Report ze zápasu PLZ vs. OLO (1:2)

HC Škoda Plzeň

logo

1:2sn

(1:0, 0:0, 0:1 – 0:0)

logo

HC Olomouc

Olomoucká Mora se od prvních minut utkání prezentovala v Home Monitoring Aréně hokejem, který je pro Hanáky vlastní. Kohouti zodpovědně bránili střední třetinu a hned po vjezdu do útočného pásma nahazovali kotouče na branku Matěje Machovského. Indiáni se nemohli i přes vysilující útočnou snahu dostat do velkých šancí, navíc do utkání nastoupili jen s jedenácti útočníky. Ale v šesté minutě bylo přece jenom před brankovištěm Olomouce rušno. Obránce Plzně Peter Čerešňák šikovně udržel touš na modré čáře, nahodil ho na Branislava Konráda, před nímž puk tečoval ještě Jakub Koreis a kotouč se nakonec odrazil do tyčky hostující svatyně.

O dvě minuty později už se solidně zaplněná západočeská hala mohla začít radovat. Tomáš Svoboda, jenž se vrátil po trestu do sestavy Škody, zavezl puk do útočného pásma, našel najetého Michala Moravčíka, který okamžitě poslal kotouč na Konráda. Před ním se hrací předmět ještě o někoho otřel, změnil tedy směr a šťastně pro Plzeňské skončil v brance Olomouce. Jenže i Mora se záhy ukázala. Ránu Jiřího Ondruška se snažil dorážet Jan Knotek, nicméně nebyl úspěšný, protože proti němu dobře zasáhl Machovský. Poté hráli Západočeši i přesilové hry, ty však hosté s přehledem ubránili.

Prostřední třetina byla v podstatě v režii Olomouce. Ta měla více ze hry, častěji střílela a ohrožovala branku Plzně. V oslabení se do úniku dostal Jakub Herman, toho marně stíhal bránící Michal Moravčík, ale hostující forvard nakonec pálil těsně mimo tři tyče. A dál hrozila Mora, která svým pohybem dělala indiánům problémy, díky čemuž se dostávala častěji a častěji do početních výhod. Během jedené takové stál zaparkovaný před brankou Machovského útočník František Skladaný, který ranou z první napálil tyč!

Po této příležitosti byl na ledě relativní klid, hostující obrana fungovala bezvadně, i když domácí ji příliš neohrožovali, na druhé straně byl zase bezchybný Matěj Machovský. Ten skvěle vyřešil situaci, kdy Aleš Jergl dorážel střelu Viléma Buriana, ani tentokrát se tedy hostujícímu týmu nepovedlo srovnat. A ještě jednou Olomouc! Konkrétně to byl útočník Petr Strapáč, jenž se šikovně dostal do pěkné šance, leč i on si vylámal zuby na strážci domácí branky. Po čtyřiceti minutách tedy Západočeši stále vedli, ale trápila je prachbídná produktivita.

I do třetí periody Olomouc vlétla po hlavě. Nejdříve se nedokázal prosadit Vilém Burian, kterého i v tomto případě nepustil do skórování Machovský. Ten však o chvilku později už přece jenom inkasoval, i když se snažil ze všech sil, aby vyrovnání zabránil. Po několika pokusech a dorážkách se k puku dostal Tomáš Mikúš, jenž byl úplně volný před brankovištěm Plzně a neomylně poslal kotouč za bezmocného gólmana Škody. A kohouti se mohli dokonce dostat do vedení! Obrovskou šanci měl opět Tomáš Mikúš, ale z bezprostřední blízkosti netrefil prázdnou branku plzeňského týmu.

Poté se hrál hokej celkem nepřesný, ani jeden tým se nemohl dostat do veliké šance, i když stále byli aktivnější hostující hráči, indiáni se stále nemohli dostat do nějakého ustáleného klidu. Navíc ve třetí části dohrávali bez dalšího útočníka – kapitána Ondřeje Kratěny. Plzeňský nepohoda vyvrcholila čtyři minuty před koncem, když indiáni hráli v početní výhodě, ta se jim však hrubě nepovedla. A vzápětí šli sami domácí do čtyř. Duel nakonec dospěl až do prodloužení. Půlka se ho hrála ve čtyřech, protože domácí dobránili svou početní nevýhodu, poté se přerušila hra a obě mužstva nasadila tři muže. Velkou šanci měl domácí David Sklenička, ale jeho blafák do bekhendu skvěle chytil Konrád do lapačky! Rozhodnout tedy musely až samostatné nájezdy. Ty přesnou ranou mezi betony rozhodl olomoucký útočník Jan Eberle.

OHLASY

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): U nás je to pořád dokola. Vstoupili jsme do utkání aktivně, díky čemuž jsme vstřelili gól. Od té doby jsme ale zbytečně tahali puky k nám a soupeř byl od druhé třetiny jasně lepší. My jsme se na nic nezmohli, čímž vygradoval začátek třetí třetiny, kdy soupeř vyrovnal. V nájezdech byla Olomouc šťastnější. Možná si to i zasloužila více – přestože prohrávala, zasloužila si výhru. My prostě nesmíme přestat hrát a bruslit, když vedeme.