Report ze zápasu OLO vs. HAV (4:0)

HC Olomouc

logo

4:0

(2:0, 1:0, 1:0)

logo

AZ Heimstaden Havířov

Utkání mezi Olomoucí a Havířovem začalo velmi opatrně, kdy ani jeden z týmů nechtěl hned v úvodu udělat chybu, a dovolit tak svému soupeři otevřít skóre střetnutí. Mora dostala jako první výhodu přesilové hry, která však trvala pouhé čtyři vteřiny, protože se následně provinil i domácí Vodný a pokračovalo se ve čtyřech.

Zhruba v 8. minutě hrála Olomouc další přesilovou hru, ve které byli naopak aktivnější hosté z Havířova, kteří si v tomto oslabení vytvořili několik příležitostí a tu největší spálil Sztefek, který se již hnal zcela sám na Vošvrdu, ale jeho zakončení skončilo vysoko nad bránou domácích. V polovině první třetiny přišla první gólová radost Olomouce, když vyraženou střelu Ondruška dopravil do odkryté brány Jiří Řípa.

Za necelé čtyři minuty se radovala Mora znovu, když dokázala zužitkovat obrovský tlak své první útočné formace. Pekr dostal krásnou přihrávku mezi kruhy, kde měl ještě dostatek času, aby následně poslal střílenou přihrávku na Richarda Diviše, který tečoval puk do zcela prázdné brány Havířova. Hanáci měli následně na hokejkách další velké příležitosti. Nejdříve vypálil domácí kapitán Bartoň od modré a Matoušek jeho pokus dokázal jen tak tak vyrazit mimo svou bránu.

Poté se po pěkné kombinaci ocitl zcela sám před Matouškem Vodný, který si ještě chtěl hostujícího brankáře vybruslit, ale ve svém následném zakončení trefil domácí útočník lapačku Matouška. Po první třetině se tak odcházelo do šaten za dvougólového vedení Olomouce.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji havířovští hokejisté, kteří se snažili rychle vstřelit kontaktní gól. Havířov dostal ke snížení perfektní příležitost v podobě přesilové hry čtyř proti třem, ve které tečoval Marosz puk jen těsně vedle Vošvrdovy brány. Následně si vytvořil dvě nebezpečné příležitosti Šlahař, který nejdříve pálil z pravého křídla a následně ještě promáchnul puk před již zcela prázdnou bránou.

Mora hrála poté přesilovou hru, ve které si největší příležitost vytvořila první formace, když puk putoval po ose Diviš-Pekr-Řípa, ale poslednímu jmenovanému se zapletl puk mezi nohami, a domácí útočník tak nedokázal zasunout puk do odkryté části brány. V polovině druhé třetiny udeřili Hanáci potřetí, když Knotek nahrál na pravou stranu Romanu Rácovi, který se ještě nádherně uvolnil mezi kruhy, kde následně prostřelil Matouška mezi jeho betony.

Do další obrovské šance se v závěru druhé třetiny dostal opět Vodný,kterého svou přihrávkou našel Kindl, ale toho znovu vychytal Matoušek, tentokráte však svým ramenem dokázal vytěsnit puk nad svou bránu. Havířov hrál ještě v posledních minutách druhé periody přesilovou hru, se kterou si však domácí tým poradil bez problémů.

V poslední třetině si dokázal Havířov vytvořit množství příležitostí. První velkou šanci spálil v přesilovce Hrňa, který dostal křižnou přihrávku na pravé křídlo, ale jeho rychlou střelu dokázal zlikvidovat Vošvrda. Následně byl před domácím brankářem zcela volný Šlahař, ale jeho pokus z otočky neskončil v bráně Olomouce.

Poté se dostal do první příležitosti ve třetí třetině také domácí Kindl, ale jeho zakončení neskončilo přesně podle představ olomouckého střelce. Mora se však přecejenom dočkala i čtvrtého góly, když se puk dostal na modrou čáru k Jirkovi Ondruškovi, který svou tvrdou ranou propálil Matouška.

Sztefek mohl po čtvrté brance Olomouce přidat konečně první gól Havířova, ale jeho pokus dokázal Vošvrda vyrazit a v následné skrumaži nakonec dokázali domácí obránci puk uhlídat před dotírajícími útočníky Havířova. Poté znovu ve svém oslabení zahrozili havířovští, když se dokázal Pechanec dostat až před Vošvrdu, který dokázal zakončení hostujícího útočníka zastavit snad na samotné brankové čáře.

V poslední desetiminutovce se již utkání víceméně dohrávalo, když se ani jeden z týmů již nikam nehnal a domácí už jen hrozili ze svých protiútoků. V samotném závěru utkání uháněl sám na Matouška Kindl, na kterého však dotíral poslední obránce Havířova, a tak domácí útočník pouze vystřelil a havířovský brankáře jeho pokus chytil svou lapačkou. Mora si tak v prvním domácím utkání roku 2014 poradila na svém ledě s Havířovem hladce 4:0.

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): Nemyslím si, že by Havířov v tomto utkání nic nepředvedl. Utkání se mohlo vyvíjet úplně jinak, kdyby v naší přesilovce využil Sztefek svou velkou šanci. Náš výkon nebyl špatný. Důležité bylo, že se nám povedlo vstřelit úvodní gól, protože kdyby se prosadili jako první Havířovští, mohl zápas vypadat zcela odlišně.