Poslední utkání roku 2022! Do plecharény zavítají Vítkovice

Daniel Fekets
O L O M O U C - Předposlední den kalendářního roku 2022 nabídne měření sil mezi Olomoucí a Vítkovicemi. Zápas 33. kola Tipsport extraligy startuje na olomouckém Zimním stadionu v pátek 30. prosince od 18:00 a vysílat jej bude stanice O2 TV Sport. Vstupenky si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

Řekl před zápasem - Jan Švrček

Ve středu zavítali svěřenci trenérů Jana Tomajka a Borise Žabky do Českých Budějovic. Po dvou třetinách nad soupeřem díky trefám Jana Knotka a Rostislava Olesze vedli 2:1, třetí část ale patřila Motoru, který nakonec vyhrál 4:2. „Byl to vyrovnaný zápas. My jsme si bohužel nepohlídali branku na 2:2, nedostali jsme puk z pásma. Pak to soupeř bohužel otočil. Myslím si, že body jsme urvat měli, ale konec jsme nezvládli,“ kroutil hlavou obránce Jan Švrček.

⇒ Obránce Jan Švrček

Olomoucký bojovník s číslem 51 na zádech si připsal asistenci. Jeho střela a následná Oleszova teč znamenala vedení kohoutů. „Snažíme se házet puky na bránu, kde se to tečuje nebo dorazí. V tomto případě to naštěstí vyšlo, ale nic platné to nakonec nebylo,“ doplnil zkušený zadák.

Mora tedy nedokázala navázat na výhru v prodloužení s Pardubicemi, o to větší motivaci uspět ale bude mít proti Vítkovicím. „Prohra v Budějovicích nic neznamená, my se vůbec na tabulku nedíváme. Prostě jdeme zápas od zápasu. Chceme pravidelně vyhrávat a bodovat,“ uzavřel Švrček.

První letošní vzájemný souboj Olomouce s Vítkovicemi nabídl strhující podívanou. Vyrovnanou bitvu musely rozhodnout až nájezdy, které nabídly deset sérií. O rozdílovou branku na konečných 5:4 se postaral Lukáš Nahodil. Druhé měření sil zvládli lépe Ostravané, kteří doma zvítězili 3:0.

To nejdůležitější o soupeři

Vítkovice jsou nyní v těsném závěsu za vedoucími Pardubicemi, na které ztrácí pouhý jeden bod. Tým kouče Miloše Holaně vybojoval v jednatřiceti zápasech celkově 62 bodů a zároveň se může pyšnit nejproduktivnější ofenzívou soutěže, poněvadž Vítkovice se jako první celek přehouply přes hranici sta nastřílených gólů. Vítkovice jsou zároveň nejlepším týmem na domácích kluzištích, kde dvanáctkrát vyhrály v řádné hrací době. Dále zapsaly jednu prohru a jednu výhru po nájezdech a nebodovaly pouze proti Třinci.

Ostravané od 18. října do 9. prosince bodovali ve čtrnácti zápasech za sebou. Až pak nestačili na Litvínov, kde padli, ačkoliv po první periodě vedli 3:1. Posléze Vítkovice doma přetlačily po nájezdech Plzeň a následně nezvládly prodloužení v Hradci Králové. Zmíněná porážka s Třincem přišla 22. prosince, Oceláři na ostravském ledě zvítězili 2:1 díky perfektnímu výkonu brankáře Mazance. Ve středu hrála Ridera s Mladou Boleslaví, kterou dokázala zdolat 5:2.

Vítkovice mají nesmírně produktivní útok, což dokládá fakt, že hned tři hráči tohoto celku pobývají v první desítce kanadského bodování. Druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže je Dominik Lakatoš, jenž má na kontě 13 branek a 19 asistencí. Čtvrtým nejlepším střelcem TELH je lotyšský útočník Roberts Bukarts, který se přesně trefil už v patnácti případech. Vítkovicím se povedl letní nákup amerického útočníka Petera Kriegera, který se pyšní sedmadvaceti kanadskými body. Výborný bodový průměr si udržuje také Peter Mueller. Bývalá hvězda brněnské Komety odehrála jen osmnáct zápasů, ovšem v nich zapsala 22 kanadských bodů za 12 gólů a 10 asistencí.

Klíčovým mužem zadních řad Vítkovic je Juraj Mikuš, který pravidelně boduje a zároveň je nejvytěžovanějším hráčem týmu. Radegast indexu vládne slovenský zadák Patrik Koch, který v tabulce bojovníků nasbíral už 103 bodů. Jasnou jedničkou mezi třemi tyčemi je Aleš Stezka, jenž si drží 92,29% úspěšnost zákroků a zároveň patří mezi nejvíce vytížené muže v masce v celé Tipsport extralize.

Soupiska HC Vítkovice Ridera

Brankáři: Aleš Stezka, Lukáš Klimeš, Darek Bartošák.

Obránci: Juraj Mikuš, Patrik Urbanec, Lukáš Kovář, Willie Raskob, Matěj Prčík, Jakub Stehlík, Petr Gewiese, Patrik Koch, Mário Grman, Daniel Krenželok.

Útočníci: Tobias Lindberg, Marek Kalus, Petr Fridrich, Petr Chlán, Krzysztof Maciaś, Jan Bernovský, Roman Půček, Vojtěch Lednický, Josef Krejsa, Peter Krieger, Rastislav Dej, Rostislav Marosz, Lukáš Krenželok, Dominik Lakatoš, Jakub Šlahař, Tomáš Gřeš, Roberts Bukarts, Peter Mueller.

Hlavní trenér: Miloš Holaň
Hala (kapacita): OSTRAVAR ARÉNA (9 833)
Poslední utkání: Výhra 5:2 nad Mladou Boleslaví

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC Vítkovice Ridera

4. místo
umístění v tabulce
2. místo
82:67 – 54 bodů
skóre a body
103:78 – 62 bodů
Jan Káňa 25 b (10+15)
nejproduktivnější hráč
Dominik Lakatoš 32 b (13+19)
Jan Káňa - 10 gólů
nejlepší střelec
Roberts Bukarts - 15 gólů
Jan Káňa - 15 asistencí
nejlepší nahrávač
Dominik Lakatoš - 19 asistencí
Jiří Ondrušek 15 b (5+10)
nejproduktivnější obránce
Juraj Mikuš 19 b (2+17)
Branislav Konrád - 13 záp. (92,94%)
Jan Lukáš - 18 záp. (94,29%)
úspěšnost brankářů
Aleš Stezka – 25 záp. (92,29%)
Lukáš Klimeš - 6 záp. (91,21%)
20,20%
úspěšnost v přesilovce
24,32%
80,00%
úspěšnost v oslabení
83,47%
426 minut
tresty celkem
271 minut