Report ze zápasu OLO vs. HAV (7:0)

HC Olomouc

logo

7:0

(1:0, 4:0, 2:0)

logo

AZ Heimstaden Havířov

Zápas od samého začátku doprovázela parádní atmosféra, kterou vytvořily oba tábory fanoušků. Do utkání lépe vstoupili Olomoučtí, kteří se nastěhovali do třetiny Havířova. V první vážnější šanci se zjevil Kindl, ale brankář Azetu Lukáš Daneček se vyznamenal lapačkou. V brankovišti Kohoutů se po čtyřech duelech ukázal Tomáš Halász, ten se však v úvodních minutách příliš nezapotil.

Tlak Mory vyústil v první branku utkání. Vodný prostrčil puk k levému hrazení na Romana Ráce, jenž rychlou střelou do horního rohu rozvlnil síť Slezanů. Hra se odehrávala ve vysokém tempu, příliš se nepřerušovalo. Následně však šli dvakrát po sobě na trestnou lavici domácí, čehož Havířov málem využil, Halász v brance Mory však držel neprůstřelnost. Ještě před přestávkou naopak mohl poslat Hanáky do dvoubrankového vedení Králík, jeho příležitost ale gólem neskončila.

V první polovině druhé části byla hra velice vyrovnaná, do velkých šancí se dostali Diviš a na druhé straně Jakúbek, ani jedna z akcí však neskončila brankou. Ve 33. minutě šli svěřenci trenéra Jana Danečka do čtyřech, čehož dokázali domácí hráči využít a dostali se do dvoubrankového vedení.

Druhému gólu Mory však předcházela kontroverzní situace, kdy se Herman za klecí Danečka zřejmě dopustil faulu, ovšem rozhodčí nechal hru pokračovat. Herman nahrál před branku Matěji Pekrovi, který už neměl problém uklidit kotouč do odkryté klece.

Olomoučtí hokejisté se dostali do pohody, jednou se dokonce dostali do přečíslení tři na jednoho, ale Králík v jasné šanci minul pravou tyčku hostující svatyně. Kohouty to však nemuselo mrzet, protože hned o chvíli později obral Matěj Pekr o puk jednoho z obránců Azetu, čímž se dostal do samostatného úniku. Střelou po ledě dal svou druhou branku v utkání, rozdíl mezi týmy byl už tříbrankový.

Následně mohl oživit havířovské naděje na výhru útočník Daneček, jeho rána ale minula tři tyče branky Tomáše Halásze. Hanáci naopak na konci druhého dějství nepolevili, ba co víc dokonce dvakrát v závěrečné minutě skórovali. Jakub Herman dostavil puk do sítě s pomocí brusle jednoho z domácích a o pár vteřin usměrnil za Danečkova záda Ovčačíkovu střílenou nahrávku Ondřej Švaňhal.

Do třetí třetiny se nastupovalo už v téměř v rozhodnutém stavu, proto se snažili o rozruch postarat fanoušci z hostujícího celku, kteří zasypali led několika dělobuchy a dýmovnicemi. Po tomto incidentu se střetnutí na několik minut muselo přerušit, protože nad ledovou plochou byla hustá vrstva dýmu. Sektor havířovských příznivců byl následně vyklizen policií.

V čase, kdy byla obě mužstva ze šaten povolána zpátky na led, se do velice dobré příležitosti Pechanec. Jeho samostatný únik však dokázal brankář Halász zlikvidovat včasným sklapnutím svých chráničů. Zápas dostal další zápletku, když naprosto zbytečně domácího Diviše několikrát za sebou krosčekoval Roupec, olomoucký hokejista se poté už neudržel a došlo k pěstnímu souboji jako v zámořské NHL. Oba hráči dostali trest do konce utkání.

Olomouc v hustém dýmu nepolevovala, udeřila dokonce ve vlastním oslabení. Kucharczyk vybídl v přečíslení Jiřího Řípu, který zavěsil puk pod víko a pokořil gólmana Matouška, který po druhé přestávce nahradil svého kolegu Danečka. Nováček soutěže se dostal několik minut před koncem třetí části do dvojnásobné přesilovky, v níž se pokoušeli alespoň o čestný úspěch. V gólovce byl forvard Daneček, na brankové čáře se však jak široký, tak dlouhý roztáhl Halász, jenž za žádnou cenu nechtěl přijít o nulu.

Poslední hřebíček do havířovské rakve přidal Pavel Selingr, jenž společně s Králíkem vletěl do otevřené obrany hostí. První jmenovaný využil přesné nahrávky svého spoluhráče a Matoušek kapituloval podruhé. Mora nakonec v bouřlivém souboji jasně zvítězila 7:0

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): Po druhém gólu nám to tam napadalo, asi by nikoho nenapadlo, že ve 40. minutě povedeme o pět gólů. Třetí část se následně prakticky jen dohrávala. Měli jsme v ní však hodně vyloučení, hosté už ale působili rezignovaně a možná i proto žádnou z přesilovek neproměnili. Pro hosty to bylo možná až moc kruté. Jsem také velice rád, že jsme nedostali žádnou branku. Doufám, že v zápase s Motorem na to navážeme. Kulisa zápasu byla dvě třetiny naprosto parádní, taková tu letos ještě nebyla. Pak se to ale bohužel zvrtlo a muselo se přerušovat.