Report ze zápasu OLO vs. ZLN (3:4)

HC Olomouc

logo

3:4

(0:3, 1:0, 2:1)

logo

PSG Berani Zlín

Do utkání vstoupili lépe zlínští hráči, kteří se pak také po většinu první třetiny drželi v útočném pásmu. Olomouc cestu přes modrou čáru hledala jen těžko, a když už se jí to podařilo, nedokázala si vytvořit souvislejší tlak či gólové šance.

Zato Zlín na svou první šanci nedal dlouho čekat a ihned byla také gólová. Minutu a vteřinu po začátku utkání Adam Bachánek vybojoval puk v útočném pásmu a nabídl ho Filipu Weintrittovi, který přesnou střelou překonal Machatého. V sedmé minutě mohl náskok Beranů navýšit Uhříček, který zkoušel střílet do protipohybu přesouvajícího se olomouckého brankáře, ale trefil pouze beton.

Další šance na zvýšení se Zlínu nabídla jen o minutu později, když v Machatého brankovišti vznikl nebezpečný závar, ale olomoucký brankář puk dokázal najít nejrychleji. Od jedenácté do patnácté minuty se s šancemi roztrhl pytel. Nejprve ujel olomouckým hráčům Kozubík, ale nezamířil přesně, poté se ke střele z mezikruží dostával Uhříček, ale trefil jen Machatého. Hned vzápětí se Olomouc natlačila před branku Zlína a Horák netušil, kde je puk. Dorážka Tobiáše Handla ale neprošla přes klubko bránících hráčů. Za třicet vteřin zůstala po Machatého neúspěšném pokusu o rozehrávku olomoucká brána na chvíli úplně opuštěná, ale Zlín toho nedokázal využít.

Druhé branky se diváci dočkali až v šestnácté minutě, když se Sebera šikovně uvolnil u mantinelu a jeho následnou střelu Machatý vyrazil pouze k volnému Tadeáši Dřímalovi. Na rozdíl tří branek mohl zvyšovat Bachánek, ale Machatý předvedl svou rychlost a střelu z první dokázal vyrazit. Na další střelecký pokus Tadeáše Dřímala už ale nestačil a dvě minuty před koncem se tak hosté přece dočkali tříbrankového náskoku.

Také po přestávce byli zlínští hráči více na puku, k čemuž nemálo pomohlo i vyloučení Hladiše, které ale Berani nedokázali využít. Poté se přesilové hry dočkali také domácí, když se hosté provinili šesti hráči na ledové ploše, nicméně jediný střelecký pokus si připsal Harabiš a s tím si Horák dokázal poradit.

V pětadvacáté minutě Zlín mohl odskočit ještě více, Dřímal ale nedokázal zamířit do odkryté klece a nastřelil pouze boční síťku. V třicáté minutě začala druhá olomoucká přesilovka, ale v té si jedinou šanci připsali hosté. Weintritt přenechal puk Prchalovi a ten zkusil Machatého prostřelit mezi betony, ale neúspěšně.

Druhou přesilovou hru měli k dispozici také zlínští hráči, tentokrát se jim však vůbec nepodařila a Olomouc se opakovaným vyhazováním přes všechny čáry bez potíží ubránila. Teprve po jejím skončení si Zlín připsal další gólovou šanci, kterou ale na poslední chvíli zmařil Machatého pravý beton.

Tři minuty před koncem druhé třetiny šli hosté opět do čtyř a tentokrát olomoučtí přesilovou hru zužitkovali. Nejprve Pospíšil objel Horáka a ocitl se před prázdnou bránou, ale v klíčový moment mu puk odskočil od hole. Jen pár vteřin poté ale Tobiáš Handl zpoza brány přihrál na nehlídaného Matěje Tomajka mezi kruhy a ten střelou k levé tyči snížil na 1:3.

V třetí třetině byla vidět snaha domácích s utkáním něco udělat. Hra se začala trochu vyrovnávat a olomoučtí dokonce útočili i při vlastním oslabení, do jasných gólových příležitostí se ale nedostali. Také zlínských šancí ubylo, ta první větší přišla až v čtyřicáté sedmé minutě, když Dřímal nejprve tečoval puk těsně před Machatým a poté ze stejného místa také střílel a olomoucký brankář měl plné ruce práce, aby udržel skóre nezměněné.

V padesáté minutě už ovšem tak úspěšný nebyl a Tadeáš Dřímal zkompletoval hattrick, čímž dostal Berany opět do tříbrankového vedení. O minutu později dostal Zlín navíc výhodu přesilové hry, ale v ní udeřila dvakrát Olomouc. Nejprve Tomajko nahrál Tadeáši Pospíšilovi a ten střelou z první poslal puk do sítě poprvé, potom titíž hráči vypíchli puk zlínskému obránci a opět to byl Tadeáš Pospíšil kdo střelou mezi betony zdramatizoval zápas.

Zlín poté začal pečlivěji bránit modrou čáru a Kohouti jen těžko hledali cestu do útočného pásma. Minutu a půl před závěrečnou sirénou se ale málem dočkali vyrovnání, když si Dvořák s Pernickým vyměnili kotouč a druhý jmenovaný mířil na mezeru u bližší tyčky, nezacílil však přesně. K následnému buly už se Olomouc postavila bez brankáře, ale ani jeden hráč navíc ke vstřelení vyrovnávací branky nestačil, a tak si Zlín odváží všechny tři body.

OHLASY

Pavel Sedlák (HC Olomouc): Favoritem v utkání byl Zlín. Chtěli jsme ho potrápit, ale první třetina nám nevyšla. Vedení 3:0 pak bylo vysoké, ale kluci začali hrát, přestali se bát. Hráli zodpovědněji a dali do toho více srdíčka a trochu i to štěstí nám chybělo.