Poslední duel před reprezentační pauzou. Do plecharény zavítá Motor

Daniel Fekets
O L O M O U C - Olomoučtí hokejisté se chystají na poslední zápas před reprezentační pauzou. Před více než týdenním zápasovým odpočinkem je čekají České Budějovice. Zápas 19. kola Tipsport extraligy odstartuje v neděli 6. listopadu od 17:00. Vstupenky si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

Řekl před zápasem - Lukáš Nahodil

V předehrávce 18. kola na ledě Pardubic Hanáci nebodovali. Favoritovi celé soutěže statečně vzdorovali, nicméně branku vsítit nedokázali a nakonec prohráli 0:3. Dynamo pravděpodobně definitivně rozhodlo gólem na 2:0 ve 49. minutě, kdy Robert Kousal usměrnil kotouč do prázdné klece. „Myslím, že tam vázla komunikace z naší strany, Honzovi Lukášovi jsme nezařvali. Tohle jde za týmem a ne za Honzou, který chytá fantasticky,“ měl jasno Lukáš Nahodil.

⇒ Útočník Lukáš Nahodil

Poté už Východočeši do větších šancí celek z Hané nepouštěli a v závěru navíc díky Válovi přidali ještě jednu branku. „Deset minut je v hokeji hodně dlouhá doba, ale bohužel jsme se už k ničemu nedostali. Pardubice jsou zkušené mužstvo, pohlídaly si to,“ pokrčil rameny forvard s číslem 19 na zádech.

Momentálně mají svěřenci Jana Tomajka a Borise Žabky na kontě třicet bodů a patří jim čtvrtá příčka v tabulce. Svůj zisk by ale chtěli před reprezentační přestávkou ještě navýšit. „Jsme spokojení, ale chceme více. Chceme vyhrávat každý zápas, což se sice naposledy nepovedlo, ale o to více musíme zabrat v neděli proti Budějovicím. Po posledním zápase byla nálada špatná, ale trochu jsme se z toho oklepali. Pevně věřím, že navážeme na dobré výkony na Spartě a doma s Karlovými Vary,“ přeje si.

První vzájemný střet dopadl lépe pro kohouty, kteří slavili díky gólu Jiřího Ondruška v prodloužení. I tentokrát chce být Olomouc vítězná. „Bude to důležitý zápas hlavně pro psychiku a pro náladu do práce během repre pauzy,“ uzavřel Nahodil.

To nejdůležitější o soupeři

Motor vstoupil do sezóny ve velkém laufu, vyhrál první tři své utkání, přičemž Kometu a Litvínov přehrál jasným rozdílem. Poté ale Jihočeši padli devětkrát v řadě, což pocítil především trenér Jaroslav Modrý, který dostal pro utkání 13. kola proti Plzni od vedení ultimátum. České Budějovice ale Škodu porazily po nájezdech a Modrý tedy zůstal na lavičce bronzového týmu z loňské sezóny.

Následně Motor přetlačil po nájezdech také Třinec a poté dvakrát vyhrál a dvakrát prohrál. V minulém kole dokázal poměrem 2:1 zdolat Hradec Králové, když rozdílovou branku zaznamenal v 58. minutě zkušený obránce Roman Vráblík. I tak ale Českým Budějovicím patří jedenáctá příčka, nicméně rozestup mezi pátým Třincem a posledním Litvínovem je pouze šestibodový.

Není velkým překvapením, že se o produktivitu Motoru znovu stará dvojice Lukáš Pech - Milan Gulaš. Pech posbíral v osmnácti zápasech 19 kanadských bodů a v této chvíli pobývá na pátém místě produktivity soutěže. Milan Gulaš si drží bilanci bodu na utkání, duelů odehrál celkem třináct. Kromě zmíněných Pecha, Gulaše či Vráblíka tráví hodně času na ledě ofenzivně ladění zadáci Petr Šenkeřík a Jan Štencel.

Bránu momentálně střeží Jan Strmeň, který zaskakuje za zraněného Dominika Hrachovinu, jenž hlavně na začátku extraligového ročníku Jihočechy držel. Velkou vzpruhou pro semifinalistu play-off 2022 může být návrat Michala Vondrky. Čtyřicetiletý útočník se rozhodl prodloužit si kariéru a pokračovat v českobudějovickém dresu.

Soupiska HC Motor České Budějovice

Brankáři: Dominik Hrachovina, Jan Strmeň, David Gába, David Cinka.

Obránci: Roman Vráblík, Petr Šenkeřík, Jan Štencel, Stuart Percy, Mikuláš Hovorka, Ondřej Kachyňa, Kristofers Bindulis, Patrik Marcel, Jakub Šedivý.

Útočníci: Tomáš Čachotský, Lukáš Pech, Milan Gulaš, Zdeněk Doležal, Martins Dzierkals, Martin Hanzl, Tomáš Chlubna, Václav Karabáček, Filip Přikryl, Jakub Strnad, Lukáš Vopelka, Jakub Valský, Vojtěch Tomeček, Matěj Toman, Josef Koláček, Michal Vondrka.

Hlavní trenér: Jaroslav Modrý
Hala (kapacita): Budvar aréna (6 421)
Poslední utkání: Výhra 2:1 s Hradcem Králové

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC Motor České Budějovice

4. místo
umístění v tabulce
11. místo
42:32 – 30 bodů
skóre a body
42:53 – 22 bodů
Jan Káňa 13 b (8+5)
nejproduktivnější hráč
Lukáš Pech 19 b (4+15)
Jan Káňa - 8 gólů
nejlepší střelec
Milan Gulaš - 8 gólů
Rostislav Olesz - 7 asistencí
nejlepší nahrávač
Lukáš Pech - 15 asistencí
Jiří Ondrušek 8 b (3+5)
nejproduktivnější obránce
Jan Štencel 7 b (3+4)
Branislav Konrád - 10 záp. (93,14%)
Jan Lukáš - 7 záp. (94,57%)
úspěšnost brankářů
Dominik Hrachovina – 12 záp. (90,03%)
Jan Strmeň - 8 záp. (91,51%)
13,43%
úspěšnost v přesilovce
16,05%
82,26%
úspěšnost v oslabení
76,39%
229 minut
tresty celkem
168 minut