Na Hanou míří rozjetá Sparta, zápas bude věnován onkologickým pacientům

Petr Martínek, Daniel Fekets
O L O M O U C - Po reprezentační přestávce se na scénu vrací kolotoč utkání Tipsport extraligy. Úterní podvečer bude od 18:00 patřit boji o body s pražskou Spartou, která je v dobrém herním rozpoložení. Duel bude věnován Dětské klinice FN Olomouc. Vstupenky si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

Řekli před zápasem - Jiří Ondrušek, Simon Vejtasa

Iniciativa toho, že se utkání 29. kola nejvyšší soutěže proti Spartě bude hrát pro Dětskou kliniku FN Olomouc, vychází z řad hráčů. „Blíží se Vánoce, proto jsme se rozhodli, že celá kabina přispějeme na dobrou věc a zpříjemníme svátky i těm, kteří prožívají těžké chvíle. Věřím, že se k nám naši skvělí fanoušci přidají a námi věnovanou sumu financí ještě rozšíří,“ říká kapitán Hanáků Jiří Ondrušek.

⇒ Obránce Jiří Ondrušek

Zapojit se do akce pro dobrou věc můžete před i během utkání. „Před zápasem i během obou přestávek můžete potkat dobrovolníky, kteří Vám budou nabízet speciální stužky. Zisk z jejich prodeje následně bude věnován neziskové organizaci Šance Olomouc, která již více než 30 let pomáhá dětským onkologickým pacientům a jejich rodinám na Dětské klinice FN Olomouc,“ dodává marketingový manažer HC Olomouc Simon Vejtasa.

To nejdůležitější o soupeři

Víc než měsíc čekal aktuální vicemistr na výhru v řádné hrací době. Během tohoto období odehrál 11 duelů a získal pouhé 4 body. Pražané se propadali tabulkou, což nakonec vyústilo v odchod hlavního trenéra Pavla Patery a jeho asistenta Patrika Martince. Novým koučem se po řadě spekulací stal Miloslav Hořava, který se vrátil na post, který po zisku stříbra opustil. Výměna trenéra měla na tým velmi pozitivní vliv a Spartě se začalo dařit.

Výhrou 5:1 nad Karlovými Vary ukončila měsíční čekání na vítězství. Další úspěchy přišly v domácím prostředí O2 arény, kde absolvovala čtyřzápasovou šňůru. Postupně zdolala 3:1 Liberec, 5:1 Kladno, 1:0 Třinec a 2:1 Hradec Králové. V Brně zdolala 6:2 trápící se Kometu a jen o gól získala tři body v Mladé Boleslavi a v Liberci. Rozjetou mašinu dokázala zastavit až litvínovská Verva, která Pražanům připravila před reprezentační pauzou porážku 2:5.

Produktivitu vedou s 22 body hned dva hráči. Útočník Roman Horák zvládl doposud 10 gólů a 12 asistencí a útočník David Tomášek vstřelil 7 branek a na dalších 15 přihrál. Dalšími v pořadí jsou Michal Řepík s Vladimírem Sobotkou. Když se zaměříme na brankoviště, tak zjistíme, že z dvojice Kovář - Kořenář má mnohem více odchytáno první jmenovaný. Zkušenější Jakub Kovář, který v létě přišel ze švýcarského Curychu, odchytal celkem 23 utkání. V Radegast indexu má z týmu Pražanů nejvíce bodů obránce David Němeček.

Soupiska HC Sparta Praha

Brankáři: Jakub Kovář, Josef Kořenář, Oldřich Cichoň.

Obránci: Martin Jandus, Michal Kempný, Jakub Krejčík, Michael Krutil, Ondřej Mikliš, Michal Moravčík, David Němeček, Adam Polášek.

Útočníci: Jan Buchtele, David Dvořáček, Miroslav Forman, Petr Hauser, Roman Horák, David Kaše, Jakub Konečný, Daniel Přibyl, Ostap Safin, Dominik Simon, Vladimír Sobotka, Erik Thorell, Gustaf Thorell, David Tomášek, David Vitouch, Michal Vitouch, Michal Řepík.

Hlavní trenér: Miloslav Hořava
Hala (kapacita): O2 arena (17 360)
Poslední utkání: Prohra 2:5 s Litvínovem

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC Sparta Praha

3. místo
umístění v tabulce
6. místo
74:60 – 49 bodů
skóre a body
74:71 – 45 bodů
Jan Káňa 23 b (9+14)
nejproduktivnější hráč
Roman Horák 22 b (10+12)
Jan Káňa - 9 gólů
nejlepší střelec
Roman Horák - 10 gólů
Jan Káňa - 14 asistencí
nejlepší nahrávač
David Tomášek - 15 asistencí
Jiří Ondrušek 13 b (5+8)
nejproduktivnější obránce
Martin Jandus 10 b (2+8)
Branislav Konrád - 12 záp. (92,81%)
Jan Lukáš - 15 záp. (94,31%)
úspěšnost brankářů
Jakub Kovář – 23 záp. (91,86%)
Josef Kořenář - 8 záp. (89,16%)
19,05%
úspěšnost v přesilovce
18,60%
80,72%
úspěšnost v oslabení
82,61%
369 minut
tresty celkem
308 minut