Report ze zápasu OLO vs. CHM (2:3)

HC Olomouc

logo

2:3

(1:3, 0:0, 1:0)

logo

Piráti Chomutov

V olomoucké brance dostal od začátku prostor Jan Lukáš, který se do branky vrátil po čtyřech zápasech. Na něj také mířila první střela utkání, kterou vyslal Tomáš Svoboda. Piráti se díky své úvodní aktivitě rychle dostali do vedení, které jim vystřelil ranou nad Lukášovu vyrážečku Jan Havel. o necelé dvě minuty později bylo pro Kohouty ještě hůře, střelu Masi Jalmari Marjamäki od modré čáry jeden z domácích hráčů ztečoval a puk doplachtil až do olomoucké svatyně.

Vzápětí se domácí gólman musel blýsknout proti Radkovi Dudovi, který uprchl sám za domácí obranu, ale na Jana Lukáše nevyzrál. Po pasáži hry, kdy si ani jeden z týmů nedokázal vytvořit větší šanci, dostal Chomutov k dispozici přesilovou hru, když byl vyloučen Mráz. V dobré palebné pozici se v početní výhodě ocitl Tomáš Svoboda, ale zamířil nad branku. Po vypršení Mrázova trestu se dopředu dostal Dujsík, který prověřil hbitost Lukešovy lapačky.

Příležitost ke zkorigování stavu dostali Hanáci po vyloučení Mrázka. I přestože Kohoutům chvíli trvalo, než se dokázali usadit v útočném pásmu, dokázali Piráty zaskočit. Zbyněk Irgl na levém kruhu rozehrál akci, kterou zakončoval Kolouch střelou, kterou Lukeš pouze vyrazil, následně kotouč doputoval znovu do brankoviště, kde ho Hanáci dokázali vyšťourat a za bezmocného ležícího gólmana ho poslal Zbyněk Irgl. Jenže Piráti znovu vytasili své zbraně a Masi Jalmari Marjamäki obral Dujsíka o puk a nikým neatakován svůj samostatný únik proměnil střelou do levého horního růžku. Následné oslabení, po Škůrkově vyloučení, přestáli Kohouti bez inkasování, když se Lukáš dokázal rychle přesunout proti střele Tomáše Svobody.

Do druhé třetiny, jako by nastoupil na domácí straně jiný tým. Kohouti již od úvodních sekund hýřili aktivitou, do branky se postavil Branislav Konrád. Aktivita domácích přinesla faul na straně Chomutova, když na trestnou lavici zamířil Jank. V početní výhodě Hanáci doráželi na chomutovskou branku, ale ani jeden z pokusů za Lukešem neskončil. Po vypršení Jankova trestu se musel mít na pozoru i domácí gólman, ale Konrád předvedl jeden ze svých povedených zákroků.

Velký pozor si musel Konrád dávat na Tomáše Svobodu, který vystihl domácí rozehrávku a snažil se rychle vyjet zpoza branky, ale Konrádova hokejka mu vypíchla puk a zabránila ve skórování. V následné přesilové hře domácí Kohouti ostřelovali Lukeše v brance, ale ani kanonýr Irgl si na něj nepřišel. V závěru druhé třetiny se do přečíslení dva na jednoho řítili Laš s Knotkem. Druhý jmenovaný se rozhodl přihrávat, puk však bránící hráč ztečoval zpět ke Knotkovi, který zakončoval, ale ležícího Lukeše nedokázal přehodit.

V poslední dvouminutovce měli Kohouti k dispozici početní výhodu, když si Dietz počínal nedovoleně. V přesilové hře se mezi obránci prosmýkl Burian, ale zakončil nad branku. Veškeré další snahy olomouckých hráčů zastavila neprostupná obrana Chumutova, a tak i do třetí třetiny šli hosté s dvoubrankovým náskokem.

Útočné snahy domácích na začátku třetí třetiny zbrzdilo vyloučení Jana Jaroměřského. V početní převaze nebezpečně pálil z levého kruhu Tomáš Svoboda, ale Konrád si na jeho střelu počíhal. Ve vlastním oslabení se do dobré pozice na kruhu dostal Zbyněk Irgl, ale netrefil branku. Kohouti si ve vlastním oslabení počínali dobře a po vypršení trestu se ihned vrhli do útoku. Huml si proti jejich snahám počínal nedovoleně a odebral se na trestnou lavici. V průběhu přesilové hry si počínal nedovoleně i Knut, když sevřel kotouč v brankovišti a Hanáci dostali k dispozici pět sekund přesilové hry pěti proti třem. Během této výhody vypálil tvrdě Švrček, ale Lukeš puk ukryl mezi betony. Pokračující přesilovou hru pěti proti čtyřem již ale Kohouti dokázali využít. K vyraženému puku se jako první dostal Jan Knotek, který ho poslal za bezmocného Lukeše.

V polovině třetí třetiny začala hra nabírat na obrátkách, souboje se přitvrdily. Lukeš si musel dávat na tvrdý projektil ze Škůrkovy hole. Příležitost se srovnání dostali domácí po faulu Havla, který pozdně dohrál Dujsíka. Přesilová hra trvala pouhé tři sekundy, než rozhodčí vyloučili Knotka a pokračovalo se ve čtyřech hráčích na obou stranách. V této situaci nebezpečně pálil Káňa, ale jeho pokus neskončil v síti. V druhé polovině třetí třetiny si domácí dokázali vytvořit tlak a Piráti se do útoku dostávali pouze sporadicky. Velkou šanci zmařil Burianovi Lukeš, když dokázal přikrýt poskakující kotouč.

V poslední dvouminutovce sáhli trenéři domácích ke hře bez brankaře. Jenže po odražení puku mimo ledovou plochu se vhazovalo ve středním pásmu a Konrád se tak vrátil do své svatyně. V úplném závěru Kohouti znovu hráli powerplay. Ani ze závěrečného tlaku před chomutovskou brankou gól nepadl, a tak Piráti na Hané ukořistili všechny tři body.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Musím říci, že jsme si nezasloužili vyhrát, za to, jakou jsme odehráli první třetinu, byla to snad nejhorší třetina v ročníku. Dívám se na to, že kvůli tomu je výsledek spravedlivý. Ač jsme ve druhé a třetí třetině soupeře tlačili, nějaké šance si vypracovali, naše koncovka stále není tak dobrá, jak bychom chtěli. Soupeři gratuluji k vítězství a myslím, že přestože hráli dobře, tak jsme jim velkou měrou pomohli svou hrou.