Report ze zápasu OLO vs. PLZ (0:2)

HC Olomouc

logo

0:2

(0:0, 0:1, 0:1)

logo

HC Škoda Plzeň

Ke čtvrtému čtvrtfinálovému utkání nastupovali ve větší herní pohodě Indiáni, kteří vedli v sérii 2:1, všechny předchozí utkání však přinesla nesmírně vyrovnané bitvy, které rozhodoval jediný gól.

Zápas začal spíše opatrně, oba týmy se snažili vycházet především z důsledné obrany a do větších šancí se ani jedna strana nedostávala. Olomouc hned dvakrát získala přesilovou hru, v té první si souvislejší tlak nevypracovali, v té druhé se však střelecky činil především Škůrek, který ale Svobodu nepřekonal.

Také Plzeň si v první třetině vyzkoušela početní výhodu, ale rovněž bez větších šancí. Naopak krátce po vypršení trestu mohl Kohouty poslat do vedení Káňa, Svoboda byl však proti. Domácí byli poté střelecky aktivnější, přestože bez gólového efektu, zatímco Indiáni se dostávali spíše do ojedinělých šancí. V jedné takové se ocitl také Kratěna, který jel v závěru první třetiny sám na Konráda, ale nezakončil přesně.

Do druhé části se Plzeň vřítila jako hurikán, a především druhá formace si připsala několik zajímavých šancí. Nejprve Indrák se Stachem ujeli do přečíslení, ale Konrád se stihl bleskově přesunout, poté Stach vybízel zpoza branky Kratěnu, ale i tentokrát byl olomoucký brankář včas na místě. Přesto se druhá plzeňská lajna gólu nakonec dočkala, když se puk odrazil zpoza branky k volnému Davidu Stachovi, který ho bez meškání poslal ke vzdálenější tyči.

O chvíli později mohli hosté svůj náskok ještě navýšit v přesilové hře, ale to se jim nepovedlo. Krátce po vypršení trestu se ocitl sám před brankou Schleiss, ale Konrád se blýskl dalším zákrokem a z protiútoku nebezpečně zahrozili Skladaný s Káňou. Také Svoboda však byl připraven. Olomouc poté dokázala důrazným napadáním zatlačit Plzeňské v jejich obranném pásmu, na výraznější šanci si však museli počkat. K nebezpečné střele se nakonec dostal Houdek, ale Svoboda si dokázal najít výhled a zasáhnout vyrážečkou.

Ve třicáté páté minutě začal tlak domácích opadat, právě v tu chvíli se však dostali do zřejmě největších šancí druhé třetiny. Nejprve dostal puk mezi kruhy Ostřížek, ale jeho pokus z otočky skončil jen na betonu plzeňského brankáře. O chvíli později nebezpečně pálil Eberle, jen do vyrážečky Svobody. Branky se ale nedočkali a do poslední třetiny si tak nesli těsnou ztrátu.

Vstup do třetí dvacetiminutovky se Kohoutům vydařil, už po několika okamžicích se po Irglově střele dostal k vyraženému puku Knotek, který ale nezamířil přesně, vzápětí zase Irglovi zabránil v brejku jen skákající puk.

Utkání se poté začalo přiostřovat, nejprve si Strapáč opět vyhlédl u mantinelu Hollwega, plzeňský útočník si ale posléze spravil chuť ve stejné situaci proti Houdkovi. Plzni se v tu chvíli naskytly také dvě přesilové hry, v té druhé ale několikrát zahrozila brejkem či přečíslením Olomouc, k zakončení jí však pokaždé kousek chyběl. Hned po skončení trestu navíc Strapáč nabízel před branku puk Knotkovi, který se ale nestačil zorientovat.

Šest minut před koncem měl vyrovnání na holi Ostřížek, ke kterému se odrazil puk před branku, ale z otočky zamířil vedle. O chvíli později prokázala důraz také Lašova formace, ale proti všem pokusům úspěšně zasáhl Svoboda. Dvě a půl minuty před koncem utkání Mora odvolala brankáře a zatlačila Plzeň v jejím obranném pásmu, o minutu později však domácí špatně vystřídali a rozhodčí je proto vyloučil. I v oslabení ale Kohouti ještě zahrozili. Jakmile získali útočné pásmo, spěchal Konrád zpět na střídačku a Irgl se dostal s pukem před Svobodu, který ale včas položil beton na led. V závěru utkání se poté vydal do útoku Tomáš Mertl, natlačil se před olomouckého obránce a gólem do prázdné branky upravil skóre na konečných 0:2. Indiáni si tak připsali třetí vítězství.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): V první třetině jsme byli aktivnější, bohužel bez gólu. Ve druhé byla aktivnější Plzeň, vytěžila vedoucí branku. Potom jsme tedy přeskládali lajny, protože jsme byli v útoku jaloví. Dohrávali jsme to na tři útoky. Ta hra se ještě zlepšila, ve třetí třetině jsme byli aktivnější, bohužel i z těch nejjasnějších šancí jsme nedokázali skórovat. Myslím si, že nám chyběl i nějaký šťastný odraz nebo teč, to se někdy podaří, ale dnes jsme často jsme nastřelili prvního hráče, Plzeň hrála obětavě. Nepodařilo se nám skórovat, přestože vystřelili asi 30 střel na bránu, ale samozřejmě, bylo to i výborným výkonem gólmana soupeře.