Na extraligu se těším, hlásí navrátilec Rok Macuh. Fandil na MS Slovinsku?

Štěpán Navrátil
O L O M O U C – Rok Macuh hokejově vyrůstal také v juniorce Olomouce. Podíval se i do extraligy, kde hájil červenobílé barvy v play-out. Poté vystřídal působení v Havířově, Orlové, Novém Jičíně, Šumperku a Přerově. Slovinský forvard se ale teď znovu pilně chystá na sezónu v hanácké metropoli.

Roku, jaký byl návrat do Olomouce po pěti letech?

Sám jsem ani nevěděl, po kolika letech je to přesně. Bylo to dlouhé, ale jsem rád, že jsem tady, je to prostě super. Celkově tu bydlím už sedm let, jsem tady v podstatě jako doma.

Jaký byl vstup do letní přípravy?

Příprava je samozřejmě náročnější a její začátek obzvlášť. Je to ale určitě potřeba, musíme se připravit na novou sezónu co nejlépe.

Těšil jste se? Jak si vůbec věříte?

Těším se na přípravu, extraligu i celou sezónu. A také na vše, co k tomu patří. Nevím, co přesně mám čekat, přece jen pět nebo šest let jsem extraligu nehrál. Věřím si ale hodně. Uvidíme, jak to dopadne, každopádně musím makat.

Jak se vůbec seběhl váš přesun z Přerova zpátky do Olomouce?

Myslím, že v prosinci nebo v lednu mi volal pan Tomajko, že by měl zájem, abych tady byl na další sezónu. Dvakrát nebo třikrát jsme se potkali. Řekli jsme si, co ode mě čeká, jakou bych tady měl roli v týmu a já jsem to prostě vzal.

Před pár lety jste hrál ve druhé lize, pak si Vás přitáhl Přerov. Budete takhle zpětně vzpomínat na přerovské angažmá v dobrém?

Budu vzpomínat v dobrém na všechny týmy, kde jsem předtím byl. Třeba i Nový Jičín, tam to vlastně všechno začalo. V Přerově je v týmu super atmosféra, i vedení je tam skvělé. Také v Šumperku jsem měl dobrou sezónu. Na všechno vzpomínám zpětně velice rád.

Jak už bylo řečeno, nepřicházíte do neznámého prostředí. Bezesporu pomůže, že pár spoluhráčů už znáte, že?

Určitě, bavím se s některými kluky z dřívějška. Hrával jsem tady v juniorce, takže některé hráče znám. Ale to i z Havířova, třeba Honzu Bambulu nebo naopak Kubu Navrátila z Přerova.

Máte odehráno i pár zápasů za olomoucký A-tým. Jak na to vzpomínáte?

Přiznám se, že si to ani moc nepamatuju, odehrál jsem asi jen tři nebo čtyři zápasy v základní části a zbytek byl v play-out, kde o moc nešlo. Nebylo to úplně totéž jako extraliga. Teď to snad bude jiné.

Jste Slovinec, takže se dá předpokládat, že na MS jste své zemi držel palce. Je tomu tak?

Samozřejmě, znám tam některé kluky. Je to moje rodná země. Není to tam ale taková událost jako v Česku, rozhodně to není číslo jedna. Hokej tam totiž není ten hlavní sport. V Česku je na prvních místech hokej nebo fotbal, takže příliš se to porovnávat nedá.