Report ze zápasu TRI vs. OLO (4:2)

HC Oceláři Třinec

logo

4:2

(1:0, 2:1, 1:1)

logo

HC Olomouc

Start zápasu vyšel lépe domácím Ocelářům, kteří si aktivnějším bruslením vytvořili několik šancí. V těch největších byli Hrňa s Krajíčkem, žádný z nich však sebejistě chytajícího Konráda nedokázal překonat a otevřít skóre utkání. Kohouti se do útočného pásma osmělili po čtyřech minutách hry a zasypali Hrubce sprškou střel. Z řady olomouckých šancí stojí za zmínku, například nebezpečné zakončení mladíka Handla, který z předbrankového prostoru zakončoval bekhendem a jeho střela jen o pár centimetrů minula pravou tyč. Zakrátko po Handlově šanci byla k vidění pohledná kombinace čtvrté pětky Hanáků, kterou založil Mráz a zakončoval Laš. Hrubec však utlumil kotouč ve své výstroji a udržel nerozhodný stav.

Skóre se nakonec měnilo až v čase 6:29 a to, když Krajíček napřáhl na modré a jeho dělovku s milimetrovou přesností tečoval Vladimír Svačina. Hanáky první branka nepoložila a dál pokračovali ve snaze směrem do útoku. Důkazem toho byla šance Staňka, který nahazoval od modré a domácí brankář musel předvést obtížný zákrok lapačkou. Po první komerční přestávce a velké šanci Knotka, který zakončoval z otočky, Oceláři přidali směrem dopředu a výsledkem bylo několik nebezpečných šancí, které pořádně zaměstnali Konráda. Stav však podruhé neměnil, a i do druhé komerční přestávky vydržel Třinci náskok jednoho gólu.

Ve 14. minutě odešel na trestnou lavici Laš, který zahákoval Svačinu a domácí dostali k dispozici první přesilovou hru. V té se ale i přes několik vyloženě gólových příležitostí nedokázali prosadit – bránící se čtveřice v čele s Konrádem vydržela náročné oslabení.

Moru první ubráněná početní nevýhoda povzbudila a krátce po návratu Laše na ledovou plochu branku Hrubce nejvíce ohrozila tečovaná střela Švrčka od modré čáry. Kohouti následně vysunuli forčeking až za branku soupeře a začali působit Ocelářům velké nepříjemnosti při základních útočných akcích. Brankový účet už se nakonec až do první sirény neměnil a do kabin se odešlo za stavu 1:0 z pohledu domácích.

Na začátku druhé třetiny Hanákům pořádně zatopila první třinecká formace, která byla díky Hrňově šanci blízko ke vstřelení druhé branky zápasu. Moravané odolávali a čekali na své šance. První nadějnější příležitost si nakonec ve 22. minutě vypracovala čtvrtá formace Mory, která dokázala uzavřít svého soupeře v jeho obraném pásmu. Z tohoto krátkého tlaku Hanáci nakonec dokázali vytěžit přesilovou hru a následně i bleskový vyrovnávací gól. O který se ihned po buly a střele od modré postaral David Škůrek, ten tak dokázal potrestat Musilovo vyloučení. Nebylo bez zajímavosti, že třinecký bek pobyl na trestné lavici pouhopouhých 5 sekund.

Krátce po první hanácké radosti využili svou přesilovou hru i domácí Slezané, kteří při vyloučení Handla uzamkli Olomoucké v pásmu, a i přes houževnatou obranu hostí dokázali dostat kotouč do branky. Druhá třinecká přesilová hra se nesla ve znamení nelítostného boje před brankou Konráda. Nejvýraznějšími postavami této přetlačované byli Švrček a Marcinko, kteří si nedarovali ani centimetr ledu. K vidění tak byl emocemi nabitý souboj, který nenechal chladnými ani diváky na ochozech na obou stranách.

V polovině zápasu dostali Kohouti k dispozici další přesilovou hru a to, když Slezané omylem zahráli v šesti. Třinečtí se ale svému druhému oslabení ubránili a skóre proměněných a neproměněných přesilových her se na obou stranách srovnalo. Hra se nakonec po vypjaté prostřední části uklidnila a šance se postupně střídaly na obou stranách. Ve všech situacích však kralovali brankáři. Ti vytahovali kvalitní zákroky. Pět minut před druhou sirénou dokázal Třinec znovu zvýšit, a to po kličkované Mariána Adámka. Ten prošel obranou Hanáků a zakončil z bezprostřední vzdálenosti přesně pod víko. Oceláři tedy dokázali odskočit na rozdíl dvou branek a začali mít utkání pěvně v rukou. Dokonce druhé třetiny už se skóre nezměnilo.

Olomoučtí hokejisté do třetího dějství vstoupili s jasným cílem – srovnat stav zápasu. Šimon Hrubec tak musel hned zkraje třetiny vzdorovat několika nebezpečným situacím. Nejprve se mu podařilo vypíchnout puk z hole Petra Strapáče a posléze zneškodnil pokus Davida Škůrka od modré čáry. Tlak Olomouce ovšem v 45. minutě přerušil faul Jiřího Ondruška a Oceláři tak dostali šanci zvýšit své vedení v přesilové hře. To se pár vteřin po usednutí obránce Mory skutečně málem podařilo, naštěstí pro Konráda však střela Erika Hrni orazítkovala brankovou konstrukci.

V přesilové hře se do nadějné šance dostal ještě Martin Růžička, jehož střelu však zastavil bránící Vilém Burian a o chvíli později vyslal na Konrádovu bránu jeden projektil také Adamský. Jeho střele však chyběla razance, a tak s ní neměl slovenský gólman příliš velkou práci. Těsně po vypršení Ondruškova trestu se dopředu vydal Vladimír Dravecký, nicméně po jeho ráně se Werk Arenou nesl pouze zvuk nastřelené brankové konstrukce. Třinecký útočník si však o pár okamžiků později spravil chuť, když se před Konrádovým brankovištěm dostal k odraženému puku a zvýšil vedení svého týmu už na tři branky.

Hanáci se však nevzdávali a nadále se snažili s průběžným výsledkem zápasu něco udělat. Do velké šance se dostal Petr Strapač, ale jeho teč proklouzala kolem Hrubcovy brány. Na druhé straně zase Konrádovu pozornost dvakrát prověřil Chmielewský a o chvíli později zazvonila za zády olomouckého brankáře potřetí v zápase tyč, tentokrát po ráně Martina Růžičky. V 54. minutě pak mohli snížit Vojtěch Tomeček s Petrem Strapáčem, ovšem ani jeden z nich nedokázal překonat ležícího Hrubce, kterému navíc s úklidem kotouče pomohli Gernát s Adámkem.

Olomouci se však přece jen podařilo dostat puk za záda Šimona Hrubce. Necelé dvě minuty před koncem utkání se z dorážky prosadil Bruno Mráz a snížil na 4:2. Mora to v posledních vteřinách zkoušela s šesti muži v poli, další gól už však diváci ve Werk Areně neviděli, a tak tři body zůstaly v Třinci.