Mora se chystá na třetí souboj s Kometou. Bude plecharéna znovu vyprodaná?

Daniel Fekets
O L O M O U C - Olomoučtí hokejisté se opět vrací na domácí led. V rámci 37. kola Tipsport extraligy přivítají brněnskou Kometu, se kterou se střetnou potřetí v sezóně. Úvodní buly utkání padne ve středu 11. ledna od 18:00. Vstupenky si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

Poslední extraligové kolo odehráli Hanáci proti královéhradeckému Mountfieldu. Jednalo se o zábavnou extraligovou podívanou, v prodloužení nakonec uspěli domácí Lvi. „Byl to náročný zápas. Věděli jsme, že se nás Hradec doma bude snažit dostat pod tlak, což se mu dařilo,“ říká asistent trenéra Boris Žabka.

⇒ Asistent trenéra Boris Žabka

Hanáci v utkání pokaždé dotahovali, ale díky své zarputilosti zápas nakonec dovedli do nastavené hrací doby. „Po průběhu zápasu jsme rádi za bod, i když to v prodloužení bylo otevřené. V té sestavě, jakou jsme v Hradci měli, musím hráče za výkon pochválit,“ doplňuje olomoucký lodivod.

Dosud odehrané vzájemné duely zvládala lépe Kometa. Nejprve na Hané uspěla poměrem 3:2 a následně v domácím utkání vyhrála 1:0 po nájezdech, když jedinou branku vsítil Radek Koblížek.

To nejdůležitější o soupeři

Kometa načala extraligový ročník velice dobře, v úvodu soutěže držela krok s nejlepšími mužstvy. Od konce září až do 30. října nebodovala jen v jediném utkání a vypadalo to, že bude patřit mezi nejlepší týmy soutěže. Od porážky v Hradci Králové ale Brňané začali ztrácet, z následných deseti zápasů vybojovali pouze 6 bodů, což stálo místo hlavního trenéra Martina Pešouta.

Jihomoravané sice pod novým koučem Patrikem Martincem porazili Kladno 3:2 po prodloužení, ale vzápětí znovu začali prohrávat, když neuspěli v Liberci, Třinci, po prodloužení s Hradcem Králové a v Plzni. To už se na lavičku Komety postavil i Jaroslav Modrý, který pár dnů před svým příchodem do Brna skončil v Českých Budějovicích. První utkání nového kalendářního roku Kometa proti Litvínovu zvládla, pak ale 3:7 prohrála v Mladé Boleslavi a naposledy doma s Pardubicemi.

Jednoznačně nejproduktivnějším hráčem Komety je Petr Holík. Technicky zdatně vybavený útočník dosud nastřádal 7 branek a k nim přidal 27 asistencí. Nejlepším střelcem Komety je sedmnáctigólový Luboš Horký, kterému právě Holík mnoho branek připravuje. Bodově se daří i Adamu Zbořilovi, jenž má za 31 utkání 21 bodů.

V průměru nejvíce času na ledě tráví beci Jan Ščotka s Tomášem Kundrátkem. Druhý jmenovaný je zároveň nejproduktivnějším obráncem týmu, na svém kontě má ale jen 9 kanadských bodů. Ve statistice +/- se v kádru Komety nejvíce daří Radku Kučeříkovi, který je na pěti kladných bodech. Mezi třemi tyčemi se nejčastěji objevuje Dominik Furch, zkušený gólman si po čtyřiadvaceti zápasech drží 91,65% úspěšnost zákroků.

Soupiska HC Kometa Brno

Brankáři: Marek Čiliak, Dominik Furch, Pavel Jekel, Zdeněk Slavíček.

Obránci: Marek Ďaloga, Patrik Fajmon, Michal Gulaši, Rhett Holland, Marek Hrbas, Radek Kučeřík, Tomáš Kundrátek, František Němec, Jan Ščotka.

Útočníci: Jan Dufek, Jakub Flek, Petr Holík, Luboš Horký, Radek Koblížek, Andrej Kollár, Petr Kratochvíl, Jakub Malý, Adam Raška, Kristián Pospíšil, Ivo Sedláček, Kim Strömberg, Jan Süss, Eduard Šalé, Tomáš Vincour, Martin Zaťovič, Adam Zbořil.

Hlavní trenér: Patrik Martinec
Hala (kapacita): Winning Group Arena (7 700)
Poslední utkání: Prohra 1:4 s Pardubicemi

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC Kometa Brno

4. místo
umístění v tabulce
10. místo
95:84 – 58 bodů
skóre a body
85:109 – 44 bodů
Jan Káňa 25 b (10+15)
nejproduktivnější hráč
Petr Holík 34 b (7+27)
Jan Káňa, Lukáš Nahodil - 10 gólů
nejlepší střelec
Luboš Horký - 17 gólů
Jan Káňa - 15 asistencí
nejlepší nahrávač
Petr Holík - 27 asistencí
Jiří Ondrušek 19 b (6+13)
nejproduktivnější obránce
Tomáš Kundrátek 9 b (3+6)
Branislav Konrád - 16 záp. (91,77%)
Jan Lukáš - 20 záp. (93,14%)
úspěšnost brankářů
Dominik Furch – 24 záp. (91,65%)
Marek Čiliak - 18 záp. (90,26%)
21,10%
úspěšnost v přesilovce
25,26%
76,85%
úspěšnost v oslabení
77,45%
461 minut
tresty celkem
241 minut