Kohouti vyráží na dohrávku čtvrtého kola do Karlových Varů

Štěpán Navrátil
KARLOVY VARY – Utkání původně naplánované na 25. září se kvůli poruše rolby dohrává po reprezentační pauze 15. listopadu. Se stejným soupeřem se přitom Mora střetla ve vítězném duelu na domácím kluzišti před dvěma týdny, tentokrát ale Energetiky vyzve v KV Areně od 17:30.

Řekl před zápasem – Jiří Ondrušek

Před pauzou určenou pro finský turnaj Karjala se Kohouti usídlili na třetí pozici tabulky Tipsport extraligy. „Nálada je dobrá, nějaké body nahrané máme. Jsme si vědomi toho, že sezóna je vyrovnaná, zápasy rozhodují detaily a my jsme měli štěstí, že se nám většinou podařilo utkání přiklonit na naši stranu,“ popisuje situaci Jiří Ondrušek.

⇒ Obránce Jiří Ondrušek

Přitom v posledním duelu doma srazila Mora českobudějovický Motor 3:1. „Vždycky je lepší zápas před delším volnem vyhrát, navíc to bylo proti Budějovicím, od kterých se čeká, že budou v tabulce na podobném umístění jako my,“ řekl kapitán týmu.

Do dalšího utkání se však olomoucký kádr již pilně připravuje: „Karlovy Vary mají hodně bruslivý tým, rychle otáčí hru. Budeme se na to muset soustředit, neztrácet puky na útočné modré čáře. Hlavní je pohlídat brejkové situace a přečíslení.“ To se před dvěma týdny na domácím ledě povedlo, když Jan Lukáš vychytal čisté konto.

Je však nutné pokračovat ve výkonech i nadále, což také podotknul nejvytěžovanější hráč Olomouce. „Jsme rádi, že se držíme tak vysoko a uděláme maximum pro to, abychom se v čele drželi i dál,“ dodal nakonec Jiří Ondrušek.

To nejdůležitější o soupeři

Po třetině odehraných utkání základní části Energie zaujímá desátou příčku. S celkovým ziskem 24 bodů je o skóre za Mladou Boleslaví, která sice ztrácí na produktivitu Karlových Varů 12 branek, ale dozadu pracuje mnohem lépe, když obdržela o 22 gólů méně.

Na konci října se Karlovarští střetli nejprve s Mountfieldem v Hradci Králové a poté i na domácím hřišti s Třincem. První utkání zvládli poměrem 2:1, ale s loňskými mistry padli 2:6. Oceláři urvali utkání na svou stranu čtyřmi góly v poslední třetině.

Listopadové duely zatím Západočechům nevycházejí. Jan Lukáš se blýskl čistým kontem při výhře Olomouce 2:0. Jediný bodík získala Energie při měření sil s plzeňskou Škodovkou. Pouhé tři vteřiny před koncem prodloužení vystřelil výhru Indiánů 5:4 Tomáš Mertl. Poslední duel před reprezentační pauzou narazili Energetici na stoupající Litvínov. V utkání na Zimním stadionu Ivana Hlinky si domácí poradili 5:3.

Jediným českým reprezentantem soupeře na turnaji Karjala byl Ondřej Beránek, jenž nastoupil do všech tří zápasů, ale žádný kanadský bod nezaznamenal.

Soupiska HC Energie Karlovy Vary

Brankáři: Štěpán Lukeš, Vladislav Habal, Adam Dybal.

Obránci: Tomáš Bartejs, David Bernad, Ondřej Dlapa, Tomáš Havlín, Matteo Kočí, Filip Krajčík, Dalimil Mikyska, Michal Plutnar, Tadeáš Tůma, Lukáš Pulpán, Martin Rohan.

Útočníci: Ondřej Beránek, Jiří Černoch, Dávid Gríger, Jan Hladonik, Vít Jiskra, Petr Koblasa, Tomáš Rachůnek, Tomáš Redlich, Martin Kohout, Daniel Kružík, Robin Sapoušek, Martin Osmík, Tomáš Vondráček, Otakar Šik, Matěj Zadražil, Michal Vachovec, David Kofroň.

Hlavní trenér: David Bruk
Hala (kapacita): KV Arena (5 874)
Poslední utkání: porážka 3:5 s Vervou Litvínov

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc

10. místo
umístění v tabulce
3. místo
48:62 - 24 bodů
skóre a body
45:33 - 33 bodů
Tomáš Rachůnek - 15 b (5+10)
nejproduktivnější hráč
Jan Káňa - 13 b (8+5)
Petr Koblasa - 10 gólů
nejlepší střelec
Jan Káňa - 8 gólů
Tomáš Rachůnek - 10 asistencí
nejlepší nahrávač
Rostislav Olesz - 7 asistencí
Michal Plutnar - 8 b (1+7)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek - 8 b (3+5)
Vladislav Habal - 7 záp. (90,82%)
Štěpán Lukeš - 11 záp. (89,81%)
úspěšnost brankářů
Branislav Konrád - 10 záp. (93,14%)
Jan Lukáš - 7 záp. (94,57%)
Jakub Sedláček - 1 záp. (92,31%)
16,67%
úspěšnost v přesilovce
12,68%
78,46%
úspěšnost v oslabení
81,25%
163 minut
tresty celkem
240 minut