Report ze zápasu PLZ vs. OLO (4:2)

HC Škoda Plzeň

logo

4:2

(1:1, 1:1, 2:0)

logo

HC Olomouc

Úvodní třetina druhého čtvrtfinálového duelu mezi Plzní a Olomoucí se naprosto podobala přechozímu mači. Indiáni se snažili dostat do útočného pásma, ale pokud se před branku Branislava Konráda přece jenom probojovali, příliš vzruchu v obraně Mory nenadělali. Modrobílým nepomohla ani brzká přesilová hra, během které se sice domácí dokázali udržet v útočném teritoriu, nicméně ani jednu tutovku si nevytvořili. Na trestné lavici sledoval dobré obranné počínání svých spoluhráčů útočník David Ostřížek, jenž se hned po odpykání trestu vrhl s kolegy do brejku. Před brankou Svobody se poté schoval za záda Kadlece, který dlouhý pas nedokázal zastavit a olomouckého útočníka ubránit. Ostřížek se poté trefil neomylně, takže i v tomto utkání se hosté dostali do vedení.

To bylo z ofenzivy Olomouce víceméně během úvodního dějství všechno. Mora vstřelila první gól, poté se spíše zatáhla do obrany. Miroslava Svobodu hosté následně ohrožovali hlavně střelami z větší vzdálenosti. Domácí si záhy zahráli ještě jednu přesilovou hru, ta se jim však také příliš nevyvedla, Konrád musel řešit jedinou vážnější situaci, když se z pravé strany odhodlal ke střele švihem Miroslav Indrák, hostující gólman touš zastavil ramenem. A v úplném závěru přišla hra vysokou holí olomouckého hráče, takže k vidění byla ještě jedna početní výhoda Plzně. Ihned po buly se k puku dostal David Stach, jenž narýsoval precizní pas na Milana Gulaše, který vstřelil důležitý gól do šatny. Do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

První zajímavou možnost v prostředním dějství měli domácí hráči, konkrétně Miroslav Indrák, jenž se zjevil v dobré pozici, ale poctivě chytající Konrád se překonat nenechal. Na druhé straně měl moře prostoru mezi kruhy Aleš Jergl, ale nakonec trefil gólmana Svobodu pouze do břicha. Následně zamířil na trestnou lavici domácí bek Jakub Kindl, olomoucký celek si tedy mohl zahrát první přesilovku v duelu. Tu však dokázali Indiáni s přehledem ubránit. A sami se v polovině utkání dostali do vedení. Tomáš Mertl dostal přihrávku do jízdy, z levé strany tvrdě vypálil a Konrád jeho bombu vyrazil betonem před sebe. Jako první k puku dojel Miroslav Indrák, který svou dorážkou poslal modrobílé poprvé ve čtvrtfinálové sérii do vedení.

Západočeši po rozdílové trefě přepnuli na vyšší level a dělali Olomouckým v jejich obranné třetině veliké problémy. Jedna z kombinací vyústila v tvrdou střelu, jež vyslal od modré čáry bek Peter Čerešňák. Ten mířil mezi betony, leč svého krajana v brance hostí propálit nedokázal. Ondřej Kratěna poté pádil sám na Konráda, ještě sledoval pohyb svého spoluhráče Kantnera, ale ten byl pokrytý, takže přihrávka nepřipadala v úvahu. Kratěna nakonec vystřelil, ale hostující brankář opět podržel svůj tým. A o pár sekund později přišel trest. David Ostřížek se protáhl kolem Moravčíka, který hostujícího útočníka nedokázal zastavit, olomoucký forvard po šikovně provedené individuální akci vstřelil svůj druhý gól v duelu. A zároveň stanovil stav utkání na 2:2 po čtyřiceti minutách.

Na začátku třetí třetiny se k velmi zajímavé střele probojoval hostující Miroslav Holec, jeho svižnou ránu z pravého kruhu ukryl Miroslav Svoboda do lapačky. O chvilku později se domácí procpali k brance Konráda, u které se vytvořila obrovská skrumáž. Během dorážek přikryl olomoucký Irgl puk rukavicí v brankovišti, takže hlavní sudí nařídili trestné střílení pro Plzeň. Nájezd provedl David Stach, který v sérii jeden pokus už proměnil, ale tentokrát mu forhendová klička nevyšla, Konrád chytil puk do lapačky. Kohouti přežili velkou šanci Škody a poté si zahráli přesilovku. Během ní nepříjemně stříleli Laš a také Škůrek, ani jeden však touš do domácí branky neprocpal.

Milan Gulaš se pět minut před koncem základní hrací doby objevil úplně sám před brankou, ale břevno hostující klece o kousek minul. O pár sekund později však dostal šanci na reparát, v tomto případě se do kotouče neuvěřitelně opřel a Branislav Konrád neměl sebemenší šancí Gulašovu bombu k tyči zastavit. Škoda se tedy dostala podruhé v duelu do vedení. Hostujícího gólmana minutu před koncem vystřídal šestý hráč a Olomouc si potom vytvořila velký tlak v útočném pásmu, ale Indiáni se ubránili. David Stach následně přesnou trefou do prázdné branky Olomouce stanovil stav utkání na 4:2.

OHLASY

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Opět jsme viděli velice vyrovnané utkání. Je to o jednom gólu, tentokrát jsme byli šťastnější my. Musím ale podotknout, že Olomouc hrála podle mého názoru ještě lépe než ve čtvrtek. O to je pro nás cennější, že jsme dokázali zvítězit. Z naší strany to byl lepší výkon, k čemuž přispěli i hráči, od nichž jsme zlepšení čekali. Je to vyrovnaná série, do Olomouce se nám teď za stavu 1:1 pojede o něco lépe.