Report ze zápasu LIB vs. OLO (5:0)

Bílí Tygři Liberec

logo

5:0

(1:0, 3:0, 1:0)

logo

HC Olomouc

Hanáci se po včerejším nevydařeném startu chtěli do zápasu opřít hned od samého začátku, což na nich bylo vidět od prvního buly. Jako první prověřil Paříka Štefka, který se snažil využít rušného provozu před libereckým gólmanem. Pařík si však jeho střelu našel a celkem bez problémů zakročil. Poté se Kret po pravé straně protáhl až na kruh, odkud vypálil zápěstím. Pařík opět připraven. Domácí se nikam nehnali, bránili obranné pásmo a hlavně olomoučtí byli ze začátku aktivnější a snažili se vsítit první branku a neinkasovat hned za startu utkání. Bohužel se jim to ale povedlo. Ve třetí minutě totiž otevřel skóre stejně jako ve včerejším zahajovacím utkání Jakub Rychlovský, který se protáhl až do útočného pásma, kde olomoucká obrana čekala spíše nahrávku. Liberecký útočník ale všechny překvapil, natlačil se až před Hasalu a ukázkovým blafákem zasunul kotouč do sítě. Po této brance převzali otěže domácí, kteří se o pár minut později ocitli ve dvou dobrých příležitostech. Nejdříve to byl znovu Rychlovský, kterého hledal Šafařovský. Prvně jmenovaný ale na jeho přihrávku nedosáhl. Poté na Hasalu nahazoval Aubrecht, ten puk pouze vyrazil před sebe, kde se snažil dorážet Šeliga. Olomoucký gólman ale Hanáky podržel od druhé inkasované branky skvělým zákrokem. Dále mohli vidět diváci v Liberci první přesilovou hru, kterou si zahráli olomoučtí. Ti si v ní vypracovali hned dvě příležitosti ke skórování. Indrák výbornou přihrávkou zpoza klece našel mezi kruhy volného Paťavu. Ten zakončoval ze skvělé pozice ale bohužel pro Hanáky mu do střely ukázkově skočil Žemba, takže Pařík nemusel zasahovat. V pokračující početní výhodě pálil dvakrát Rutar, přičemž poprvé minul a posléze jeho ránu vytěsnil Pařík. Zanedlouho to zkoušel ještě Štefka, to už ale liberecký brankář zasahovat nemusel. Na konci třinácté minuty to opět zkoušel aktivní Štefka. Pařík si s jeho pokusem poradil. Na druhé straně pronikl Šafařovský až do útočného pásma a okamžitě poslal pozdrav Hasalovi. Olomoucký gólman švihl lapačkou a hru přerušil. O vyrovnání se pokoušel Kořenek, který si dobře odstavil jednoho z libereckých a dostal se až k Paříkovi. Jeho střela bekhendem už ale neměla takovou razanci, takže liberecká svatyně zůstala neohrožena. Poté se do rychlého brejku dral Paťava a svižným pokusem ze zápěstí donutil Paříka k zapsání dalšího zásahu. Minutu před koncem měli domácí na hokejce druhý gól, jenže naštěstí pro Kohouty po dorážce Křepelky puk skončil na břevně.

První třetina přinesla mnoho zajímavých momentů. O jedinou branku se postaral Rychlovský, takže domácí odcházeli do šaten o maličko více spokojeni.

Hned v úvodu druhé části mohli liberečtí odskočit o dvě branky, když Charvát předvedl povedenou individuální akci. Od modré čáry se mezi obránci protáhl až před branku, kde Hasala zastavil jeho bekhend včasným zákrokem betonem a podržel svůj tým. O pár sekund později už se ale libereckému forvardovi vstřelit gól podařilo. Tygři pokračovali v tlaku a zůstali před olomouckou svatyní. Hájek si najel až za branku, odkud poslal kotouč přímo do ohně, kde si jej našel právě Adam Charvát a nasměroval jej do sítě. Ve 24. minutě dostali Hanáci možnost na snížení, když unikajícího Štefku v samostatném úniku fauloval Žůrek. Hlavní rozhodčí neváhal a nařídil trestné střílení. Olomoucký odchovanec si tedy nájezd zopakoval, jenže našel pouze připraveného Paříka, který udržel i nadále čisté konto. O pár vteřin později to byl opět Štefka, který se snažil napravit neproměněné trestné střílení průnikem do útočného pásma a následnou střelou. Pařík byl však opět na svém místě a v tomto minisouboji zatím jednoznačně dominoval. V 26. minutě dostal Liška dvě minuty za nedovolené bránění plus osobní desetiminutový trest za nesportovní chování. I když domácí přesilovou hru nevyužili, dokázali hned vzápětí přidat třetí branku. Křepelka vyhrál vhazování ve středním pásmu a přihrál Petru Bitmanovi. Ten se rychle otočil a jeho nenápadná střela zaskočila brankáře Hasalu natolik, že se snesla přímo pod horní tyčku, na což maskovaný muž v brance Olomouce nedokázal včas zareagovat. Po této obdržené brance dostali Hanáci možnost nejprve přesilové hry, když si šel na trestnou lavici odpočinout Vomáčka. O několik vteřin později se k němu připojil Šeliga, takže Kohouti hráli necelou půl minutu v dvojnásobné početní výhodě. Liberecká obrana si ale počínala velmi dobře a olomoucké k vážnější šanci nepustila. Naopak na druhé straně putoval na trestnou lavici Rutar a ve hře čtyři na čtyři si Maťátko za brankou poradil s napadajícím Vosátkem a poslal kotouč před Hasalu. Tam si sjel Aubrecht a okamžitě pálil, ale olomoucký gólman jeho střelu akrobatickým zákrokem udržel před brankovou čárou. V 37. minutě se domácí opět ocitli před Hasalou, když nejprve dorážel z ostrého úhlu do prázdné branky Bieniek a kotouč se otřel o vzdálenější tyčku. Nedlouho poté se sám na Hasalu hnal Vomáčka a maskovaný muž jeho střelu přizvedl do ochranné sítě. Minutu před koncem už to vypadalo, že Kohouti snížili, když se po dobré individuální akci protáhl až k Paříkovi Indrák. Jeho střela ovšem skončila v boční síťce liberecké svatyně. Proto přidali čtvrtý gól domácí. Po dobře provedeném protiútoku oslovil Maťátko před brankou najetého Davida Aubrechta a liberecký obránce se ve velké šanci nemýlil.

Domácí vcelku jasně ovládli druhou periodu a třemi brankami odskočili až do čtyřbrankového vedení. Hanáci pár šancí na zkorigování stavu měli, ale vždycky narazili na pozorného Petříka. Největší šanci třetiny měl Štefka, který ale bohužel pro Hanáky ani v nařízeném trestném střílení libereckého gólmana nepřekonal.

Domácí dali Hanákům možnost dvou přesilových her hned v úvodu poslední části, ani jedna z nich se jim ale nevydařila podle představ. Pařík se v liberecké brance ani moc nezpotil. Jeho spoluhráči odehráli oslabení bez větších problémů. Poté se šli zchladit na trestnou lavici po menší šarvátce Vomáčka s olomouckým Paťavou. Při pokračujícím oslabení Liberce dostal na modrou čáru nabito Charvát. Domácí obránce okamžitě pálil a Hasala musel bleskurychle vytyčit vyrážečku, aby zabránil dalšímu gólu ve své síti. Těsně před polovinou třetí periody si zkusili početní výhodu také domácí, ale díky čtyřbrankovému vedení se do útoku ani příliš nehnali a olomoucká obrana oslabení bez větších obtíži zvládla. Kohouti se tedy vrhli do ofenzívy. Nejprve to byl Kořenek, který střelou zápěstím Paříka nijak zvlášť neohrozil. Spíš ho jen tak varoval, že ještě není konec zápasu a olomoučtí se chtějí prát až do úplného konce. V obranném pásmu poté dobře zapracoval Kret, který zblokoval Bieniekovu střelu a vrhl se do útočného pásma podél pravého mantinelu. Prohnal se až do rohu, odkud hledal Kleslu, ale v nadějné pozici mu puk projel pod čepelí až do neutrální zóny. Připravit Paříka o čisté konto mohl Rosecký, který ale v nadějné pozici před brankou na puk nedosáhl a domácí jej uklidili mimo dosah svojí branky. Na začátku 57. minuty mohl přidat definitivní pojistku Hájek, který se po hrubici olomoucké obrany řítil sám na Hasalu. Střelu mezi betony si olomoucký brankář pohlídal. O dvacet vteřin později se ale Matěj Hájek přeci jen mohl radovat z gólu. Mezi kruhy jej objevil Šeliga a liberecký kapitán po krásné bekhendové kličce pověsil puk zcela přesně pod břevno Hasalovy branky. Po této brance se strhla na ledě pořádná mela. Rozhořčení Hanáci si chtěli vybít své emoce na domácích, kteří si ovšem nenechali nic líbit. Hlavní rozhodčí se s čárovými dlouho radil o délce trestů. Závěr utkání se tedy o několik minut protáhl. Nakonec to odnesl olomoucký Štefka pětiminutovým trestem plus osobním trestem do konce utkání za hrubost, dále pak liberecký Šuráň čtyřmi minutami za hrubost a Drábek dvěmi plus deseti minutami za zásah do oblasti hlavy krku. Hanáci tedy pokračovali v početní výhodě čtyř proti třem. Čisté konto Paříkovi ale nezrušili. Naopak to byli domácí, kteří měli dvě tutovky a mohli přidat ještě šestou branku. Kotyza ale odkrytou branku netrefil a v situaci dvou na jednoho Žemba Hasalu neprostřelil.

Tygři tedy ovládli i druhé utkání a bez obdržené branky se ujali vedení v sérii v poměru 2:0. Naopak Hanáci budou v dalším zápase, který hrají doma v úterý, odvracet mečbol. Přijďte mladé Kohouty podpořit, utkání začíná ve 12:30.

OHLASY

Milan Plodek (HC Bílí Tygři Liberec): „Za oběma našimi domácími vítězstvími stojí hodně práce a úsilí. Dnes jsme v úvodu hráli trochu laxněji, takže po první třetině jsme si k tomu něco řekli. Kluci se zvedli a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Jsme rádi, že jsme zvládli oba domácí zápasy a pokusíme se sérii ukončit co nejrychleji."