Navzájem se všichni doplňujeme, říká asistent trenéra Boris Žabka

Jakub Žurovec
O L O M O U C – Asistent trenéra Boris Žabka má za sebou úspěšný vstup do nového působiště. Hanáci pravidelně sbírají body a drží se na třetí příčce tabulky. V rozhovoru pro klubový web se pětačtyřicetiletý trenér vyjádřil k právě probíhající sezóně, realizačnímu týmu, ale i rozsáhlé marodce.

První část extraligy je za námi a Olomouc se drží na třetí příčce. Co na to říkáte?

Tak samozřejmě si toho vážíme a jsme za to moc rádi. Víme, že sezóna ještě bude ukrutně dlouhá, takže každý bod je pro nás dobrý. Snažili jsme se udělat maximum pro to, abychom zvládli začátek. Zatím se nám to povedlo a s maximální pokorou chceme pokračovat tak, abychom si formu udrželi.

⇒ Asistent trenéra Boris Žabka

Pomohl hodně vstup do sezóny, kdy Olomouc měla z prvních tří zápasů na kontě devět bodů?

Každý bod, který získáme ze začátku soutěže, týmu pomůže. Budu se opakovat, jsme za to vděční. Chtěli jsme investovat maximum do začátku sezóny, což se nám povedlo.

Olomouci se zatím daří také v prodloužení nebo nájezdech. Jsou tyto body navíc o to cennější?

Ano, je to skvělá práce. Musíme kluky pochválit, že zvládli tyto vypjaté situace, ať už to bylo v prodloužení, nebo v nájezdech.

Chlapci vědí, za čím jdou

Kromě toho, že body sbíráte doma, se vám daří i venku. Porazit mužstva Sparty, Plzně, Mladé Boleslavi či Hradce Králové není samozřejmé, ještě na jejich domácích stadionech…

Připravujeme se na každý zápas stejně. Samozřejmě vnímáme, že když se jede třeba na Spartu, je tam atmosféra bouřlivější, ale jak jsem již řekl, na každý zápas se chystáme stejně a pořád chceme vyhrávat. Když se vrátím k výkonům, zdobí nás výborná defenzivní taktika s ukrutnou obětavostí. Je vidět, že chlapci opravdu vědí, za čím jdou, a že se nám ta obětavost vrací. Někdy se k nám přiklonilo štěstí právě díky týmovému výkonu. Vždy nás podpoří také výborní gólmani.

Vrátíme se k výjezdu na Spartu, kam jelo osm vagonů fanoušků. Bylo pro tým o to lepší, když tam Olomouc měla takové fanouškovské zázemí?

Lepší to bylo určitě. Bylo to vlastně pro nás něco specifického. Jsme velmi rádi, že jsme fanouškům dali výhru, i když se ten zápas nevyvíjel podle našich představ. Ale nakonec se nám to povedlo. Vždy je výborné zažít takovou atmosféru a mít takovou podporu. Chtěli bychom za to moc poděkovat a budeme dělat vše pro to, abychom jim dělali radost i nadále.

Boris Žabka na předsezónní tiskové konferenci. FOTO: Daniel Klement

Brankáři nás vždy skvěle podrželi

Výborný začátek ročníku prožil i brankář Branislav Konrád. Ten se ale bohužel zranil a v olomouckém brankovišti ho nahradil Jan Lukáš, který také podává výborné výkony. České Budějovice navíc vychytal Jakub Sedláček. Co říkáte na dosavadní výkony brankářů?

Vždy je to velká pomoc. My tedy myslíme prioritně na defenzivu, u které tedy musím potvrdit, že je podpořená z brankoviště. Ať tam stál Konrád, Lukáš nebo Sedláček, vždy nás skvěle podrželi.

Bavíme-li se o Konrádovi, máte nějaké bližší informace k jeho zdravotnímu stavu?

Uvidíme, toto není otázka úplně na mě. Doufáme, že se dá dohromady co nejrychleji. Uvidíme, jak naskočí do tréninkového procesu. Co bude dál se ukáže po reprezentační pauze.

Skoro celou sezónu vás trápí velká marodka. Pro trenéry to asi není nic příjemného, když musí takto lepit sestavu, že?

Je to náročné. Nejen pro trenéry, ale i pro tým, protože když sestava není kompletní, tak tým zápas co zápas musí podávat nadstandartní výkony, což se nám zatím daří. Naštěstí jsme neměli velkou marodku v obraně, díky které můžeme předvádět takový výkon, který nyní předvádíme. Obraně se to tedy vyhýbá a kluci možná i tím, že v týmu byla taková marodka, byli schopní se potáhnout navzájem. Navíc dodržovali taktické pokyny.

Realizační tým funguje výborně

Když navážu na zápas proti Pardubicím, kde si Lukáš Klimek zlomil lícní kost a v pondělí 7.11. šel na operaci. Jak to vidíte s jeho návratem do zápasů?

Rekonvalescence by měla být zhruba tři týdny a uvidíme, jak dopadla operace. Všechny tyto věci jsou individuální. Hlavně doufáme, že bude zdravý, a že se mu to zahojí. Pak teprve budeme myslet na nějaké hokejové výkony. Hlavně ať je tedy zdravý.

Jak se Vám spolupracuje s trenérem Janem Tomajkem a celkově s olomouckým týmem, u kterého jste nyní prvním rokem?

Není to jenom o nás dvou s Honzou Tomajkem. My dva se známe déle, hrávali jsme spolu. Když tedy začnu Honzou, moc si cením, že mohu spolupracovat s člověkem, který i mě obohacuje, protože je pracovitý a vzdělaný. Je také otevřený novým věcem a hlavně posouvá i mě. Takže jsem opravdu moc rád za tuto spolupráci. Honza je čistý a rovný člověk, který je pro mě v této době velmi vzácný a jsem za to rád. Celkově realizační tým funguje výborně. Skvěle nás doplňuje Petr Fiala, který nám dává zpětnou vazbu, říká nám své názory, plus je tam i trenér gólmanů Martin Prusek, takže všechna rozhodnutí, která děláme, jsou týmová. Chtěl bych také poděkovat Eriku Fürstovi za šanci. Udělám maximum, aby se nám dařilo.