Report ze zápasu OLO vs. HKM (3:2)

HC Olomouc

logo

3:2

(1:1, 1:1, 1:0)

logo

Mountfield HK

Střetnutí mezi Olomoucí a hradeckým Mountfieldem mělo být podle tabulkového porovnání obou mančaftů jasnou záležitostí pro Východočechy. Už od úvodního buly se však zápas místo jednoznačně vypadajícího duelu ubíralo úplně jiným směrem. Hrstka diváků, která si sobotní poledne vyhradila juniorské extralize, viděla místo toho nervy drásající bitvu. Samotný úvod první periody ale byl přeci jen ještě rozvážnější, trenérské štáby z obou střídaček neordinovaly svým svěřencům jasnou taktiku, kterých se aktéři na ledě drželi. Oťukávací období tak nakonec rozsekl až hradecký pres v přesilovce. Mohutná palba na Ovčařiho ovšem v síti ani jednou neskončila, a to i přes to, že hostující Chalupa a Muška měli obrovitánské příležitosti.

Hanáci tlak protivníka ustáli bez úhony a poprvé se výrazněji mohli soustředit i na ofenzivní starosti. První vážnější šance si připsal jeden jediný muž. Zkušený Dominik Hajšman ovšem pozorného Dvořáka ani jednou nenachytal, hradecký strážce klece při střelách z předbrankového prostoru dokázal ukázat přehled a pohotovost. Právě tyto možnosti ale jen validovaly fakt, že mladí kohouti se nenechali sílou soupeře zahanbit. Předchozí tlak tak nakonec v překvapivou branku přetavil Filip Palička, když využil odrazu puku od Tomaníkových bruslí k jednoduché dorážce.

Hosté se však jednoduše porazit rozhodně nenechali. Obrovskou energií a zápalem se hned po buly postarali o další enormní tlak na olomouckou defenzívu, která takový nápor nezvládla. Mountfield se tak krásnou kombinací, na jehož konci stál Filip Jirásek, dostal znovu na úroveň Olomouckých. A na předchozí úspěchy navazoval i nadále, Hanáky prakticky do konce periody nepustil přes střední pásmo.

Tento zmíněný trend pokračoval i po přestávce. Olomoucké řady měly velké problémy s rozehrávkou a ofenzivní fází hry, tudíž jako blesk z čistého nebe přišel druhý domácí zásah. Hradecká obrana překvapená domácí rychlostí ani nestačila zabránit Josefu Podlahovi k dorážce tváří tvář Dvořákovi, což byla pro tým z elitní pětky celé soutěže další velikánská komplikace. Trefa nalila svěřencům kouče Petra Fialy znovu krev do žil, což jen vykrystalizovalo v útočné manévry na obou stranách.

Ofenzivní představení ovšem nejprve předvedl Hradec, tutovku nicméně Hroudný pod tlakem neproměnil. Hned z protiútoku mohl toto zaváhání potrestat jeden z tahounů Hanáků, tedy forvard Josef Podlaha. Jeho brejk však skončil taktéž na umění muže v masce. Dvořák proti němu vytáhl fantastický zákrok. Fakt, že druhá třetině by se dala označit i jako souboj mezi Ovčařim a Dvořákem, podtrhl za malou chvíli domácí brankář Hradci totiž ještě na pár okamžiků ukradl radost z branky, když zneškodnil i v leže pumelici Mikuláše Matouše.

Hradec nicméně neustále tlačil, což se ukázalo nakonec pro Olomouc jako neudržitelný stav. V kontextu s vývojem na ledě, celkem logická vyrovnávací trefa přišla po dalším závaru před Ovčařim. Na bombu Dominika Matouše ještě dokázal sáhnout, puk však spadl přesně na hůl Filipa Jiráska. Druhá branka v zápase byla pro osmnáctiletého borce jen formalita. Hradec po tomto momentu znovu ožil, a dokonce donutil domácí střídačku k oddechovému času. Olomouc ale nakonec krizové momenty ustála, když si nerozhodný stav udržela i do druhé přestávky.

Třetí třetina začala hned zostra, když se Mašín v samostatném úniku jen tak tak nedostal k hradeckému obratu. Hosté i nadále měli jednoznačnou převahu, avšak trápilo je proměňování jednoznačných šancí. Zářným příkladem byla rána Mikuláše Matouše, která z nehlídaného prostoru pronikla jen do lapačky Ovčařiho. Zahazování tutovek se nicméně nevyhnulo ani Olomouci, Říčka kupříkladu svůj brejk do gólové radosti i díky fantastickému zákroku Dvořáka nedotáhl.

Hradečtí měli i nadále více ze hry, jenže obraz zápasu nedokázali přenést do statistik. Jen marně tak už poněkolikáté Mikuláš Matouš pálil na Ovčařiho, na domácí straně stálo stále štěstí. A právě to Moře výrazně pomohlo v 58. minutě. Z nenápadné akce vinou individuální chyby hostí vznikl obrovský závar, z něhož nakonec branka padla. Sudí jí však vinou posunuté branky neuznali, podle všeho se ale z ukotvení dostala po hradeckém úmyslu o přerušení hry. Následně nařízené trestné střílení pak i přes obrovský psychický tlak dokázal Patrik Říčka využít v rozdílovou branku. Hosté se ještě sice snažili i v power-play o vyrovnání, na něj už však neměli dostatek času. Domácí si tak připsali teprve sedmou výhru v sezóně, Hradec si naopak z moravského tripu odváží už druhou porážku.