Poslední zápas před reprezentační pauzou. Soupeřem budou České Budějovice

Daniel Fekets
O L O M O U C - Po utkání s Českými Budějovicemi čeká Hanáky devítidenní pauza. Následovat bude ostrý finiš základní části a vzápětí také play-off. Svěřenci Jana Tomajka a Borise Žabky by rádi zastavili třízápasovou sérii porážek. Duel 45. kola TELH s Motorem odstartuje v neděli 5. února od 17:00. Vstupenky si můžete obstarat online v síti Ticketportal.

V pátek se kohouti představili v Pardubicích, které zatím suverénně vládnou nejvyšší soutěži. Definitivně rozhodla až třetí třetina, ve které Dynamo dalo dvě branky a nakonec uspělo 4:1. „První část byla podle mě z naší strany nejlepší. Snažili jsme se rychle přistupovat k pardubickým hráčům, protože jsou výborní v soubojích a celkově jsou podle výsledků v laufu. Začátek druhé třetiny jsme nechytili a pak inkasovali dva góly," zhodnotil prvních čtyřicet minut kouč Jan Tomajko.

⇒ Hlavní trenér Jan Tomajko

Na jediného střelce Olomouce Jana Knotka ovšem nikdo nenavázal, takže tři body brali Východočeši. „Myslím, že rozhodl gól na 3:1, který jsme dostali na začátku třetí třetiny. Pak jsme z toho vypadli a nemohli se dostat zpátky," doplnil hlavní trenér kohoutů.

Nyní se už Hanáci chystají na České Budějovice, se kterými mají v letošní sezóně kladnou bilanci. Na ledě Motoru nejprve uspěli 2:1 po prodloužení a následně vyhráli v plecharéně 3:1. Minulé utkání ale ovládli Jihočeši, kteří doma zvítězili 4:2.

Bude se hrát O Kapku lepší hokej

Utkání 45. kola bude ve znamení charitativního projektu O Kapku lepší hokej, jehož cílem je nejen šířit povědomí o nádorových onemocněních, či problematice poruch krvetvorby u dětských pacientů, ale také finanční pomoc, která bude letos zacílena na zakoupení speciálního přístroje Seahorse Analyzer. Přímo v plecharéně si budete moct zakoupit stužku v hodnotě 40 Kč. Více informací o projektu naleznete zde.

Speciální dres s oranžovými pruhy obleče v zápase proti Českým Budějovicím útočník Jan Káňa.

To nejdůležitější o soupeři

Hokejisté Motoru si dali za cíl navázat na velice úspěšný loňský ročník. Českobudějovičtí postoupili na poslední chvíli přímo do čtvrtfinále a právě v boji o postup mezi nejlepší čtyři mužstva jednoznačně vyřadili Pardubice. V následném semifinále ale nestačili na Spartu a nakonec skončili bronzoví. Úvodní kola letošního ročníku Motoru vyšla, jenže pak přišel výsledkový i herní propad. Na konci prosince byl od mužstva odvolán trenér Jaroslav Modrý, kterého nahradil jeho dosavadní asistent David Čermák, jenž v minulých sezónách trénoval Kladno.

Jihočeši se poté zvedli dvěma výhrami, ale z následných osmi klání vybojovali pouze šest bodů. České Budějovice v domácím prostředí posléze porazili Třinec, jenže na dobrý výsledek nedokázali navázat na ledě Komety. Podařilo se jim v prodloužení zdolat Mladou Boleslav, avšak v Litvínově brali jen bod za prohru 0:1 po samostatných nájezdech. V minulém kole přijel do Českých Budějovic Hradec Králové, který i díky chybám brankáře Dominika Hrachoviny zvítězil 3:2.

České Budějovice se momentálně krčí na předposlední příčce. Za Litvínovem jsou pouze o skóre, nicméně dotahuje se na ně poslední Kladno, které ztrácí čtyři body. Cílem Motoru tak bude se především vyhnout baráži a pokud možno se protlačit do předkola play-off, které stejně jako v minulých dvou sezónách hraje jedenácté i dvanácté mužstvo. Motoru se nedaří na venkovních stadionech, kde zatím posbíral jen 14 bodů a v tomto ohledu je nejhorším týmem v soutěži.

Skvělá čísla si ale drží Lukáš Pech. Vytříbený technik zapsal už 41 kanadských bodů, v této chvíli je nejproduktivnějším hráčem celé soutěže. České Budějovice těží z jeho spolupráce s Milanem Gulašem, který je s osmnácti góly šestým nejlepším střelcem Tipsport extraligy. Kromě dvou hvězd si dobrá čísla drží i útočník Martin Hanzl, jenže poté se už ani jeden hráč nepřehoupl přes hranici dvaceti kanadských bodů. V brankovišti se více daří Janu Strmeňovi, ačkoliv více prostoru dostává zmíněný Hrachovina. Ve statistice +/- jsou v plusových číslech pouze Tomášové Chlubna s Čachotským.

Soupiska HC Motor České Budějovice

Brankáři: Dominik Hrachovina, Jan Strmeň, David Cinka.

Obránci: Kristofers Bindulis, Mikuláš Hovorka, Ondřej Kachyňa, Stuart Percy, Roman Vráblík, Petr Šenkeřík, Jan Štencel, Matouš Hail.

Útočníci: Tomáš Chlubna, Samuel Drančák, Martins Dzierkals, Milan Gulaš, Martin Hanzl, Josef Koláček, Lukáš Pech, Filip Přikryl, Jakub Strnad, Adam Raška, Matěj Toman, Vojtěch Tomeček, Jakub Valský, Michal Vondrka, Lukáš Vopelka, Zdeněk Doležal, Tomáš Čachotský.

Hlavní trenér: David Čermák
Hala (kapacita): Budvar aréna (6 421)
Poslední utkání: Prohra 2:3 s Hradcem Králové

Statistiky obou týmů:

TELH 2022/2023
HC Olomouc – HC Motor České Budějovice

8. místo
umístění v tabulce
13. místo
107:111 – 64 bodů
skóre a body
106:129 – 51 bodů
Jan Káňa - 29 b (11+18)
nejproduktivnější hráč
Lukáš Pech - 41 b (8+33)
Lukáš Nahodil - 13 gólů
nejlepší střelec
Milan Gulaš - 18 gólů
Jan Káňa - 18 asistencí
nejlepší nahrávač
Lukáš Pech - 33 asistencí
Jiří Ondrušek - 21 b (6+15)
nejproduktivnější obránce
Jan Štencel - 16 b (5+11)
Branislav Konrád - 21 záp. (90,12%)
Jan Lukáš - 23 záp. (92,57%)
úspěšnost brankářů
Dominik Hrachovina – 29 záp. (89,82%)
Jan Strmeň - 18 záp. (92,02%)
22,05%
úspěšnost v přesilovce
20,00%
75,19%
úspěšnost v oslabení
79,25%
533 minut
tresty celkem
376 minut