Radegast index aneb kdo je největším tvrďákem Hanáků?

Štěpán Navrátil
O L O M O U C – Po domácím duelu s českobudějovickým Motorem je na programu týdenní reprezentační pauza. Proto jsme se rozhodli poohlédnout se za statistikami z doposud odehraných zápasů Tipsport extraligy. Konkrétně se podíváme na Radegast index.

Známý Radegast index je vypočítaný pomocí tří parametrů. Udělují se plusové a mínusové body za přítomnost hráče na ledě při vstřelených nebo obdržených gólech. Dále je jedním bodem oceněn hit protihráče, stejně jako zblokování střely. Těmto statistikám zpravidla vévodí obránci a výsledná tabulka pořadí Radegast indexu je často brána jako žebříček nejtvrdších a nejobětavějších hráčů na ledě.

Statistika plus/mínus je v celém mužstvu velmi vyrovnaná. Po šesti i osmi kladných bodech si připsaly vždy dvojice hráčů. Alex Rašner s Matoušem Menšíkem jsou jen v těsném závěsu za vedoucími Davidem Škůrkem a Janem Bambulou. Mladý útočník byl ve čtrnácti odehraných zápasech u devíti vstřelených branek a pouze jediné obdržené.

Nejvíce hitujícím hráčem Mory je obránce Tomáš Dujsík, který v sedmnácti zápasech dohrál hned devět soupeřů. Těsně za ním jsou se šesti hity útočník Jan Bambula a zkušený David Škůrek. Lukáš Mareš, jenž se nachází na čtvrtém místě tabulky, stihl soupeře sestřelit pětkrát v šesti odehraných utkáních.

Obětavosti dominují defenzivní hokejisté. První pětice nejvíce blokujících hráčů je celá z obranných řad. Vedoucí tři jsou přitom v rozmezí dvou zablokovaných ran, když je na pomyslné bronzové příčce s 26 bloky David Škůrek. O jeden více si připsal kapitán Jiří Ondrušek a první pozice náleží Janu Švrčkovi. Borec s číslem 51 na dresu se položil do střely hned osmadvacetkrát.

V celkovém součtu je tedy na třetí pozici Radegast indexu za 5 hitů, 27 bloků a 3 plusové body kapitán Jiří Ondrušek. O pouhý bod před ním je Jan Švrček. Ve dvanácti zápasech stihl svým tělem zastavit ještě o jednu ránu více. Na první příčce v týmu podle statistiky bojovníků je pak nejvyšší hráč Olomouckých David Škůrek. Se čtyřiceti body obsazuje v celé extralize dvacáté místo.