Třetí čtvrtina začíná! Olomouc vyráží podruhé v ročníku do Plzně

Daniel Fekets
P L Z E Ň - Před druhou reprezentační přestávkou jsou na programu Tipsport extraligy ještě dvě kola. V tom pátečním, sedmadvacátém, vyrazí tým trenérů Tomajka a Žabky do Plzně. Úvodní buly utkání padne v 17:30.

Poslední duel první poloviny základní části odehráli Hanáci v Litvínově. Na kluzišti Vervy dvakrát vedli o dvě branky, ale nakonec se výsledkem 5:3 radovali domácí. „My jsme věděli, že to bude hrozně těžký zápas, že Litvínov bude mít enormní nasazení. Na začátku jsme měli problémy, protože k nám protihráči rychle přistupovali, neměli jsme na nic čas. Z protiútoku jsme potom dali na 1:0, trošku nás to uklidnilo. Nemyslím si, že jsme odehráli špatný zápas, ale ve třetí třetině jsme dostali dva blbé góly, což je škoda, protože v tak okleštěné sestavě by pro nás i bod měl cenu zlata. Je škoda, že jsme ho nezískali,“ řekl hlavní trenér Jan Tomajko po zápase.

⇒ Hlavní trenér Jan Tomajko

I přes prohru v Litvínově prožila Mora velmi povedenou první a druhou čtvrtinu. Získala dohromady 46 bodů a v tabulce jí patří třetí příčka. „Myslím, že výsledkově to je výborné a herně vlastně taky. V některých zápasech máme výpadky, ale ty má asi každé mužstvo. Držíme si však konstantní výkonnost, což je dobře. Stane se nám, že utkání prohrajeme, ale většinou se do toho dokážeme vrátit. Hlavně se nesmíme uspokojit,“ varuje olomoucký lodivod.

S plzeňskou Škodou má Olomouc zatím vyrovnanou bilanci. V úvodním kole sezóny na ledě soupeře vyhrála 2:1 díky trefě Jana Káni z 54. minuty. V odvetě se ale radoval západočeský celek, který na Hané uspěl 4:1.

To nejdůležitější o soupeři

Plzeň nový extraligový ročník nezačala vůbec dobře. Když prohrála druhé utkání na ledě Vítkovic, vedení klubu odvolalo trenérskou dvojici Baďouček - Říha a na jejich místo se postavili Petr Kořínek s Františkem Bombicem. Škoda začala bodovat až od 5. kola, kdy na domácím ledě porazila Karlovy Vary. Poté dlouho střídala výhry s porážkami, ale postupně se dokázala odlepit ze spodních pater tabulky. Nyní mají Západočeši na kontě 41 bodů a patří jim šestá pozice v soutěži.

Do duelu s Olomoucí nastoupí Plzeň ve velmi dobrém rozpoložení, za tři body totiž vyhrála pětkrát v řadě. Nejprve uspěla v Hradci Králové, pak doma přemohla Třinec a následně zvítězila i v Litvínově a Mladé Boleslavi. V minulém extraligovém kole Škoda potvrdila roli favorita, v domácím prostředí porazila České Budějovice 4:1.

Produktivitu týmu táhne reprezentační útočník Petr Kodýtek, který má na kontě 10 branek a 14 asistencí. Sekunduje mu předsezónní posila Aleksi Rekonen a na třetí příčce se nachází Kryštof Hrabík, který bude v průběhu příštího týdne debutovat v reprezentačním dresu A-týmu. Plzeň se zároveň může opřít o služby jednoznačně nejvytěžovanějšího hráče celé soutěže, bek Petr Zámorský tráví na ledě v průměru něco málo přes 27 minut na utkání.

Skvělé výkony v plzeňském dresu podává brankář Miroslav Svoboda, který se po patnácti zápasech pyšní 92,71% úspěšností zákroků. Stabilní výkonnost předvádí i Dominik Pavlát, jenž oproti svému konkurentovi má odchytány o čtyři zápasy méně.

Soupiska HC Škoda Plzeň

Brankáři: Dominik Pavlát, Miroslav Svoboda.

Obránci: Marek Baránek, Vojtěch Budík, Michal Houdek, Lukáš Kaňák, Vladimír Kremláček, David Kvasnička, Jan Piskáček, Petr Zámorský.

Útočníci: Václav Adamec, Samuel Bitten, Ludwig Blomstrand, Adam Dvořák, Kryštof Hrabík, Petr Kodýtek, Martin Lang, Sebastián Malát, Tomáš Mertl, Aleksi Rekonen, Jan Schleiss, Filip Suchý, Marek Soukup, Jakub Pour, Adrián Holešinský.

Hlavní trenér: Petr Kořínek
Hala (kapacita): LOGSPEED CZ Aréna (8 236)
Poslední utkání: Výhra 4:1 nad Českými Budějovicemi

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

6. místo
umístění v tabulce
3. místo
72:67 - 41 bodů
skóre a body
68:55 - 46 bodů
Petr Kodýtek - 24 b (10+14)
nejproduktivnější hráč
Jan Káňa - 21 b (9+12)
Petr Kodýtek - 10 gólů
nejlepší střelec
Jan Káňa - 9 gólů
Petr Kodýtek - 14 asistencí
nejlepší nahrávač
Jan Káňa - 12 asistencí
Petr Zámorský - 17 b (6+11)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek - 13 b (5+8)
Miroslav Svoboda - 15 záp. (92,71%)
Dominik Pavlát - 11 záp. (91,82%)
úspěšnost brankářů
Branislav Konrád - 10 záp. (93,14%)
Jan Lukáš - 15 záp. (94,31%)
20,69%
úspěšnost v přesilovce
17,50%
80,68%
úspěšnost v oslabení
79,73%
280 minut
tresty celkem
319 minut