Report ze zápasu JIH vs. OLO (6:3)

HC Dukla Jihlava

logo

6:3

(2:1, 2:1, 2:1 - N 0:0 - 0:1)

logo

HC Olomouc

Do zápasu vlétli lépe domácí, kteří si hned ve třetí minutě vybojovali možnost početní výhody. Tu odehráli na výbornou. I když Hanáci houževnatě bránili a vypadalo to, že oslabení zvládnou, nakonec šestnáct vteřin před vypršením trestu Ministra propálil Hasalu v brance po dobrém pasu Judy Vítězslav Brož a Dukla se tedy ujala vedení.

V té samé minutě putoval opět olomoucký hráč na trestnou lavici. Tentokrát to byl Podlaha, který dostal dvě minuty za vysokou hůl. Domácí se opět usadili v útočném pásmu a mohli se dostat do dvoubrankového vedení. Jenže Valova zblokovaná střela z levé strany jen těsně minula tyčku Hasalovy branky.

V sedmé minutě s první početní výhodu zkusili také Hanáci. Po pár sekundách ji mohl využít Bahounek, kterého ideálně našel Matiaško. Jihlavský Javůrek ale svůj tým podržel. V desáté minutě šli Hanáci potřetí na trestnou lavici a náležitě se jim to vymstilo. Pouhých patnáct vteřin po udělení trestu totiž Vála viděl mezi kruhy volného Tomáše Pigla a ten nedal Hasalovi šanci. Po této brance si olomoucký trenér Beran vzal oddechový čas.

Ani ten však málem nepomohl. Ve 12. minutě totiž pláchl olomoucké obraně Juda a jen těsně minul levou tyč olomoucké svatyně.

Proto přišel čas pro Hanáky. V 16. minutě dokázal snížit Josef Podlaha, který nadvakrát docpal puk za Javůrkova záda. Mladí junioři tudíž mohli být rádi, že po první třetině byl stav pouze 2:1 pro domácí.

Druhou třetinu opět začali lépe domácí, kteří po akci Valy a Zadražila už viděli puk za brankovou čárou. Ten se však se štěstím pro Kohouty nakonec za Hasalova záda nedocoural.

Nastolený trend vyloučených z první třetiny poté pokračoval. Hanáky poslal do čtyř kapitán Kalač za vysokou hůl. Sice Dukla přesilovou hru nakonec nevyužila, ale vydržela v nastoleném tlaku a o necelé dvě minuty udeřila potřetí. Tomáš Pigl se dostal mezi kruhy k odraženému puku, napálil jej na bránu a přidal tak svojí druhou branku v zápase.

V 29. minutě se ale Hasala vyznamenal, když Čermák po hezké akci střílel z kruhů na levou tyč. Olomoucký brankář ale perfektním zákrokem držel naděje svého týmu v zápase. Ti se mu poté odvděčili kontaktní brankou v přesilové hře. Ludvík Rutar dostal na osu pásma nabito a nemýlil se.

Hanáci se ke konci druhé periody hnali za vyrovnáním, ale jejich snahu utnul dvě minuty před koncem Patrik Čermák, který tak vrátil svému týmu dvoubrankové vedení.¸

Na začátku třetí třetiny dali olomoučtí domácím opět výhodu přesilové hry, už pátou v tomto zápase. A jihlavští třetí z nich využili. Nejdříve olomouckým pořádně zatopili. Hasala měl v brance co dělat. Už když to vypadalo, že to svěřenci trenéra Berana zvládnou, přidal pátou branku po velkém tlaku Jan Trávník, který z kruhů Hasalu nekompromisně propálil.

Hanáci nesložili zbraně a pokusili se se zápasem ještě něco udělat. V 55. minutě snížil z přesilové hry od modré čáry Joshua James Mácha. Jenže to bylo z jejich strany vše. Dukla ještě přidala šestou branku do odkryté klece zásluhou Matouše Menšíka, který tak stanovil konečnou podobu výsledku po základní hrací době.

V prodloužení mohli diváci na jihlavském stadionu vidět po jedné obrovské šanci na obou stranách. Nejdříve jel Matiaško de facto sám na Javůrka, ale prostor u jeho pravé tyče netrefil. Na druhé straně Mareš ve velké šanci z kruhů minul pravou tyč a vzápětí před brankou těsně nedosáhl na Piglovu přihrávku.

Proto musely o dodatečném bodu rozhodnout nájezdy. V nich se jako jediný prosadil ve druhé sérii David Rosecký, takže Hanáci z Vysočiny nepřijeli s prázdnou.

OHLASY

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Získali jsme tři body po právu. Nebudu se bavit o nadstavbě, prodloužení a nájezdech. Bylo pro nás dnes důležité získat tři body, což se po zásluze povedlo. Kluci odehráli výborný zápas a konečně nám tam napadaly i nějaké góly. Za vítězství jim děkuji a alespoň se bude teď o pauze lépe trénovat.