Report ze zápasu LIT vs. OLO (2:1)

HC Verva Litvínov

logo

2:1

(0:1, 1:0, 1:0)

logo

HC Olomouc

Zápas započal ve znamení rychlého tempa, kdy se hráči svižně přeleváli z jedné strany na druhou. Na puku se držela více Olomouc. Když se konečně dostala ke hře Verva, hostující hráč si počínal nedovoleně a poskytl tak první výhodu domácímu týmu. Litvínov si dokázal vytvořit pouze jednu větší šanci, a tak výhodu nevyužil. Poté si zahrála Olomouc přesilovou hru. Kohouti podnikli směrem k litvínovské bráně už o něco více akcí, jenže gólman Janus svůj tým podržel. V obrovské šanci se přímo před olomouckou klecí objevil Gerhát, brankář hostí jeho střelu vyrazil. Další dobrý pokus měl na své hokejce Petružálek, ovšem puk ani tentokrát neskončil v síti.

V 13. minutě přišla první změna skóre. Po krásné kombinaci poslal Burian kotouč na úplně volného Zbyňka Irgla, a ten už neměl problém zamést puk do zcela odkryté litvínovské brány. Po první olomoucké trefě dostali Kohouti chuť na další a Janus musel čelit jedné střele za druhou. Jejich snažení překazil až faul hostujícího Mráze a Litvínov se mohl konečně dostat do hry. Jenže litvínovští se během přesilové hry nedostali ani k jediné střele na Konráda. Stav utkání už zůstal do konce úvodní části stejný. Verva mohla vděčit hlavně Jaroslavu Janusovi, že si do kabiny bere pouze jednobrankovou ztrátu.

Prostřední část zápasu začala výhodou pro chemiky. Přesilová hra Litvínova se opět nevyvedla, a tak litvínovští fanoušci stále viděli na výsledkové tabuli nulu pro černožluté. Olomouc velmi dobře bránila, a tak málokterá střela prošla až na Konráda. Následně se Kohoutům podařilo uzavřít Vervu v obranném pásmu, ta se vysvobodila až zakázaným uvolněním. Na to odpověděli černožlutí ohromným tlakem na branku hostí za hlasité podpory fanoušků, hostující tým se zuby nehty ubránil.

Tato akce probudila celý stadion, který začal burcovat své hráče k vyrovnávacímu gólu. Poté se Litvínovu podařilo vyrovnat. Z pravého kruhu potáhl puk Juraj Mikúš na najíždějícího Jana Ščotku , který si sjel do mezikruží a prostřelil olomouckého Konráda. Jako by to Kohoutům nestačilo, ihned na to poskytli Vervě výhodu přesilové hry, když vyfasovali trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Krátce po skončení výhody se dostal před brankáře Myšák, Konrád mu ale kotouč vypíchl. Snaha o navýšení skóre byla na obou stranách, ale ve druhé třetině už se to ani jednomu týmu nepodařilo.

Poslední dějství začalo šancí hostujícího útočníka. I na druhé straně se zrodila příležitost, ovšem obě skončily bez gólu. Olomoučtí si následně vykoledovali další trest. Před prázdnou branku se dostal Gerhát, diváci už propukli v radost z gólu, ten ovšem v síti neskončil. Domácí se ale nevzdali a přesilovou hru přeci jenom dokázali využít. Domácí obránce Kubát předložil puk Františkovi Lukešovi, který se nezmýlil a otočil tak stav utkání ve prospěch černožlutých. Nutno říci, že Litvínov začal ve třetí třetině předvádět mnohem lepší hokej, než v prvních dvou třetinách.

Bylo vidět, že ani přesto Hanáci sebevědomí neztratili a snažili se zápas ještě zdramatizovat. Tuto snahu přerušila nedisciplinovanost hostujícího týmu, který si vysloužil opět 2 minuty, tentokrát za nedovolené bránění. Domácí i přes výrazný tlak do branky výhodu nevyužili. Následovala velká šance Olomouce, když se na Januse sesypali jak domácí, tak hostující hráči. Gól z toho nebyl a naštěstí se z hromady hráčů na ledě zvedli všichni bez úhony. Olomouc si necelé 2 minuty před koncem vzala oddechový čas a brankář Konrád zůstal sedět na střídačce. Litvínov se zvládl ubránit, a tak ani Olomouc nenašla recept na zatím bezchybnou Vervu.

OHLASY

Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov): Myslím si, že Olomouc předvedla velmi dobrý výkon. Bruslili, byli velmi silní v soubojích, což jsme my nezachytili první třetinu. Nám se ta první třetina moc nepovedla, ale pak v určité části druhé třetiny přišel zlomový moment, kdy jsme zdánlivě ztracený kotouč napadali a najednou jsme začali bruslit od křídel. Pohyb jsme zlepšili a podařilo se nám vstřelit branku při přesilovce. I když se Olomouc tlačila až do konce a chtěla s výsledkem něco udělat, tak bych chtěl kluky pochválit, jak konec utkání odbojovali. Jsme rádi, že jsme za tento víkend získali 5 bodů, ale musíme držet emoce na uzdě a po dni volna budeme muset pracovat, protože nás čekají další těžká utkání.