V prvním utkání nového kalendářního roku vyráží Hanáci pod Ještěd

Štěpán Navrátil
L I B E R E C – Olomoucká Mora vyráží na led libereckých Bílých Tygrů. Bude se tak snažit navázat na poslední duel se Severočechy, kdy Moravané zvítězili 4:1. Duel startuje v liberecké Home Credit Areně v úterý 3. ledna 2023 od 18:00.

V doposud posledním odehraném zápase přivítala Mora na svém ledě vítkovickou Rideru. „Myslím si, že hra byla v první třetině velmi vyrovnaná, dostali jsme nešťastný gól a začátek druhé třetiny nám trošku utekl,“ popsal první polovinu duelu trenér Jan Tomajko.

⇒ Hlavní trenér Jan Tomajko

Za stavu 0:3 se Vítkovičtí dvakrát v krátkém sledu dopustili faulu a domácí tak dostali skvělou šanci na snížení ve dvojnásobné přesilovce. „Měli jsme přesilovky, i pět na tři. Bohužel jsme gól nedali, ale do třetí třetiny jsme vstoupili dobře a hráči bojovali až do poslední vteřiny,“ pokračoval kouč Hanáků.

Nakonec předvedená hra kohoutů na bodový zisk nestačila, ale i přesto byl Jan Tomajko s výkonem svých svěřenců spokojen: „Myslím si, že i pro diváky to byl vynikající zápas. My jsme hráče chválili, dali do toho všechno. Vítkovice byly prostě lepší, ne nadarmo se nachází na druhém místě v tabulce. Někdy to tak je, hrajete dobře, ale máme nula bodů.“

Jako první v novém roce 2023 čekají olomoucké hokejisty hráči Liberce, na což se připravuje i hanácký lodivod: „Na výkonu můžeme stavět. Jestli takhle budeme hrát příští zápasy, určitě budeme bodovat.“

K nadcházejícímu utkání se vyjádřil i útočník Pavel Musil. „V Liberci musíme ukázat, že nás tyto nezdary nikterak nepoloží. Budeme věřit, snažit se vyhrát a přijet s body. Liberec je kvalitní tým, nebude to nic lehkého,“ předpovídá zkušený forvard Mory.

To nejdůležitější o soupeři

Severočeši se díky svým vyrovnaným výkonům od začátku sezóny drží v klidném středu tabulky. Nejdelší série výher Tygrů je stejně dlouhá jako ta s prohrami, a to pouhé tři zápasy. Svěřenci Patrika Augusty po zisku 47 bodů v kalendářním roce 2022 vstupují do nového roku ze sedmého místa tabulky Tipsport extraligy.

Liberec je pozoruhodným úkazem co se týče prodlužování. Právě Bílí Tygři po odehrání šedesáti minut remizovali hned čtrnáctkrát. S tím souvisí i nejmenší počet výher za tři body, Severočeši jich mají stejně jako poslední Rytíři Kladno, konkrétně devět. Stejný počet utkání Liberečtí v základní hrací době prohráli, což z nich naopak dělá třetí nejlepší tým soutěže, když méněkrát kapitulovala jen vedoucí dvojice soutěže Pardubice a Vítkovice.

Nejproduktivnějším útočníkem týmu je Adam Najman (9+13), jenž si těsně před Vánoci odbyl svou reprezentační premiéru na Švýcarských hokejových hrách. Stejný počet kanadských bodů nasbíral i Michal Birner (6+16), za kterým je v těsném závěsu v anglickém Burnley narozený Oscar Flynn (11+10) a nejvíce bodující obránce ligy Uvis Janis Balinskis (8+13).

V brankovišti se pevně usídlil Petr Kváča. V polovině ze svých 26 odchytaných duelů dokázal svůj tým dovést k vítězství. Čisté konto udržel pouze jednou, stejně jako jeho kolega Jakub Neužil, jenž si zatím připsal pouhé čtyři starty.

Soupiska Bílí Tygři Liberec

Brankáři: Petr Kváča, Jakub Neužil, Daniel Král.

Obránci: David Aubrecht, Uvis Janis Balinskis, Lukáš Derner, Jakub Dvořák, Michal Ivan, Petr Kolmann, T. J. Melancon, Richard Nedomlel, Jan Štibingr, Ondřej Vitásek.

Útočníci: Michal Birner, Michal Bulíř, Adam Dlouhý, Martin Faško-Rudáš, Tomáš Filippi, Oscar Flynn, Michael Frolík, Petr Jelínek, Vojtěch Jiruš, Adam Najman, Jan Ordoš, Lukáš Plos, Jakub Rychlovský, Jan Šír, Jaroslav Vlach.

Hlavní trenér: Patrik Augusta
Hala (kapacita): Home Credit Arena (7 500)
Poslední utkání: Prohra 3:6 s Oceláři Třinec

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc

7. místo
umístění v tabulce
4. místo
92:85 – 47 bodů
skóre a body
84:71 – 54 bodů
Adam Najman 22 b (9+13)
nejproduktivnější hráč
Jan Káňa 25 b (10+15)
Oscar Flynn - 11 gólů
nejlepší střelec
Jan Káňa, Lukáš Nahodil - 10 gólů
Michal Birner - 16 asistencí
nejlepší nahrávač
Jan Káňa - 15 asistencí
Uvis Janis Balinskis 21 b (8+13)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek 15 b (5+10)
Petr Kváča - 26 záp. (92,16%), Jakub Neužil – 4 záp. (90,84%)
úspěšnost brankářů
Jan Lukáš – 19 záp. (93,80%), Branislav Konrád – 13 záp. (92,94%)
16,41%
úspěšnost v přesilovce
20,00%
81,98%
úspěšnost v oslabení
80,61%
288 minut
tresty celkem
439 minut