Report ze zápasu OLO vs. CEB (6:1)

HC Olomouc

logo

6:1

(3:0, 1:0, 2:1)

logo

Banes Motor České Budějovice

Úvodní buly zápasu vyhráli hostující hokejisté a jakoby se to podepsalo i na prvních minutách souboje druhého týmu se třináctým. Motor se vrhl do útoku a své střelecké umění prezentoval dvakrát Kotalík. Ani jeho střela z mezikruží, ani následný pokus z nultého úhlu se ale neujal. Překvapivého vedení se však málem České Budějovice opravdu ujali. Ve 4. minutě se dokázali hosté dostat do přečíslení dvou na jednoho, Boháč však po nahrávce Roby mířil do připraveného Vošvrdy, který puk vyrazil, jenže za cenu nešťastné srážky s útočícím hráčem. Po chvíli se však zprvu otřesený brankářský mág postavil zpět do svého působiště.

Na první šanci Olomouce si museli fanoušci počkat do páté minuty, kdy Janáčkova střela od modré skončila po teči mimo bránu. Kohouti začali postupně zvyšovat obrátky a ukazovat své kvality. Kindlova nahrávka přes šířku obranného pásma sice ještě byla zachycena gólmanem a Mora se ke střele tentokrát nedostala, ale netrvalo dlouho a příznivci domácích mohli slavit. V předbrankovém prostoru dostal hodně prostoru Matěj Pekr, který obdržel přesnou nahrávku zpoza brány a střelou z první zamířil přesně. Fanoušci ještě ani nestihli doslavit a druhá branka byla na světě. A znovu v síti za Halmošim. K Pavlu Selingrovi se dostal puk a u odkryté tyčky neměl sebemenší problém zakončit.

Jenže to nebylo zdaleka vše. Do extáze totiž Kohouty dostal Jan Knotek, který stál na konci rychlého protiútoku, jenž se opět zastavil až za Dominikem Halmošim. Tři inkasované branky během dvou minut pro něj navíc byly poslední kapkou a přenechal tak místo mezi třemi tyčemi Hynku Kůdelovi. Ten musel v deváté minutě čelit teči Vodného, Vošvrda si zas připsal zákrok po střele od Roba z kruhu. Následné minuty přinesly šance na obou stranách, tuto pasáž však brzy ukončilo vyloučení, po němž si poprvé v utkání vyzkoušeli Kohouti přesilovou hru, když si svou aktivitou řekl o faul Denis Kindl. Přesilová hra však příliš pohledného nepřinesla. Na úvod sice dokázala zamotat hlavy obráncům právě oběť trestaného zákroku Kindl, Drtil se svou ránou od modré čáry také neuspěl.

Olomouc vzápětí málem litovala nevyužití početní výhody, do puku se totiž opřel Rob a prudkou ranou trefil spojnici Vošvrdovy branky. Jihočechům štěstí ani nadále nepřálo, přízemní a prudkou ránu Kotalíka totiž jen o pár minut později zastavila opět branková konstrukce, tentokrát tyč. A závěr třetiny na šance nebyl rozhodně skoupý, tu svou však Rob využít nedokázal i díky pohotovému zásahu Vošvrdy. Budějovického brankáře zase potrápil Jakub Herman stojící na konci pohledné kombinace, zentokrát se však vše obešlo bez pohromy pro Jihočeský tým. Ten si však po faulu domácího hráče přenesl do druhé třetiny více než minutu a půl z přesilové hry, kterou stihl Kotalík ještě v úvodním dějství zahájit dvěma tvrdými, leč neúspěšnými střelami.

Prostřední část zápasu zahájili hosté početní výhodou, kterou však i díky skvělé práci Diviše nedokázali přetavit ani v banku, ani ve střely. Paradoxně tak měli Jihočeši větší šanci až v rovnovážném počtu hráčů na ledě, Kuchejda však z předbrankového prostoru přestřelil. Podobně se vzápětí vedlo i Ruferovi, který se ocitl osamocený před Kůdelou, ani tato střela, ani následná dorážka však za zády českobudějovického brankáře neskončila. Vzápětí mohl skórovat hostující hráč, ovšem do vlastní brány, Kasík však nakonec měl štěstí v neštěstí a puk do brány nezamířil. 25. minuta pořádně prověřila domácí obranu, která však tlak Motoru ustála a navíc Mora následně sama zahrozila v krátkém rozmezí Hermanem, Selingrem a Kadelou. V polovině utkání se diváci dočkali i kuriozity, když se na hostujícího Bártu sesunul jeden z čárových.

Jihočeši však chtěli ukázat, že dokážou lidi bavit hokejem a snažili se Vošvrdu zasypávat střelami, které však většinou svou dráhu letu začínaly na modré čáře. Jiné to bylo v případě Boháče, jenž se dostal v mezikruží k puku a ač tísněn zakončil svůj bekhend mířený na vzdálenější tyč alespoň do betonu Vošvrdy. Třicátá první minuta přinesla prudkou střelu Bartoně, kterou se Kůdelovi podařilo vyrazit na tyčku. Mezi tři tyče se naopak mohla vtěsnat střela Ondruška, který dojel vyražený puk, zamířil však následně jen do Kůdely. Na druhé straně kluziště musel nebezpečí zažehnat ukázkovým semaforem Vošvrda.

Do konce třetiny zbývalo necelých pět minut a oba týmy za tu dobu stihly ještě tři střely, z nichž ta poslední byla gólová. Po neúspěšném pokusu Skuhravého a střele od modré v podání Vráblíka se totiž puku chopili domácí a mezi střelce večera se zapsal také Matěj Pekr. Diváci se však v závěru prostřední třetiny dočkali také postrkávané v olomouckém brankovišti, což předpovědělo přibývání ostřejších soubojů do dalších minut.

Podobně jako úvodní třetina začala také ta závěrečná. České Budějovice se snažily co nejvíce střílet, stále však ztroskotávali na výborném Vošvrdovi. Tím však podobnostem nebyl konec. Po úvodních minutách plných střel od hostujícího mančaftu, jako první se však opět prosadili domácí, kterým pětibrankový náskok zajistil sklepnutím puku ze vzduchu do branky Aleš Jergl. Osud zápasu se tím zdál být zpečetěn a to i nebýt dalšího zásahu Mory, která na sebe nechala čekat minutu. Radim Kucharczyk zvýšil už na 6:0 po té, co si vyjel před branku a natlačil se do podařeného zakončení.

S brankami se však ve třetí třetině roztrhl pytel, stadion byl totiž za pouhé dvě minuty svědkem další gólové střely. A tentokrát se mohlo slavit v českobudějovickém kotli, protože se prosadil z dorážky Zdeněk Špenger. Po snížení hosté ještě několikrát zahrozili, ovšem opět se nedokázali dostat s pukem přes zeď jménem Tomáš Vošvrda. Brankáře pak nedokázal překonat na druhé straně ani Knotek, kterému se však nepodařilo trefit ze vzduchu puk.

Utkání nakonec místo branek stihla okořenit šarvátka Kuchejdy právě s Knotkem a po té nečekaně i okamžiky bezprostředně po zápasu. Tomáš Vošvrda totiž vzal oslavu vítězství velmi vážně a v rozjezdu trefil plexisklo, které nápor nevydrželo a vysypalo se k časomíře.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): První třetinu jsme byli hodně produktivní, bylo tam i břevno a tyčka. Druhá třetina byla z naší strany sehraná celkem špatně a v té třetí padly nějaké góly, ale utkání se i přes pár faulů dohrálo nakonec v klidu. Každopádně během celého zápasu jsme byli hodně produktivní.