V rámci předvánočního kola zavítají Hanáci do Karlových Varů

Daniel Fekets
KARLOVY VARY - Poslední kolo před vánočními svátky odehrají svěřenci Jana Tomajka a Borise Žabky v Karlových Varech. S tamní Energií se utkají ve čtvrtek 22. prosince od 17:30.

Po reprezentační pauze změřili Hanáci síly se Spartou. Potřetí v sezóně ji zdolat nedokázali, po výhře 1:0 si tři body z Hané odvezl pražský celek. „Byl to naprosto vyrovnaný zápas, ale Sparta byla o ten gól lepší. My jsme bohužel žádnou branku nedali, s tím se samozřejmě nedá vyhrát, ale šance jsme si vytvořili,“ řekl po utkání hlavní trenér Jan Tomajko.

⇒ Hlavní trenér Jan Tomajko

Spokojen však nebyl s přesilovými hrami a také s důrazem před bránou. „Někdy se to štěstíčko k vám přikloní, se Spartou tomu ale tak nebylo. Ve třetí třetině jsme málo stříleli, málo jsme chodili do předbrankového prostoru. V tomto jsme měli být lepší,“ dodal.

Pozitivní zprávou směrem k dalším duelům je fakt, že zpět do sestavy se dostali Lukáš Klimek, Michal Kunc nebo Pavel Musil. „Dlouho nehráli, ta pauza je vidět. Nedá se nic dělat, musí se do toho dostat. Teď ale jdou zápasy rychle po sobě, takže doufám, že to brzy přijde,“ věří trenér. V Karlových Varech už nastoupí i Jan Káňa, jemuž vyprší dvouzápasový disciplinární trest.

To nejdůležitější o soupeři

Karlovy Vary po kvalitním rozjezdu soutěže v posledních kolech začaly ztrácet a nyní se v tabulce Tipsport extraligy ocitají na dvanácté pozici. Ve 29 zápasech uhrály 35 bodů a na předposlední České Budějovice drží náskok pouze dvou bodů. Svěřencům trenéra Davida Bruka se vůbec nedaří na domácím kluzišti, uhráli tam pouze třináct bodů. Naopak na venkovních stadionech Západočeši posbírali 22 bodů a v této statistice jsou čtvrtí nejlepší v ELH.

Energie z posledních osmi zápasů vydolovala pouze dvě výhry. Po domácím úspěchu nad Mladou Boleslaví po nájezdech padla s Pardubicemi a poté i 2:4 ve Vítkovicích. Na ledě českobudějovického Motoru Karlovy Vary uspěly 3:0, jenže v duelech s Libercem a Kladnem to nepotvrdily. 9. prosince zvítězily na ledě Komety, ale pak přišla domácí prohra s Hradcem Králové a v minulém kole nezdar v Třinci.

Nejproduktivnějším hráčem Energie je Tomáš Rachůnek, který k pěti svým brankám přidal šestnáct asistencí. O čtyři kanadské body méně má Petr Koblasa, za ním pak následují reprezentant Ondřej Beránek s Dávidem Grígerem. Průměr jednoho bodu na dva odehrané zápasy si drží Jiří Černoch, jenž se po minulé sezóně probojoval až na MS do Finska.

Karlovy Vary jsou v průběhu tohoto ročníku na přestupovém trhu docela aktivní. Nedávno získaly finského zadáka Joonu Huttulu, který osm zápasů nastřádal také v dresu Hradce Králové. Do známého prostředí se vrátil Matěj Stříteský a výměnou za bývalého kapitána Tomáše Vondráčka se v kádru západočeského mužstva objevil mladík Filip Koffer, jenž předtím hájil barvy Pardubic.

Soupiska HC Energie Karlovy Vary

Brankáři: Štěpán Lukeš, Vladislav Habal, Adam Dybal.

Obránci: Tomáš Bartejs, Ondřej Dlapa, Tomáš Havlín, Joona Huttula, Matteo Kočí, Filip Krajčík, Dalimil Mikyska, Michal Plutnar, Tadeáš Tůma, Lukáš Pulpán, Martin Rohan, Adam Rulík, Matěj Stříteský, David Tureček.

Útočníci: Ondřej Beránek, Jiří Černoch, Dávid Gríger, Jan Hladonik, Vít Jiskra, Petr Koblasa, Filip Koffer, Tomáš Rachůnek, Tomáš Redlich, Martin Kohout, Daniel Kružík, Robin Sapoušek, Martin Osmík, Otakar Šik, Matěj Zadražil, Michal Vachovec, David Kofroň.

Hlavní trenér: David Bruk
Hala (kapacita): KV Arena (5 874)
Poslední utkání: Prohra 2:4 v Třinci

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc

12. místo
umístění v tabulce
3. místo
69:95 - 35 bodů
skóre a body
74:61 - 49 bodů
Tomáš Rachůnek - 21 b (5+16)
nejproduktivnější hráč
Jan Káňa - 23 b (9+14)
Petr Koblasa - 12 gólů
nejlepší střelec
Jan Káňa - 9 gólů
Tomáš Rachůnek - 16 asistencí
nejlepší nahrávač
Jan Káňa - 14 asistencí
Michal Plutnar - 10 b (2+8)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek - 13 b (5+8)
Vladislav Habal - 11 záp. (90,32%)
Štěpán Lukeš - 18 záp. (89,76%)
úspěšnost brankářů
Branislav Konrád - 13 záp. (92,94%)
Jan Lukáš - 15 záp. (94,31%)
14,41%
úspěšnost v přesilovce
17,98%
80,95%
úspěšnost v oslabení
80,00%
252 minut
tresty celkem
375 minut