Report ze zápasu KLA vs. OLO (5:4)

Rytíři Kladno

logo

5:4sn

(0:1, 2:3, 2:0 – 0:0)

logo

HC Olomouc

Olomoučtí trenéři vsadili v utkání proti Kladnu na naprosto totožnou sestavu jako proti Mladé Boleslavi. Do branky se tak potřetí v řadě podíval Tomáš Halász. Ten měl hned ve druhé minutě velké štěstí, za Eberleho prudkou ránou se totiž olomoucký brankář stihl pouze ohlédnout. Naštěstí pro něj se však kotouč odrazil od pravé tyče jeho klece.

Mora následně přežila dvě oslabení a vzápětí mohla sama skórovat. Koláříkova nepřesná nahrávka se totiž dostala jen na hůl kapitána Olomouce Bartoně, který nelenil a poslal puk na rozjetého Kucharcyzka. Ten ale tváří v tvář Cháberovi nedokázal procedit černou gumu mezi betony domácího brankáře. Když už se zdálo, že se ani jeden z celků v první části neprosadí, rozradostnil olomouckou lavičku Richard Diviš. Od jeho brusle se totiž odrazilo Pekrovo nahození zpoza branky až za Cháberova záda. Rozhodčí si raději šli celou situace ověřit u videorozhočího, ten ale žádný úmysl neviděl a branku doporučil uznat.

Rytíři se chtěli dostat hned zkraje druhé části na stejnou startovní čáru, na které se Olomouc zrovna nacházela. Halász ale všechny pokusy domácích kryl, to se však nedalo říct o Janu Cháberovi. Jeden z obránců Kladna chtěl v nepřehledné situace odpálit kotouč do bezpečí, nastřelil však pouze dotírajícího Robina Staňka, o nějž se puk odrazil za tyčku kladenské svatyně.

Svěřenci trenéra Čelanského se ani nestihli oklepat z druhé inkasované branky a Chábera musel tahat kotouč ze své sítě potřetí. Rác u levého hrazení přenechal Jakubu Hermanovi, který si to vyrazil až před brankáře Rytířů, jehož následně pokořil parádním bekhendovým blafákem. Kladno se však nechtělo z momentální situací srovnat a brankou, která pokračovala ve festivalu šťastných gólů, dokázalo snížit na 1:3. Tomáš Kaberle totiž dokázal překvapit Tomáše Halásze střelou z nulového úhlu.

Radost ze snížení vydržela Rytířům jen pět minut. Dalšího zaváhání kladenského celku v defenzívě využil Pavel Selingr, jenž křížnou nahrávkou našel před brankou zcela osamoceného Radima Kucharcyzka, který zavěsil pod víko domácí branky. Tři minuty před koncem druhé části se však během třiceti vteřin nechali vyloučit dva Kohouti, a Kladno tak mohlo zahrávat dvojnásobnou početní výhodu. Domácí přesilovkou pět na tři a dělovkou Davida Růžičky v závěru periody snížili na rozdíl dvou branek.

Stejný hráč se postaral na začátku třetí třetiny o pořádnou zápletku. Ve 43. minutě se obránce David Růžička zjevil za olomouckou brankou a rychlým zasunutím za bližší tyčku překonat Tomáše Halásze, který se už nestihl přesunout. Růžičkova emotivní oslava gólu dostala domácí publikum do varu. Následné minuty byli Olomoučtí pod obrovským tlakem a jen díky výbornému Halászovi se Hanáci drželi ve vedení.

Když se Ondrušek provinil zákrokem za hranicí pravidel, vygradovalo kladenské peklo v pásmu Hanáků úplně. Paterovu střelu sice dokázali zadáci Kohoutů zastavit, na dorážku Jana Eberleho však nestačil nikdo včetně brankáře Halásze. Trenéři Olomouce se po čtvrté brankce rozhodli slovenského gólmana stáhnout ze hry, místo něj poslali mezi tři tyče Tomáše Vošvrdu.

Domácí mužstvo bylo i nadále lepší a Vošvrda se musel v hostující svatyni hodně ohánět. Krátce po vyrovnání měl na holi další branku Kladenských Miloslav Hořava, ten ale v obrovské šanci napoprvé promáchl, podruhé byl na místě Vošvrda. Oba celky se poté snažily neudělat chybu, kterou by nabídly soupeři téměř jistě rozhodnutí zápasu. To však po 60 minutách nepřišlo, proto se muselo prodlužovat.

V nastavené pětiminutovce se domácí ani hosté do žádné větší brankové příležitosti nedostali, proto musely vítěze střetnutí určit samostatné nájezdy. V nich po bonusovém bodu díky Ostřížkovi sahala Olomouc, na poslední chvíli ale zachránil Kladno svým třetím gólem v zápase Růžička a kladenský obrat hned v následné čtvrté sérii dokonal Miloslav Hořava.

OHLASY

Josef Zajíc (Rytíři Kladno): Zaspali jsme začátek utkání, který se nám nepovedl. Musíme být rádi, že jsme dokázali velmi nepříznivý vývoj obrátit, a udržet si tak šanci na udržení v soutěži. Co se týká obránce Růžičky, je to dozajista náš klíčový hráč, jenž by pro tým a celkově pro Kladno udělal maximum. Myslím si, že pokud chceme pro Kladno zachránit extraligu, musíme získat přibližně dvacet bodů.