Hráči i všichni členové realizačního týmu pracují naplno, chválí v obsáhlém rozhovoru generální manažer Erik Fürst

Redakce
O L O M O U C - Po první polovině základní části patří Hanákům třetí pozice. Svěřenci Jana Tomajka a Borise Žabky navíc ziskem 46 bodů dorovnali svůj vlastní rekord po úvodních šestadvaceti zápasech z ročníků 2015/2016 a 2018/2019. „Já tomu mužstvu věřil a věřím mu stále. Nejen hráči, ale všichni členové realizačního týmu pracují naplno, a to se odráží na výsledcích," povídá generální manažer ERIK FÜRST v obsáhlém rozhovoru pro klubový web.

Je za námi přesně polovina základní části. Jak byste ji zhodnotil?

Myslím si, že hru a výsledky můžeme hodnotit jednoznačně pozitivně. Jediné, co mě trápí, je vysoký počet zraněných hráčů. Od začátku sezóny nejsme schopni nastoupit v plné sestavě, a to mě velice mrzí.

Zisk 46 bodů znamená vyrovnání rekordu Olomouce po polovině základní části v rámci extraligy. To mluví samo za sebe, že?

Ano, v globále se dá první půlka sezóny hodnotit pozitivně, těší to, je to parádní. Obzvlášť doma jsme odehráli převážně skvělá utkání a naši výborní fanoušci se baví dobrým hokejem. To je pro mě největší odměnou za naší práci.

⇒ Generální manažer Erik Fürst

Je třeba i pro Vás částečně překvapením, jak moc se doposud týmu daří?

Překvapení to pro mě určitě není. Vždycky se začíná od nuly a sezóna se nějak vyvíjí. Já tomu mužstvu věřil a věřím mu stále. Nejen hráči, ale všichni členové realizačního týmu pracují naplno, a to se odráží na výsledcích.

Ty jsou zatím velmi dobré, a to i přes již zmíněnou marodku. Do posledního utkání v Litvínově dokonce naskočilo pouze devět útočníků…

Nemám rád, když se někdo vymlouvá na nemocné nebo zraněné hráče. Jeli jsme do Litvínova zkrátka tak, jak jsme jeli, Verva vyhrála zaslouženě a já ji gratuluji. Těší mě ale, že jsme i v tak okleštěné sestavě až do poslední minuty bojovali o zisk bodů.

Je v blízké době reálný návrat některých zraněných hráčů?

Doufám, že ano. Situaci bedlivě sledujeme a věřím, že po další reprezentační přestávce budeme již kompletní. Někteří hráči by se měli do hry vrátit již o tomto víkendu.

Olomouc byla před sezónou médii už tradičně pasována do role outsidera a byl jí přisuzován boj o záchranu, při nejlepším boj o předkolo. Berete i jako určitou satisfakci to, jak se nyní daří?

Já neberu predikce. Nezajímají mě. Zásadní je to, co děje na ledě. Ale samozřejmě to vnímám. Není mi jedno, že před každým kolem extraligy vychází na - dá se říct oficiálním webu českého hokeje - článek o tom, jak zákonitě musíme prohrát. Jejich autor je sportovní analfabet. Každý rok nás posílá do baráže a nyní vykládá, že naše třetí místo je náhoda a omyl, že jsme v půlce soutěže na třetím místě díky zbloudilé střele z dálky. Jinak si ale nemyslím, že by kromě tohoto člověka k nám takto přistupovala jakákoli jiná média. Je mi ale líto, že hokej.cz zaměstnává takovéto nazdárky.

Celkově ale široká hokejová veřejnost považuje Olomouc za klub, který se vyznačuje defenzivním pojetím hokeje…

Olomouc nehraje defenzivní hokej. Názor fanoušků respektuji, ale vnímám primárně hodnocení od lidí, kteří se v hokejovém prostředí pohybují dlouho, a od nich rozhodně neslýchám názor, že bychom hráli špatný hokej, nebo že je naše aktuální třetí místo náhodné. Vůbec netvrdím, že na třetím místě skončíme, může se stát cokoli, ale rozhodně se neztotožňuji s tím, že by se na náš hokej nedalo dívat, že náš hokej není atraktivní, že šedesát minut couváme, a že vyhráváme náhodou.

I výsledky některých utkání – například doma s Vítkovicemi, Třincem, na Spartě – ukazují to, že i v útočné fázi dokážeme konkurovat týmům, které jsou pasovány do rolí největších favoritů soutěže…

Já neříkám, že zmíněné týmy dále favority nejsou. Ale naše mužstvo šlape parádně, tahá v něm jeden za druhého. A ano, i v ofenzívě letos ukazujeme, že na tom nejsme vůbec špatně. V minulých letech jsme měli problémy se střílením branek, byli jsme vždy na chvostu v počtu vstřelených gólů. Ale letos? Vždyť máme na svém kontě stejně branek jako Třinec, Sparta, či Brno. Jak už jsem říkal, všichni v klubu od kapitána až po ledaře letos pracují fantasticky, a díky tomu jsou výsledky vidět.

Před sezónou sice odešel David Krejčí, jinak však k mnoha změnám v kádru nedošlo. Čím si tedy osobně vysvětlujete herní i výsledkový posun?

Musíte si uvědomit, že mužstvo hraje dlouhodobě jen s minimálními změnami. Samozřejmě je strašně těžké Davida nahradit, nicméně hokej je kolektivní hra a byť nám David všem hráčsky i lidsky chybí, tak si myslím, že se nám podařilo ten obrovský kráter po něm zacelit a kolektiv jinými hráči vhodně doplnit. Čím víc David chybí jako individualita, tím víc to ostatní kluci nahrazují tím, že se o to více semkli a tahají jeden za druhého.

Jak velkou roli na tým má příchod Borise Žabky na post asistenta trenéra?

Zdeněk Moták tu byl dlouho a zanechal za sebou kus práce. Musím ale říct, že Boris Žabka do klubu skvěle zapadl, protože je to velmi kvalitní trenér a charakterově i skvělý člověk. Myslím si, že Tomajco (Jan Tomajko – pozn. redakce) si jako hlavní trenér skvěle vyladil chod tohoto stroje.

Jak už jste zmínil, opět se potýkáme s velkou marodkou. Zranění po roce znovu postihlo i Branislava Konráda. Věděli jste hned, že Jakub Sedláček bude jako jeho náhrada pro uplynulý měsíc první volbou?

Ano, Kuba Sedláček je velmi kvalitní gólman a ve spojení s Honzou Lukášem to dokázal, takže jeho příchod byl určitě správnou volbou a mužstvu v dané situaci velmi pomohl.

Celkově naši brankáři podávají výborné výkony a pohybují se na špici statistik celé soutěže. Co na to říkáte?

Drží nás, ale bez kvalitní práce celého týmu nemůže být žádný gólman úspěšný. Máme spoustu zblokovaných střel, čili pomoc je vzájemná. Brankáři pomáhají týmu, ale zároveň tým pomáhá brankářům, a to je základ úspěchu. Navíc sbírání dat v české soutěži mi občas připadá poněkud zvláštní…

Na co narážíte?

Už jsem o tom lehce mluvil. Zcela elementární věc, při součtu nesedí minuty jednotlivých hráčů ve hře. Na extraligových stadionech není podle mého názoru sběr statistik jednotný. A hlavně, jak už jsem zmínil, statistika ještě nikdy žádný zápas nevyhrála. Mě zvedá ze židle, když si před téměř každým extraligovým kolem na hokej.cz přečtu, jak Olomouc může vyhrát de facto jen zázrakem. Bylo by dobré, kdyby se tento pisálek někdy přijel podívat na naše utkání, pokud ho dokáže rozeznat od fotbalu. Až pak ať teprve píše, že naše defenzíva i ofenzíva nestojí za nic. Ano, naši brankáři chytají skvěle, ale hokej je hra, která se hraje 60 minut. A hraje se na vstřelené góly, nikoli na góly očekávané.