Report ze zápasu OLO vs. CHM (1:0)

HC Olomouc

logo

1:0

(1:0, 0:0, 0:0)

logo

Piráti Chomutov

Utkání odstartovala Růžičkova zajímavá teč střely od modré, puk ale bránu o kousek minul a hned poté se do nebezpečné šance dostali i domácí, jmenovitě Vlach, který se zkusil natlačit do Lacova brankoviště, ale utekl mu kotouč. Rychlá hra nepolevovala ani v dalších minutách, Kämpf tečoval střelu od modré a Koblasa se dostal k dorážce do zpola prázdné branky, puk však vyjel na druhé straně brankoviště těsně vedle tyče. Za Olomouc měl napůl prázdnou branku zase Ondrušek, kterého našel křižmou nahrávkou Skladaný, ale gólu zabránil skvělým zákrokem Laco.

V deváté minutě se Kohoutům naskytla výhoda přesilové hry, poté co se hákováním provinil Dlapa, šancí se ale dočkali až v jejím závěru, když si nejprve Skladaný vyjel před Laca, ale stejně jako Vlachovi, i jemu utekl puk v rozhodující chvíli, a následně Knotek tečoval Lašovu střelu jen do betonu chomutovského brankáře. Domácí fanoušci se ale zvedli ze sedaček hned po skončení přesilovky, když Rašnerovu střelu tečoval ke vzdálenější tyči Roman Vlach. Navázat na něj mohl ujíždějící Sundher, ale puk mu přeskočil přes hokejku. Na druhé straně tvrdě střílel Vondrka, ale jen do Konrádova betonu.

Šest a půl minuty před koncem třetiny se domácím naskytla další přesilová hra, ale ani ta se jim nepodařila. Hned na začátku sice Burian vyslal Knotkovi střílenou nahrávku, kterou stačilo jen usměrnit mezi tři tyče, ale olomoucký útočník byl příliš pomalý a puk minul. Ve zbytku trestu už se Chomutov dokázal ubránit s přehledem a jen krátce po jeho vypršení navíc vybídl Vondrka ke skórování Humla v podobné pozici v jaké byl o chvíli dříve Knotek, ale naneštěstí pro Piráty i se stejným výsledkem. Neuspěl ani Valach, který se dostal ke střele z vrcholu kruhů, ale nastřelil jen Škůrkovy brusle, ani Rutta, který se dostal až ke Konrádovi, ale mezeru mezi jeho betony nenašel, a do druhé třetiny si tak nesli těsný náskok domácí.

Ti také začali druhou třetinu aktivněji. Škůrek nejprve vyprášil Lacovi betony, poté Vlach nabídl puk před branku Holcovi, který ale promáchl, a posléze chomutovskému brankáři vypadl puk po tvrdé střele Vyrůbalíka, v jeho okolí ale nebyl žádný hráč v bílém, který by volný puk dorazil. Chomutov se oklepal až po třech minutách a Konrádovu pozornost prozkoušeli Račuk a Sklenář. Šance hosty namotivovaly k ještě většímu tlaku, domácí si však zvládli pokrýt alespoň nahrávky do nebezpečných pozic a s náhlým nárůstem soupeřovy aktivity se záhy srovnali.

Snaha o vyšší aktivitu vepředu se Kohoutům málem vymstila, poněvadž jen chvíli poté, co se obrázek hry trochu srovnal, střílel z nápřahu Sklenář, jehož pokus Konrádovi zavařil i přes to, že jeho autor zlomil hokejku. Také Kaše měl šanci vyrovnat, když se dokázal prokličkovat až ke Konrádovi, ale v poslední chvíli ztratil puk.

Další chomutovskou aktivitu zbrzdilo vyloučení Kašeho. V průběhu přesilové hry Knotek dorážel na hranici Lacova brankoviště, ale puk poslal příliš vysoko, o chvíli později unikal osamocený Sundher, ale toho krásnou žabičkou čistě zastavil vracející se Dlapa. Ještě před vypršením Kašeho trestu nebezpečně střílel z první Mikúš, ale o Flemmingovu brusli puk poslal mimo branku.

V polovině 34. minuty se své první přesilovky dočkali i hosté, když se hákováním provinil Kotala, minutu a půl se však nedokázali dostat do útočného pásma. Olomouckou obranou prošel až Flemming, který střílel z pravého kruhu, ale našel jen připravenou hruď Konráda. Hned po skončení početní výhody ho napodobil Rutta, proti jehož střele se musel Konrád hodně natahovat. Do další dobré šance se dostal i Poletín, který ale z bezprostřední blízkosti minul branku. Po výrazné převaze chomutovských pak jako blesk z čistého nebe přišla i šance olomouckého Knotka, který nejprve jen tak tak neposlal puk do brány o brusli Ondruška a poté vyprášil Lacův beton.

Poslední minuty druhé třetiny přinesly doslova infarktový závěr. Nejprve si Kämpf najížděl pro přihrávku ke vzdálenější tyči, ale puk ve skoku vypíchl Eberle, hned poté dorážel Kudělka za prakticky překonaného Konráda, který mu na poslední chvíli sebral gól lapačkou a udržel skóre druhé třetiny bezbrankové.

Na začátku poslední dvacetiminutovky provázely Olomouc zmatky v obranném pásmu, ale Piráti jich nedokázali využít. Po střele Jaroslava Mrázka, však poskakoval kotouč před Konrádem, kde stál jen připravený Kaše, který ovšem nedokázal puk zkrotit. Do protiútoku tak mohl jít Skladaný, jehož střela jen o kousek minula tyč, a k puku se dostal Knotek, který se zkusil vytočit zpoza branky, ale našel jen betony Jána Laca. Po následném buly se ovšem před Laca protlačil Sundher, který puk dostal do sítě, ale dle soudu rozhodčích neregulérním způsobem. Domácí tak získali jen další přesilovou hru za faul Dlapy.

Početní nevýhodu přečkal Chomutov téměř bez potíží, až v polsedních vteřinách si dokázali Hanáci vybojovat útočné pásmo a několika nahrávkami uvolnit Galvase. Jeho střela ale našla jen připraveného Laca. Na druhé straně Poletín dlouho hledal kudy nahrát před branku Kämpfovi, který byl dobře hlídaný olomouckými obránci, a když už se dostal ke střele, zblokovali mu Kohouti hokejku, takže už si Konrád pomalý kotouč pohlídal.

Dvanáct minut před koncem se Sundher s Eberlem dostali do přečíslení dva na jednoho a první jmenovaný si dokázal obránce položit a najít místo pro přihrávku, ale Eberle v klíčové chvíli promáchl. Chomutov se dál hnal za vyrovnáním a marně hledal cestu přes domácí obranu, všechny jejich pokusy byly střely z dálky, s nimiž si Konrád dokázal poradit.

Vybojovali tak ovšem alespoň buly, po němž se sám před Konráda dostal Růžička, ale olomoucký brankář se natáhl na led a vypíchl mu puk z hole. Olomouc jako by náhle nevěděla, co má dělat, hned v dalším střídání zapomněla před svým brankářem Kašeho, na nějž však přihrávka mířila příliš vysoko a on tak pouze tečoval puk do Konrádova betonu. Podobné chyby se ale vzápětí dopustili i hosté a Laco musel svůj tým podržet důležitým zákrokem nejprve proti Vlachově střele a poté i proti kličce Jana Knotka.

V samotném závěru jako by oba týmy zapomněly, že mají také svou branku, kterou musejí bránit a přečíslení se přenášela z jedné strany kluziště na druhou, ale prosadit se nedokázala ani jedna strana. V poslední dvouminutovce si ale Chomutov přece jen vytvořil souvislejší tlak, v němž přišlo několik nebezpečných tečí před Konrádem, nepomohla však ani odkrytá brána, ačkoliv Huml jen dvacet vteřin před koncem zahodil jasnou šanci na vyrovnání a netrefil odkrytou klec. Tři body tak zůstávají v Olomouci.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Pro nás důležitý zápas, v první třetině jsme byli hodně nervózní a Chomutov nás přehrával, ale paradoxně jsme z toho vytěžili vedení 1:0. Ve druhé části se hra vyrovnala, měli jsme tam i šance a byli jsme silnější na puku. V posledních 5 minutách třetí třetiny nás Chomutov přetlačil, ale nás se drželo štěstí a Konrád výborně zachytal.