Report ze zápasu HAV vs. OLO (2:1)

AZ Heimstaden Havířov

logo

2:1p

(0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

logo

HC Olomouc

První třetinu byli aktivnější domácí. Hned v úvodu měli několik šancí k tomu, aby se v zápase ujali vedení. V šesté minutě se Bambula vydal do rychlého protiútoku a dostal se až do zakončení, ale Hasala v leže jeho šanci zneškodnil. O dvě minuty později to šikovně z levého křídla zkoušel Dufek. Puk ale poslal nad branku. Ve 14. minutě Pindel zachytil na olomoucké modré hostující rozehrávku a následně z mezikruží vystřelil. Puk jen těsně minul Hasalovu branku. V další obrovské šanci se poté ocitl Juhász, jeho dělovku bez přípravy ale srazil jeden z olomouckých obránců do ochranné sítě. I když si Kohouti v první třetině mnoho šancí ke skórování nevytvořili a domácí byli lepším celkem, v prvních dvaceti minutách branka nepadla.

Na začátku druhé třetiny se dral do šance Bochnak, který se prosmýkl kolem dvou olomouckých beků a snažil se zakončit. V poslední chvíli mu ale sklouzl puk z čepele. Na druhé straně nebezpečně pálil Rutar. Poté se snažil ještě o dorážku, ale Dufek jej na poslední chvíli schoval pod lapačku. V 27. minutě nabídli Hanáci domácím již třetí přesilovou hru, když na trestnou lavici si šel na dvě minuty za podražení odpočinout Indrák. Domácí ale ani tuto možnost ke skórování nevyužili. V polovině zápasu šli dokonce domácí ve dvou na jediného obránce Mory. Hasala nakonec nemusel zasahovat, protože havířovští si špatně nahráli a z velké příležitosti nakonec nebylo nic. Proto udeřili Kohouti, kteří o několik vteřin později využili první přesilovou hru v zápase. Puk putoval po ose Indrák - Štefka - Liška a Dominik Liška protlačil puk až za záda havířovského gólmana. Hanáci se ale z vedení moc dlouho neradovali. Hned v dalším střídání totiž domácí srovnali. Žídek vyhrál buly v útočném pásmu přesně na hůl Ernesta Bochnaka, a ten propálil Hasalu. O několik minut později mohli olomoučtí opět odskočit. Po velkém závaru na brankovišti ale puk za Dufkova záda neprocpali. Čtyři minuty před koncem druhé periody se ocitli v dobrých pozicích nejprve Dufek a poté Jedlička. Ani jeden Hasalu v brance Olomouce nenachytali a proto byl stav po čtyřiceti minutách nerozhodný.

Hned v úvodu třetí části mohl přidat druhou branku domácích Juhász, kterého skvěle našel Ševěček. Hasalu ale nepřekonal. Na druhé straně orazítkoval tyč Dufkovy branky Krátký. V 47. minutě měl Hasala po střele Bambuly velké problémy. Puk proskákal brankovištěm a jen tak tak neskončil za brankovou čárou. V 56. minutě to byl opět Bambula, který dostal do druhé vlny nabito od jednoho ze svých spoluhráčů. Jeho bomba z mezikruží skončila v Hasalově výstroji. Minutu před koncem to domácí zkoušeli riskantně bez brankáře, i když jim stačil pouze bod k tomu, aby postoupili. Závěrečný velký nápor ale olomoucká obrana v čele s Hasalou se štěstím zvládla, a proto následovalo prodloužení.

V něm mohl rozhodnout Indrák, který zavezl puk do pásma a z blízka střílel. Dorážku měl ještě na hokejce Mader, ale netrefil branku. A tak udeřili domácí. Hned z protiútoku se trefil Adam Hilšer, který přesnou střelou pod vyrážečku rozhodl o vítězi posledního zápasu základní části.

Oba celky si tedy vybojovali účast v osmifinále play-off, kde Olomouc vyzve Liberec a na Havířov čeká vítěz základní části Salzburg.