tým z východních Čech v minulém roce.

Jeden ze tří českých zástupců v hokejové Lize mistrů si v základní skupině mezinárodní soutěže poradil. Po vyhraném duelu v Berlíně, kdy Mountfield sice dvakrát dotahoval, ale nakonec srazil soupeře v posledním dějství, si Hradečtí zajistili postup do play-off CHL. Postup z prvního místa skupiny G si Východočeši zajistili po dominantní výhře 8:2 s Eisbären Berlín.

V domácí soutěži je to jako na horské dráze. Po těsné prohře v Kladně 1:2 přišlo domácí vítězství nad Motorem 3:1. V brněnské Winning Group aréně Východočeši nenašli recept na brankáře Komety a padli poměrem 0:4. Poté neuspěli ani na severu republiky, kde nestačili na Litvínov 2:3.

Poslední extraligové utkání odehrál Mountfield na ledě plzeňské Škodovky. Hosté se od druhé třetiny postupně rozjížděli a nakonec dokázali zvítězit 5:2. Vítěznou branku vstřelil Kanaďan Christophe Lalancette.

Soupiska Mountfield HK

Brankáři: Henri Kiviaho, Jan Růžička.

Obránci: Jérémie Blain, Michael Gaspar, Bohumil Jank, Petr Kalina, Graeme McCormack, Richard Nedomlel, Filip Pavlík, River Rymsha.

Útočníci: Lukáš Cingel, Aleš Jergl, Kevin Klíma, Kelly Klíma, Christophe Lalancette, Jakub Lev, Oliver Okuliar, Lukáš Pajer, Radovan Pavlík, Jordann Perret, Radek Pilař, Radek Smoleňák, Martin Štohanzl, Marek Zachar.

Hlavní trenér: Tomáš Martinec
Hala (kapacita): ČPP aréna (6 890)
Poslední utkání: Výhra 5:2 v Plzni

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
Mountfield HK – HC Olomouc

8. místo
umístění v tabulce
4. místo
18:18 – 12 bodů
skóre a body
21:15 – 16 bodů
Jakub Lev 7 b (1+6)
nejproduktivnější hráč
Jakub Orsava 7 b (3+4)
Christophe Lalancette, Radek Smoleňák - 3 góly
nejlepší střelec
Jan Káňa - 4 góly
Jakub Lev - 6 asistencí
nejlepší nahrávač
Jakub Orsava, Lukáš Nahodil - 4 asistence
Filip Pavlík 2 b (2+0)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek 3 b (2+1)
Jan Růžička - 5 záp. (92,54%), Henri Kiviaho - 3 záp. (90,28%)
úspěšnost brankářů
Branislav Konrád – 8 záp. (93,64%)
22,22%
úspěšnost v přesilovce
11,63%
75%
úspěšnost v oslabení
83,33%
107 minut
tresty celkem
125 minut