Report ze zápasu OLO vs. KLA (5:3)

HC Olomouc

logo

5:3

(2:3, 1:0, 2:0)

logo

Rytíři Kladno

Olomoučtí do utkání vyslali brankáře Tomáše Vošvrdu, a to i přesto, že se mu utkání v Mladé Boleslavi příliš nevydařilo. Po dvouzápasové pauze se do sestavy Hanáků vrátil obránce Mario Cartelli. Pokud ale gólman Olomouce zažil proti Boleslavi nepříliš povedený duel, na střetnutí proti Kladnu nebude vzpomínat v dobrém už vůbec. Moru sice mohl hned po 16 vteřinách poslat do vedení Kucharczyk, který ale mezi kruhy nedokázal trefit letící kotouč, první branku však vstřelili Rytíři. Od mantinelu vyjel před Vošvrdu Jiří Kuchler a střelou mezi betony domácího brankáře otevřel skóre už v 55 vteřině. Hororový start pro Vošvrdu a pro celý tým Hanáků ale nekončil.

O dalších 38 vteřin později dostal přesnou nahrávku do jízdy Jan Eberle, ten se dostal s kotoučem až před Vošvrdu, jenž ale stihl jeho pokus vyrazit alespoň před sebe. Olomoučtí obránci ale nebyli u kotouče včas, čehož využil Patrik Machač, který lehkým dloubnutím dostal puk do sítě. Vošvrda tak už po dvou minutách přenechal své místo Tomáši Halászovi. Ani ten ale příliš dlouho bez inkasované branky nevydržel, a to když Rytíři zaúřadovali v početní výhodě. Na Tenkrátovu střelu slovenský brankář ještě stačil, na pohotovou dorážku v podání Miloslava Hořavy už však byl krátký. Kladno tak už po pěti minutách hry vedlo o tři branky!

Horší vstup si snad Kohouti nemohli představovat ani v tom nejděsivějším snu. Domácí celek ale ukázal, že utkání ani za tak nepříznivého stavu nehodlá vzdát. Maroszova teč si sice cestu do branky Lukáše Cikánka nenašla, následné přečíslení Mory však už ke snížení vedlo. Herman parádně předložil v situaci dva na jednoho Matěji Pekrovi, který neměl problém zakončit do odkryté klece. Jen o pár chvil později mohlo mít skóre opět jinou podobu, střelec prvního gólu Hanáků se ale dvakrát v rychlém sledu neprosadil.

Olomouc však byla najednou o poznání lepším mužstvem, z čehož mohl rezultovat druhý gól v síti Cikánka. Jergl na útočné modré čáře přijel famózní přihrávku a ujížděl sám na kladenského strážce svatyně. Mladý forvard Mory zkusil kličku do bekhendu, slavit však po této situace nemohl, a to i přesto, že se dostal ještě ke dvěma dorážkám. Gólová radost Olomouckých ale přeci jen po chvíli přišla. Kotouč se totiž po špatné rozehrávce Rytířů nečekaně odrazil mezi kruhy, kde byl připraven Pavel Selingr, jenž tvrdým projektilem do horního rohu kladenské branky snížil na rodíl jedné branky. Pět vteřin před druhou sirénou mohlo být dokonce srovnáno, Maroszovu nabídku ale Knotek do branky Kladna neusměrnil.

Kladenským zdá se přišla první přestávka vhod. Hosté zkonsolidovali své obranné řady a Olomoučtí se rázem do tolika příležitostí nedostávali. Naopak mohli velmi brzy skórovat právě Středočeši, Paterova nahrávka si před olomouckou brankou našla Kaberleho, ten ale nezamířil přesně. Druhá třetina byla následně na výrazné brankové příležitosti velice chudá, za řeč stála až střela Marosze, tu ale dokázal Cikánek vykopnout svým levým betonem.

S postupem času se Kohouti dostávali čím dám více ke slovu, a to nakonec vygradovalo ve vyrovnávací branku. Neuvěřitelnou práci za kladenskou klecí odvedl Roman Rác, který následně vykroužil až před branku a poslal kotouč na Cikánka. Puk se od vyrážečky brankáře Rytířů odrazil na volného Jakuba Hermana, jenž bekhendovým zakončením poslal černou gumu za brankovou čáru. Stav se následně ve zbývajících minutách druhé periody nezměnil.

Kladno i do třetice mělo dobrý start do třetiny, tentokrát zahrozil Kuchler. S jeho nepříjemnou střelou i následnou dorážkou si ale Halász dvěma rychlými přesuny poradil. Bylo však vidět, že Kladenští jsou pod velkým tlakem, zato Olomoučtí hráli ve velké pohodě a snažení Olomouckých o famózní obrat za pár okamžiků bylo vyslyšeno. Pekr ukázal v útočném pásmu svou zarputilost, prodral se až před Cikánka, kde předložil puk na hůl Romana Ráce, jenž pohodlně zasunul do kladenské sítě. Vyprodaná plecharéna se v těchto chvílích otřásala v základech.

Euforii domácího celku a jejich fanoušků mohl za malý okamžik zastavit Rudovský, který pálil zpoza obránce, Halász ale proti střele včas nastavil své rameno. Kladenští se do trvalejšího tlaku nemohli dostat a než se stačili nadát, Olomoučtí jim odskočili na dvě branky. Jan Knotek se dostal s pukem za útočnou modrou čáru, otevřel se před ním prostor a přesnou střelou na zadní tyčku pokořil Cikánka.

Rytíři se ještě snažili, seč jim síly stačily, ale Hanáci už jim ve svém obranném pásmu nedávali příliš prostoru. Veškeré naděje na kladenskou záchranu utnulo vyloučení Libora Procházky. Mora tak slavila vítězství 5:3, Kladno sestupuje do první ligy.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): Hodnotí se mi to samozřejmě dobře. Nezačali jsme úplně špatně, Radim Kucharczyk tam měl velkou šanci. Bohužel nám tam vzápětí spadly tři góly, a to byla velká rána. Otočit s extraligovým mančaftem z 0:3 na konečných 5:3, musím říct, že klukům patří velké absolutorium. Vládne maximální spokojenost, jsme už jen krůček od našeho snu. V úterý nás čeká utkání s Chomutovem, které bude rozhodující. Poslední krok bývá vždycky nejtěžší, já ale věřím, že to zvládneme.