Bylo to smolné utkání, říká po Litvínovu Rostislav Olesz. Jak hodnotí první polovinu soutěže?

Daniel Fekets
L I T V Í N O V - První polovinu dlouhodobé fáze sezóny Hanáci zakončili v Litvínově, kde prohráli 3:5, ačkoliv ještě ve druhé periodě o dva góly vedli. Jedním ze střelců utkání byl i útočník ROSTISLAV OLESZ.

Mora se v 6. minutě ujala díky Janu Bambulovi vedení. Na začátku druhé periody jej navýšila, když se v přesilovce trefil Rostislav Olesz. Ačkoliv domácí snížili, dvoubrankové vedení na stranu Hanáků vrátil Adam Rutar. Pak už ale střílela pouze Verva, která získala všechny tři body. „I když jsme vedli 3:1, věděli jsme, jak Litvínov hraje. Šel do toho, šlapal... Jednou se nám nepodařilo vyhodit puk, pak to naopak přeskočilo hokejku. Bylo to smolné,“ pokrčil rameny Rostislav Olesz.

⇒ Útočník Rostislav Olesz

Oproti minulému klání do zápasu v Litvínově nezasáhli útočníci Pavel Musil s Lukášem Kucserou. Kohouti tedy nastoupili s devíti forvardy, přičemž ve třetí formaci se znovu objevil zaskakující Adam Rutar. „Hrálo se na tři pětky, byly tam kratší střídání. Nebylo to úplně těžké, protože postupem času člověk najede na nějaký rytmus. Je ale pravda, že síly asi už docházely,“ připustil. „Člověk se ale přizpůsobí, nastaví si na to hlavu. Každý víme, kdo koho střídá a jak dlouho tam máme být.“

Olomouc v pátek vyhrála v domácím prostředí popáté za sebou, venku však z posledních tří duelů uhrála jediný bod. „Každý tým hraje lépe doma než venku. Sezóna je tak dlouhá, že si nic z toho neděláme. Extraliga je vyrovnaná, někdy ani nevíte, kdo je nahoře a kdo dole. Každý může porazit každého. Na menších hřištích jako v Litvínově jsou zápasy takové specifické, člověk se musí přizpůsobit. Určitě to není tak, že když třetí tým přijede do Litvínova, tak je jasný favorit. Ale vedli jsme 3:1. Je škoda, jak to dopadlo,“ smutnil zkušený útočník.

Svěřenci Jana Tomajka a Borise Žabky prožili velmi povedenou první polovinu základní části. Momentálně se nachází na třetí příčce se ziskem 46 bodů, čímž dorovnali bodový zisk ve stejné fázi soutěže v sezónách 2015/2016 a 2018/2019. „Jsme rádi za to, kde jsme, kolik máme bodů, kolik práce je za námi, jaká je parta, ale všichni ten sport děláme pro konečný výsledek. Až po sezóně si můžeme říct, jestli jsme spokojení nebo ne,“ uvědomuje si Olesz.

Forvarda se zkušenostmi z NHL zároveň těší, jakým stylem se Mora prezentuje: „Experti musí vidět, že hra našeho týmu je úplně někde jinde, hraje se něco jiného. Hrajeme hodně na puku, nezbavujeme se jej. Zápas s Třincem se povedl díky tomu, že jsme se právě na puku nebáli hrát.“