Report ze zápasu OLO vs. MBL (3:0)

HC Olomouc

logo

3:0

(1:0, 1:0, 1:0)

logo

BK Mladá Boleslav

Mezi třemi tyčemi mladoboleslavského celku se od úvodního buly postavil překvapivě teprve šestnáctiletý Jan Růžička, který si odbyl svou premiéru v „A“ týmu. A olomoučtí útočníci se mu jeho velký den chystali pořádně znepříjemnit.

Už ve čtvrté minutě pálil od modré Cartelli, ale ani jeho rána, ani následná dorážka Knotka v brance neskončily. Středočeši se dostali ke slovu o dvě minuty později. Ve vlastním obranném pásmu zazmatkoval Kindl, čehož mohli využít útočníci čtvrté formace soupeře. Vošvrda ale zaváhání spoluhráče napravil.

Domácí byli o něco aktivnější, a možnost otevřít skóre tak měl v sedmé minutě Jergl. Mladý útočník se protáhl mezi obránci soupeře a v zakončení trefil tyčku hostující klece. Ačkoli se Hanáci do vedení nedostali, díky nedovolenému zákroku soupeře alespoň obdrželi přesilovou hru, a v ní už se skóre měnilo. Pohlednou kombinaci na jeden dotek zakončil Michal Vodný přesnou tečí mezi betony Růžičky.

Svěřenci trenéra Výborného mohli odpovědět také v početní výhodě, jejich největší příležitost, z hole Loskota, ale skončila jen na připraveném brankáři Mory. V šestnácté minutě se překvapivě otevřel prostor před Janáčkem, jehož tvrdý projektil skončil jen ve výstroji mladoboleslavského debutanta. A když se chvíli poté neprosadil v přesilové hře ani aktivní Kucharczyk, šlo se do kabin za jednobrankového vedení Kohoutů.

Ve druhé části pokračovala hra ve velkém tempu. Už po dvou minutách hry, dokonce ve vlastním oslabení, vyrazil po domácím zaváhání sám na branku Jarůšek. Hostující útočník zamířil pod vyrážečku Vošvrdy, gólman Kohoutů se ale překonat nenechal. Hra se přelévala ze strany na stranu a téměř dvě tisícovky diváků se nenudily. V osmadvacáté minutě hosté hráli proti čtyřem a od srovnání nebyli daleko. Teč Bohunického skončila u gólmana Mory, následný pokus Jarůška úspěšný taky nebyl.

A tak udeřilo na druhé straně. Střela Michala Vodného z levého kruhu pro vhazování byla tečovaná jedním z obránců Mladé Boleslavi do protipohybu Růžičky, který byl bez šance. Velké štěstí měl krátkou chvíli poté domácí celek. Nahozený kotouč se nečekaně odrazil od zadního mantinelu před branku Vošvrdy, který o puku nevěděl a málem si jej srazil za záda. Naštěstí pro domácí kotouč zastavil ještě před brankovou čárou.

Na druhé straně mohl udeřit Herman, který se octl s kotoučem osamocený mezi kruhy, ale nejmladšího hráče ve hře nepřekonal. Z následné dorážky neuspěl ani Selingr, jehož bekhend prosvištěl kolem pravé tyčky. V dalších minutách naopak měla velké starosti obrana domácích. Pojkarova rána minula sice klec Mory, po odrazu od mantinelu ale dorážel Nouza. Poloodkrytou branku ale bekhendem přestřelil.

Třetí třetina se za dvoubrankového vedení Hanáků nesla v duchu olomouckého kontrolování hry. I díky tomu byli více na puku hráči prvního mužstva tabulky, obrana Kohoutů ale pracovala na jedničku. Ovšem i tak se Mladoboleslavští dostávali do příznivých příležitostí, jako například v sedmačtyřicáté minutě Loskot. Hostující útočník si počkal na odraz od zadního mantinelu, kolem tyčky domácí klece se mu ale puk nepodařilo prostrčit za Vošvrdu.

Na začátku poslední desetiminutovky získali Kohouti ve svůj prospěch početní výhodu, během které svého soupeře uzamkli v útočné třetině. Rány olomouckých obránců Houdka či Škůrka byly sice nebezpečné, za zády Růžičky ale neskončily. Boleslavští poté ještě podnikli několik průniků do domácí defenzivy, ale střeleckou mizérii ne a ne ukončit. Naopak tři minuty před závěrečnou sirénou se ještě jednou připomněli domácí. Po nahození z hole Jaroměřského zůstal kotouč volný na brankovišti, odkud jej usměrnil Jakub Herman pod horní tyč.

Olomoučtí hokejisté si tříbrankové vedení pohlídali až do závěrečné sirény, gólman Vošvrda navíc svému mužstvu pomohl již čtvrtým čistým kontem. Hanáci si vítězstvím zajistili konečnou druhou pozici v prvoligové tabulce. Boleslavští se naopak trápí. Během zápasů v Havířově a Olomouci totiž nevstřelili ani branku.

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): My jsme rádi za tři body. Situace na druhém místě se tím vyřešila. Na obou stranách chybělo hodně hráčů, ale nebylo to špatné utkání. Bylo k vidění hodně brankových příležitostí. Nás podržel brankář, který chytal výborně. V první třetině jsme měli mírně navrch, ale v té třetí byla lepší Boleslav. Nemyslím si, že by to bylo jednostranné utkání, ale byli jsme gólově produktivnější. Poslední kola pojmeme stejně, budeme chtít vyhrát všechna utkání. Pro nás je ale důležité, aby se zranění hráči dali ještě do konce základní části do kupy, aby si ještě jeden nebo dva zápasy zahráli.