Extraliga pokračuje v rychlém tempu. Olomouc jede na led lídra z Pardubic

Petr Martínek, Daniel Fekets
P A R D U B I C E - Po jednodenní pauze čeká Hanáky další boj o extraligové body. Ve čtvrtek 3. listopadu je od 18:00 čeká nelehký úkol, a to zastavit rozjeté pardubické Dynamo, které je zároveň první v tabulce. Duel z pardubické Enteria areny bude vysílat O2 TV Sport.

Řekl před zápasem - Dalibor Řezníček

V minulém kole kohouti přehráli karlovarskou Energii 2:0. Připsali si tak jedenáctou výhru v ročníku. „Věděli jsme, že Karlovy Vary budou silné směrem do protiútoků, na což jsme se připravovali. Naštěstí se nám na konci první třetiny povedlo dát gól, který nám hodně pomohl. Poté jsme soupeře pustili do pár přečíslení, ale nevyužil to. I přes oslabení v závěru jsme to dotáhli do vítězného konce, což je skvělé,“ neskrýval radost obránce Dalibor Řezníček.

⇒ Obránce Dalibor Řezníček

Sám olomoucký obránce měl prsty u prvního gólu. Z mezikruží trefil tyč, jeho ránu pak dorazil do branky Lukáš Nahodil. „Byla tam přihrávka od Rosti Olesze. Padala ze vzduchu, takže jsem se snažil hlavně mířit na bránu. Naštěstí před brankovištěm stál Nahec, který to dorazil. Byl to gól, který nám hodně pomohl,“ ví muž, jenž na Hanou přišel před více než rokem ze Zlína.

Olomouc se i nadále drží na čtvrté příčce. Soupeřům, kteří jsou za ni, neustále odskakuje. „Na tabulku se moc nedíváme, jdeme zápas od zápasu. Každé utkání chceme vyhrát. Čekají nás ještě dva duely do reprezentační pauzy, samozřejmě do nich půjdeme s tím, že chceme zvítězit,“ řekl odhodlaně.

Další utkání však bude pro družinu trenérů Tomajka a Žabky nesmírně těžké. Mora zavítá na led prvních Pardubic. „Naše výsledky nás opravňují k tomu, abychom měli nějaké sebevědomí. Pojedeme se tam porvat o dobrý výsledek. Čeká nás skvělý zápas a dobrá kulisa, těšíme se na to,“ zakončil Řezníček.

To nejdůležitější o soupeři

Pardubice byly před sezónou pasovány na horkého favorita na extraligový titul. Však aby ne, když Dynamo přivedlo několik posil z KHL, které zároveň i pravidelně nastupují v reprezentačním dresu. Hned první tři zápasy přinesly výhry, na kterých se podílel Tomáš Zohorna hattricky na ledě Kladna a Plzně. Prohra přišla až ve 4. kole, kdy v prodloužení byla lepší Mladá Boleslav. Nicméně na konto Východočechů body dále přibývaly, tedy až do 9. kola, ve kterém v domácím prostředí nestačili na Karlovy Vary.

Dynamo aktuálně drží sérii sedmi výher v řadě. Ta začala na hokejové poměry poněkud nevšedně. Ke dvěma výhrám mu stačilo vstřelení dvou branek. Byly z toho úspěchy 1:0 po prodloužení nad Libercem a 1:0 po nájezdech v Litvínově. Od odehrání těchto střetnutí to začalo pardubickým hokejistům pálit, vyhrávali svá utkání vstřelením tří a více branek. Doma v Enteria areně si zastříleli proti Hradci Králové, Kladnu a Plzni, která inkasovala hned sedmkrát. Střelecký prach v Mladé Boleslavi zřejmě došel, nicméně v posledním odehraném duelu vyhráli svěřenci Radima Rulíka 1:0.

Mohutné posilování přináší ovoce, což jde vidět i na osobních statistikách jednotlivých hráčů. Klubovému a i extraligovému bodování vévodí Lukáš Radil s dvaceti body za sedm gólů a třináct asistencí. Daří se i Tomáši Zohornovi, který dosud přispěl patnácti body. Z obrany můžeme zmínit Slováka Petera Čerešňáka, jenž dostává nejvíc prostoru na ledě z celého týmu a v Extralize je šestý nejvytěžovanější hráč. Sílu mají Pardubice i v brankovišti, kde se můžou spolehnout na Romana Willa a Dominika Frodla. Více prostoru zatím dostává první jmenovaný, který posílil v létě tým příchodem z Čeljabinsku.

Soupiska HC Dynamo Pardubice

Brankáři: Dominik Frodl, Roman Will, Milan Klouček.

Obránci: Martin Bučko, Ondřej Chabada, Tomáš Dvořák, Michal Hrádek, Jan Kolář, Jan Košťálek, David Musil, David Sýkora, Vojtěch Tvrdík, Ondřej Vála, Peter Čeřešňák.

Útočníci: David Cienciala, Jakub Hajný, Daniel Herčík, Tomáš Hyka, Filip Koffer, Robert Kousal, Tomáš Kulhánek, Ondřej Matýs, Adam Musil, Matej Paulovič, Patrik Poulíček, Lukáš Radil, Ondřej Rohlík, Michal Rouha, Daniel Rákos, Štěpán Turek, Tomáš Urban, Tomáš Zohorna, Robert Říčka, Pavol Štefka.

Hlavní trenér: Radim Rulík
Hala (kapacita): Enteria arena (10 194)
Poslední utkání: Výhra 1:0 nad Mladou Boleslaví

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc

1. místo
umístění v tabulce
4. místo
56:33 - 38 bodů
skóre a body
42:29 - 30 bodů
Lukáš Radil - 20 b (7+13)
nejproduktivnější hráč
Jan Káňa - 13 b (8+5)
Tomáš Zohorna - 9 gólů
nejlepší střelec
Jan Káňa - 8 gólů
Lukáš Radil - 13 asistencí
nejlepší nahrávač
Rostislav Olesz - 7 asistencí
Peter Čerešňák - 12 b (4+8)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek - 8 b (3+5)
Roman Will - 11 záp. (92,74%)
Dominik Frodl - 7 záp. (94,48%)
úspěšnost brankářů
Branislav Konrád - 10 záp. (93,14%)
Jan Lukáš - 6 záp. (95,26%)
16,98%
úspěšnost v přesilovce
13,64%
76,56%
úspěšnost v oslabení
81,97%
153 minut
tresty celkem
173 minut