Tento start beru jako krásný vánoční dárek, ocenil Tomáš Galvas

Petr Martínek
KARLOVY VARY - Po neúspěchu se Spartou si kohouti zlepšili náladu výhrou 3:0 v Karlových Varech. Při zisku tří bodů si odbyl debut v nejvyšší soutěži teprve šestnáctiletý obránce TOMÁŠ GALVAS, který tak navázal na svého otce a bratra. Jak hodnotil svůj křest ohněm?

Pokračovatel hokejového rodu jinak hájí barvy olomoucké juniorky a také dorostu. „Dozvěděl jsem se to ráno před zápasem. Zraněno bylo hodně obránců, tak mi řekli, že jedu na zápas do Karlových Varů. Velmi jsem se těšil, ale zpočátku panovala nervozita. Ještě mě trochu trápí zranění, ale jinak jsem byl na sto procent připraven naskočit do utkání. V průběhu utkání se ale zranění trochu ozvalo, a to mě mírně limitovalo,“ začal své povídání mladý obránce.

Vítězstvím na západě Čech Hanáci dokázali přerušit sérii čtyř po sobě jdoucích nezdarů na venkovních stadionech. „Jsme samozřejmě rádi za výhru. Ovšem byly tam i okamžiky, kdy Vary měly více ze hry, o to je výhra cennější,“ hodnotil.

Trenérské duo Tomajko - Žabka se rozhodlo mladého obránce postavit do obranné dvojice vedle zkušeného kapitána Mory Jiřího Ondruška. „Za sebe bych řekl, že jsem hrál dobře. Akorát jen ve druhé třetině se mi podlomil kotník. Hodnocení trenérů bylo kladné, chválili mě. Tento zápas hodnotím jako dobrou premiéru. Puk schovaný nemám, to nastane až zaznamenám první bod,“ pokračoval Galvas.

Premiérový start v nejvyšší soutěži přišel v posledním kole před Štědrým dnem. „Velmi si cením důvěry trenérů, tento premiérový start beru jako krásný vánoční dárek. Kluci v kabině mi určitě vypíšou nějaké nováčkovské zápisné, to mě jistě nemine,“ řekl s úsměvem.

Jaký je dle Galvase hlavní rozdíl mezi juniorskou soutěží a extraligou? „Extraligu jsem čekal více taktickou, ale překvapilo mě bruslení, protože náš soupeř byl v tomto skvělý. Mládežnické soutěže jsou určitě pomalejší,“ porovnal bek s jedenáctkou na zádech.

Už před Tomášem nosil příjmení Galvas na olomouckém dresu jeho otec Lukáš i starší bratr Jakub, dnes hráč Chicaga Blackhawks. „Je to paráda a zároveň čest tady být. S bráchou se porovnávám. Vsázíme se o něco, co zrovna vymyslíme. Pokouším se ho dohnat. Tátovi ani bráchovi jsem nic ohledně mé premiéry nesdělil, protože se vše událo rychle. Navíc jsem chtěl oba překvapit. Ale táta se to podle mě dozvěděl od mámy,“ líčil Galvas, který na závěr dodal, že více nervóznější byl při utkání než u pozápasového rozhovoru.