Report ze zápasu OLO vs. LTM (5:1)

HC Olomouc

logo

5:1

(0:0, 1:1, 4:0)

logo

HC Stadion Litoměřice

Oba týmy nastoupily už k druhému vzájemnému zápasu. V tom prvním se na vlastním ledě více dařilo Kališníkům a Hanáci odjížděli s prázdnou. Doma se tak chtěli ukázat v lepším světle. Hosté, kteří potřebovali každý bod, ale dokazovali, že nebudou snadným soupeřem. Po čtyřech zápasech se mezi třemi tyčemi olomoucké svatyně opět objevil Tomáš Halász. Už chvíli po začátku utkání musel řešit nebezpečnou situaci, když se po chybě domácí obrany dostal do samostatného úniku litoměřický Novák.

K vidění bylo několik šancí i na straně Kohoutů. Nejprve si předali kotouč Rác se Švaňhalem, ten ale před brankou Severočechů nemířil přesně a trefil jen tyč. Necelých pět minut před koncem se znovu do velké šance dostali Olomoučtí. Nad zakončením ale příliš dlouho přemýšleli a střílejícímu kapitánovi se nepodařilo kotouč zpracovat podle svých představ, takže Přikryl nemusel zasahovat.

V závěru prvního dějství se hra srovnala a uklidnila. Olomouc se ještě pár minut před koncem nastěhovala před hostující branku, gólu se ale nedočkala. Litoměřická obrana nepouštěla domácí do větších šancí. Když už se Kohouti dostali ke střele, úřadoval gólman Přikryl. Ani jednomu z týmů se během prvního dějství nepodařilo využít nabídnutou početní výhodu, a i proto se do další třetiny vstupovalo za nerozhodného bezgólového stavu.

Prostřední dvacetiminutovka začala obdobně, jako skončila ta předchozí. Chvíli po začátku se dostal před Halásze Simon, který hledal přihrávkou volného hráče. Jeho pokus ale nebyl příliš přesný a další z litoměřických na něj nedosáhl. Pak bylo dusno před bránou hostů. Cartelli střílel od modré, jeho pokus Přikryl vyrazil a Olomoučtí se pokoušeli procpat puk do brány. Víc, než pokus jim ale gólman Severočechů nedovolil a schoval kotouč mezi betony.

Prvního gólu se téměř přesně v polovině utkání dočkali Kališníci. Olomoucká obrana za sebou zapomněla Luďka Škopa, který po přihrávce Smetany vyrazil směr kohoutí svatyně. Jeho krasojízdu mu chtěl Halász holí překazit, tento úmysl mu ale nevyšel. Hostující útočník mířil přesně pod horní tyč a poslal tak svůj tým do vedení.

Kohouti se snažili o vyrovnání, pět minut před koncem jim k tomu byla nabídnuta početní výhoda. Po vyhraném buly v útočném pásmu střílel na branku Bartoň. Jeho pokus ale stihl litoměřický strážce svatyně vyrazit před sebe. Tam se k puku dostal Jiří Řípa, který střelou pod betony srovnal skóre zápasu. Hanáci tak prolomili trápení ve využívání přesilovek.

Půl minuty před koncem kombinovali Hanáci v útočném pásmu, litoměřická obrana ale odváděla svou práci dobře. Ke střele se nakonec dostal Kindl, jeho pokus dorážel Kucharczyk a puk už poskakovaI v brankovišti, svůj cíl ale nakonec o kousek minul. Přes snahu obou celků už druhá třetina další změnu stavu nepřinesla. Olomouc si sice zahrála ještě další přesilovku, Litoměřice se ale pokaždé dokázaly z tlaku osvobodit.

Už od prvních vteřin poslední periody nešlo ani jednomu z týmů upřít snahu o přidání další branky. Těmi šťastnějšími byli domácí, když skrumáže před brankou využil Jan Knotek a volný puk doklepával za záda Přikryla. O chvíli později se opakovala téměř totožná situace, tentokrát se snažil kotouč za čáru procpat Diviš. Jeho pokusy museli přerušit až rozhodčí.

Závěrečná třetina ale přidala i pár nepříjemných chvil. Nejdřív zůstal v rohu kluziště ležet olomoucký Švaňhal, o chvíli později pak pomáhali na nohy Chlapíkovi Litoměřičtí. Oba hráči byli ale po chvíli za pomoci svých spoluhráčů odvezeni na střídačky. Nervozita byla znát a vyloučených přibývalo. Ještě předtím, než si mohli Olomoučtí zahrát půlminutovou přesilovku pět na tři, zvyšoval krásným gólem ve prospěch domácích Denis Kindl. Ten si objel bránu hostů a střelou, která se ještě odrazila od tyče, nedal litoměřickému brankáři šanci.

Litoměřice se ještě snažily s výsledkem něco dělat. Dosáhly však dalšího dvojnásobného oslabení. Necelé dvě minuty před závěrečnou sirénou navíc inkasovaly další gól. Ten měl na svědomí Jakub Herman, který si sjel z pravého křídla až před hostujícího gólmana. Ležící Přikryl neměl šanci zasáhnout. Olomouc se ale s třígólovým náskokem nehodlala spokojit a o chvíli později přidal další přesnou střelu Radim Kucharczyk. Tomu před bránou přihrávala třinecká posila David Ostřížek, první jmenovaný pak neměl problém sám zakončit.

Mora tak prodlužuje svou vítěznou sérii, trápící se Litoměřice opouští hanáckou metropoli bez bodu. V příštím domácím utkání čeká Hanáky přímý souboj o druhé místo s jihlavskou Duklou.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): První třetinu jsme neodehráli dobře, nebylo to ideální, ale od druhé třetiny se náš pohyb trošku zlepšil. Ve třetí třetině nám tam spadlo skoro všechno. Přesilovky ale hrajeme pořád katastrofálně. Jsme rádi za tři body. Ondra Švaňhal měl problémy s kolenem už před dvěma týdny, v zápase mu spadl na koleno protihráč a uvidíme, jak bude ve čtvrtek vypadat.