O víkendu můžete kohouty podpořit hned dvakrát! Jako první na Hanou přijíždí Litvínov

Daniel Fekets
O L O M O U C - Po zisku důležitých tří bodů na ledě Třince se Hanáci dvakrát za sebou představí v domácím prostředí. V pátek 20. ledna od 18:00 přivítají litvínovskou Vervu, o dva dny později pak Plzeň. Vstupenky na oba duely si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

Řekl před zápasem - Alex Rašner

Svěřencům trenérů Tomajka a Žabky se minulé utkání s Oceláři povedlo. Ve Slezsku už po první třetině vedli o dva góly, načež v poslední minutě zpečetil jejich výhru Lukáš Nahodil. Třinec se prosadil šest sekund před koncem, na konečných 1:3 snižoval Daniel Kurovský. „Hodnocení je určitě kladné, protože jsme 3:1 vyhráli. Akorát je škoda, že se Honzovi Lukášovi nepovedlo udržet nulu. Dařilo se nám, soupeře jsme ve všem přehrávali, takže super zápas," chválil Alex Rašner, jenž střelecký účet duelu otevřel.

⇒ Obránce Alex Rašner

Kohouti se však už naplno chystají na domácí dvojzápas s Litvínovem a Plzní, proti kterým nejprve uzavřou třetí čtvrtinu soutěže a pak hned načnou tu závěrečnou. „Musíme na poslední utkání navázat, protože zápasy teď poletí rychle za sebou, takže doufám, že budeme pokračovat na vítězné vlně," doplnil olomoucký zadák.

Vzájemné zápasy mezi Olomoucí a Litvínovem nabídly v obou případech výhry domácích celků v poměru 5:3. Říjnový duel na Hané vyhráli Hanáci díky povedené druhé třetině, ve které nastříleli čtyři branky.

To nejdůležitější o soupeři

Litvínov prožil velice bídný vstup do extraligové sezóny, poněvadž po první čtvrtině základní části byl jasně poslední. Po odchodu kouče Vladimíra Růžičky se však Verva zvedla a tabulkou začala pozvolna stoupat. Momentálně je na jedenácté pozici s pouze tříbodovým náskokem na poslední kladenské Rytíře. Litvínov dosud uhrál 44 bodů v osmatřiceti zápasech, přičemž 34 bodů získal v domácím prostředí. Venku to naopak svěřencům Karla Mlejnka nejde, na cizích kluzištích si zatím připsali jen 10 bodů.

Těsně před Štědrým dnem si Litvínov připsal čtyři výhry za sebou, avšak od té doby uspěl pouze jednou. Od 26. prosince do 6. ledna prohrál pět zápasů, z nichž vybojoval celkově dva body za nezdary v prodloužení s Hradcem Králové a v Třinci. Následně Litvínov v domácím prostředí přehrál 4:3 Mladou Boleslav, ale hned poté padl 1:4 v Plzni a 1:2 doma s vedoucími Pardubicemi.

Pátým nejlepším střelcem celé Tipsport extraligy je litvínovský útočník Andrej Kudrna, který má na svém kontě už 17 tref. Mezi nejlepší nahrávače soutěže patří centr Šimon Stránský, jenž před začátkem ročníku dorazil na sever Čech z Finska. Kromě těchto dvou forvardů se pravidelně prosazují také Patrik Zdráhal s Giorgiem Estephanem, avšak lehce za očekáváním zůstávají kupříkladu Petr Straka nebo Jindřich Abdul. V průměru nejvíce času na ledě tráví lotyšský bek Kristaps Zile, který je zároveň nejproduktivnějším obráncem mužstva.

Situace na brankářském postu je v Litvínově velice vyrovnaná. Slovenský gólman Denis Godla dosud odchytal dvacet utkání, přičemž Šimon Zajíček má na kontě o jeden duel méně. Oba si drží velice podobnou úspěšnost zákroků. Více výher pro svůj tým ale vychytal Zajíček.

Soupiska HC VERVA Litvínov

Brankáři: Denis Godla, Šimon Zajíček.

Obránci: Ondřej Baláž, Patrik Demel, Ralfs Freibergs, Janis Jaks, Daniel Kolář, Jan Strejček, Radim Šalda, Josh Wesley, Denis Zeman, Kristaps Zile.

Útočníci: Jindřich Abdul, Marek Berka, Giorgio Estephan, Jiří Fronk, Michal Gut, Martin Havelka, Filip Helt, Nicolas Hlava, Andrej Kudrna, Marek Slavík, Lukáš Stehlík, Petr Straka, Šimon Stránský, Matúš Sukeľ, Jan Vopat, Patrik Zdráhal, Pawel Zygmunt, Ondřej Jurčík.

Hlavní trenér: Karel Mlejnek
Hala (kapacita): Zimní stadion Ivana Hlinky (5 944)
Poslední utkání: Prohra 1:2 s Pardubicemi

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC VERVA Litvínov

5. místo
umístění v tabulce
11. místo
99:89 – 61 bodů
skóre a body
100:113 – 44 bodů
Jan Káňa 25 b (10+15)
nejproduktivnější hráč
Šimon Stránský 29 b (7+22)
Lukáš Nahodil - 11 gólů
nejlepší střelec
Andrej Kudrna - 17 gólů
Jan Káňa - 15 asistencí
nejlepší nahrávač
Šimon Stránský - 22 asistencí
Jiří Ondrušek 19 b (6+13)
nejproduktivnější obránce
Kristaps Zile 15 b (2+13)
Branislav Konrád - 17 záp. (91,49%)
Jan Lukáš - 21 záp. (93,32%)
úspěšnost brankářů
Denis Godla – 20 záp. (90,70%)
Šimon Zajíček - 19 záp. (90,67%)
20,35%
úspěšnost v přesilovce
15,92%
76,52%
úspěšnost v oslabení
79,26%
475 minut
tresty celkem
354 minut