Report ze zápasu OLO vs. CEB (1:0)

HC Olomouc

logo

1:0sn

(0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)

logo

Banes Motor České Budějovice

Olomouc do utkání nastoupila poprvé po reprezentační pauze. Předtím si poradila se Žďárem nad Sázavou v přestřelce, na jejíž konci zněl stav utkání 4:3 pro Kohouty. To České Budějovice už na led nastoupily v úterý, ale zápas proti lídrovi tabulky C ze Salcburku jim vůbec nevyšel podle představ. Rakouský soupeř Motor rozstřílel 9:1 a přetrhl tak jeho výtečnou šňůru šesti vyhraných zápasů v řadě.

Zápas začal v pomalém tempu a více ze hry měli domácí. První větší šance utkání přišla až ve 12. minutě, kdy z mezikruží střílel Robin Kaplan, ale trefil pouze rameno českobudějovického gólmana. O chvíli později se na druhé straně na útočný výlet vydal Jakub Čížek a brankář Mokrý i olomoucká obrana měli co dělat, aby ho zneškodnili. Další akce, jež zaváněla změnou stavu utkání, se urodila v 17. minutě. Brankář Daniel Svoboda měl velké problémy s dorážkami domácích útočníků, a byl nucen zalehnout puk v brankovišti.

Do druhého dějství vstoupili aktivněji hosté, kteří sice na začátku utkání trochu zaspali, ovšem během první třetiny se probrali, a to si přenesli také do druhé periody. Olomouc jim dokonce nabídla přesilovou hru, když hrála se šesti bruslaři v poli, Motor toho ovšem nedokázal využít. Ve 26. minutě byl 2minutovým trestem potrestán brankář hostů Daniel Svoboda a výhoda hry v početní výhodě se nabídla také domácím.

Tahle přesilovka však Kohoutům moc nevyšla, ba právě naopak se do dvou nebezpečných šancí dostaly České Budějovice. Jejich snahy ovšem ztroskotaly na domácím gólmanovi, kterému obětavým zákrokem pomohl také jeden z jeho spoluhráčů. Největší šance zápasu pak přišla právě ve druhém dějství a hlavní roli v ní sehráli jihočeští hokejisté. Po jejich akci zůstal puk stát kousek před brankovou čárou, naštěstí pro domácí však nebyl poblíž žádný z modrých útočníků.

Minutu a půl před koncem druhé třetiny se sice za bránou Daniela Svobody rozsvítila gólová siréna, rozhodčí Přikryl, který měl celou situaci přímo před sebou, však signalizoval, že gól nepadl. Za bezbrankového stavu se tak vstupovalo i do poslední periody.

Třetí třetina žádnou vyloženou šanci nepřinesla. Hosté sice měli výhodu přesilové hry 5 na 3, která trvala necelou minutu, nicméně nedokázali vážněji ohrozit Mokrého bránu. Zápas tak dospěl do prodloužení. Hned po úvodním buly se do útočného pásma rozjel Michal Matiaško, jehož ale včas odstavil budějovický bek. Na druhé straně se do slibné šance dostal Jakub Novák, ovšem střela z bezprostřední blízkosti za záda strážce olomoucké brány neprošla.

V závěru prodloužení se pak na bránu soupeře řítili dva domácí útočníci, jejich akci však překazil obránce Motoru tak, že vystihl moment jejich přihrávky a vypíchl puk holí. O vítězi utkání tedy musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Prvním úspěšným exekutorem byl českobudějovický Adam Řezáč, ale hned vzápětí srovnal stav série Joshua James Mácha. V sedmé sérii pak svůj nájezd proměnil také Matěj Tomajko a rozhodl tak o tom, že bod navíc si z tohoto zápasu odnesli Kohouti.