Report ze zápasu OLO vs. KOM (4:5)

HC Olomouc

logo

4:5p

(1:2, 2:1, 1:1 - 0:1)

logo

HC Kometa Brno

Měl to být boj Davida s Goliášem. Na jedné straně domácí okupující předposlední příčku, naproti nim první Brno, které prohrálo v dosavadní sezóně jen jedinkrát. Samotný průběh tohoto střetnutí nicméně dokázal, jak dokáže být hokej nevyzpytatelný. Hned po necelé minutě totiž zbořil všechny předzápasové předpoklady olomoucký Josef Podlaha, když si došel po dobrém napadání pro úvodní branku zápasu. Kometa byla logicky jako opařená. Favorit tak prakticky dalších pět minut nekladl žádný odpor, Olomouc totiž nechal tvořit hru a předal jí otěže duelu.

Aktivitu na straně hostí nakopla až dvojice šancí okolo sedmé minuty. V rozmezí šedesáti sekund se poprvé v utkání musel ohánět i brankář Galuška, když nejprve přečkal akci Krejčího, aby následně mohl děkovat všem svatým při pokusu Gajarského, po němž se rozezvonila tyč. Další velkou vzpruhou pro svěřence kouče Jana Zachrly byla nabídnutá přesilovka, avšak ta k vyrovnání i přes nadějnou možnost Havláta nevedla. Až pět sekund po jejím skončení se mohl zaradovat i tábor Brna, když Jakub Čejka vymetl svou nechytatelnou bombou horní růžek branky.

Domácí zvýšili svou snahu o odčinění své chyby, jediným náznakem vzedmutí byla ovšem jen Podlahova tyč, neboť poté už začala vládnout „modrobílá síla“. Kometa měla dokonce dvojnásobnou přesilovku, jenže střelecká impotence dělala své. Promarněné šance dlouhou dobu nepouštěly favorita k vytouženému vedení, to tak přišlo až skoro v samotném závěru periody. Přesně třicet sekund před sirénou shodil sebevědomí bojovných Hanáků znovu kapitán Jakub Čejka, jehož dobře umístěná střela byla pro Galušku neřešitelným úkolem. V tuto chvíli byla Kometa na koni.

Pánem situace byl lídr soutěže i takřka polovinu druhé třetiny, kdy dokázal neutralizovat snahu domácích borců o vyrovnání. Kaňkou na výkonu Komety nicméně stále bylo neproměňování šancí, Olomouc tak dostala čichnout k nadějnému skóre, které ji stále nutilo hrát na plné obrátky. O útočný spektákl však také nešlo, oba mančafty se spíše soustřeďovaly na taktické plnění pokynů.

Divácky atraktivnější část však přišla jak blesk z čistého nebe, když mohl neproměněnou přesilovku hostů proměnit už při hře pět na pět Gajarský, leč neúspěšně. Hozená rukavice to byla pro Paličku, který se hned z následného protiútoku mohl postarat o vytoužené srovnání skóre. Fantastický zákrok z říše snů v podání Holíka však všemu zamezil. Až takový smutek to nicméně pro domácí družstvo nebyl, během minuty už se totiž ke svému cíli dostali. Střela Tomáše Holiše mířící přesně do šibenice byla pro brněnského strážce brankoviště nechytatelná, před sebou měl totiž clonu.

Brněnská hra se po tomto momentu rázem sesypala, Hanáci si dělali se soupeřem prakticky, co si zamanuli. V následné přesilovce pěti proti třem navíc dosáhli na obrat ve skóre, když na konci pohledné kombinace stál kapitán Dominik Marek. Vedení Moře nicméně moc dlouho nevydrželo, po dvou minutách už také v přesilovce vyrovnával kanonýr Karel Plášek z těsné blízkosti Galušky. Olomouc tak inkasovala ve velmi podobném časovém rámci jako v první periodě.

Třetí třetina nicméně přinesla další obrovské překvapení, domácí se dokázali i přes neustálé marné snažení vybičovat k dalším výrazným výkonům, což potvrdil brankou na 4:3 druhým zásahem v zápase Dominik Marek. Přesně v době návratu Střondaly z trestné lavice propálil prostor u přední tyče, kam Holík nestihl dosáhnout. Olomouc tímto nabyla obrovského sebevědomí, Kometa byla proti ní poloviční. Tuto tezi jen potvrzoval dvěma obrovskými tutovkami Tomaník, jenomže ani jednou svou možnost nepotvrdil statistickým zápisem.

Kometa však předváděla po obranné stránce dobrý výkon, po dlouhatánskou dobu bránila svou branku před Kohouty hrajícími v neutuchající euforii. Holík se tehdy v brance prakticky nezastavil, avšak pět minut před koncem se přehouply síly znovu na stranu hostů. Olomoučtí byli v defenzívě až bezmocní, jak byli zaměstnáni neustálými výpady soupeře. K vyrovnání se jako první přiblížil Trnka, jenomže trefil pouze tyč.

Až 59. minuta přinesla silný sportovní příběh, Marek totiž neproměnil při powerplay svou akci, když před prázdnou bránou upadl, což ovšem vyburcovalo Karla Pláška k okamžitému sprintu do plných. Jeho branka po precizně provedeném blafáku dovedla zápas do prodloužení. V něm se taktéž radovali jen a pouze Brňané, hned po šestnácti sekundách jej totiž rozsekl Adam Gajarský, který tak zařídil pro Kometu odměnu v podobě udržení vedení v tabulce. Právě Brno vytěžilo ze zápasu maximum, ze skoro prohraného zápasu nakonec vybojovalo po zvládnutém závěru dva body.