Report ze zápasu OLO vs. JIH (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1

(1:0, 0:0, 1:1)

logo

HC Dukla Jihlava

Už podruhé v letošní přípravě změřily síly týmy Jihlavy a Olomouce. Po střetnutí jež se odehrálo na ledě Dukly a kde domácí tým zvítězil 2:1, se oba týmy přesunuly na Hanou, kde Mora chtěla oplatit svému soupeři předchozí porážku.

Kohoutům vyšel vstup do utkání na výbornou a hned v první minutě rozjásali své fanoušky. Holec přenechal na modré puk Vyrůbalíkovi, který ho poslal prudkým švihem na brankáře Jihlavy. Nicolas Lundström puk vyrazil pouze před sebe, kde byl připravený Jan Knotek, jenž poslal puk pod horní tyč. Také další velkou šanci si připsala Mora, to když po pěti minutách hry jel sám na brankáře Skladaný, jehož střelu ale zastavili betony Lundströma.

Jihlava výrazněji zahrozila až ve dvou přesilových hrách v polovině třetiny, ale Jan Lukáš se předvedl řadou skvělých zákroků a nedovolil soupeři skórovat. Poté už úřadovali opět Hanáci, Holec vybídl přihrávkou ke vzdálenější tyči Vyrůbalíka, který ale mířil příliš vysoko. Poté byl sám před Lundströmem Matiaško, po němž doráželi Skladaný a Houdek, ale také jihlavský brankář předvedl své kvality a podržel tým.

Krátce poté si Mora vysloužila devětatřicetivteřinovou přesilovku pět na tři, při níž ovšem do protiútoku vyrazil Čachotský, ale tváří v tvář Lukášovi neuspěl. V samotném závěru třetiny se pak ve dvou velkých šancích objevili ještě Holec a Jergl, ale ani jeden z nich si na Lundströma nepřišel a první třetina tak skončila za stavu 1:0.

Také druhou třetinu Hanáci zahájili náporem v útočném pásmu, Jihlava si však pečlivě bránila předbrankový prostor a blokovala střely domácího týmu. Jihlava mezitím spoléhala na rychlé protiútoky, které ale končily na skvěle bránících Kohoutech nebo na nepřesnostech ve finální přihrávce. Nebezpečnější střelou přispěli až v přesilové hře ve 30. minutě, ale ani s tou Lukáš neměl mnoho práce.

Dvě přesilové hry v řadě však Jihlavu dostaly do tempa a v dalších minutách bylo kolem Lukáše chvílemi dusno. Nejvíce zahrozil Tomáš Čachotský, jenž se vehementně tlačil do branky domácího týmu. Kohouti však tlak soupeře přestáli a také do třetí třetiny si tak nesli těsné vedení 1:0.

Tu zahájili domácí rychlou kombinací, na jejímž konci stál Jergl, kterému ale v poslední chvíli sjel puk z hole. Potom se ovšem Dukla vzmohla na rychlý protiútok. Čachotský zavezl puk za branku Lukáše a nezištnou nahrávkou jej poslal k tyči Adamu Zemanovi, jenž bez potíží uklidil puk do odkryté klece.

Vstřelená branka jihlavské hráče povzbudila a ti se začali více tlačit do předbrankového prostoru a vybojovali si přesilovou hru, při které ale paradoxně zahrozili více domácí. To je vrátilo zpátky na koně a záhy se mohli radovat z branky. Tečovanou střelu Švrčka ještě Lundström se štěstím vyrazil betonem, o chvíli později však střílel Jaroměřský a jeho pokus už Zbyněk Irgl úspěšně tečoval do sítě.

Cíl dotáhnout utkání do vítězného konce zkomplikoval svému týmu sedm minut před koncem Jan Káňa, který putoval na trestnou lavici na čtyři minuty. V následné přesilovce si Jihlava dokázala vytvořit slibný tlak a vyslat na Lukáše několik nebezpečných střel, olomoucký strážce brány však všechny pokusy zlikvidoval. Nejvíce se vytáhl v zákroku proti Skořepovi, kdy už ležel na ledě, ale přesto dokázal zastavit puk směřující drobným obloučkem za jeho záda.

Mora už si těsný náskok pohlídala a po Třinci si tak mohla připsat i skalp Jihlavy.

V následných samostatných nájezdech byl jediným úspěšným exekutorem Aleš Jergl a tak i v této disciplíně si vítězství připsali Hanáci.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Do ideálu to mělo daleko. Výkon byl dobrý tak prvních deset minut. V první třetině jsme hráli nějaká oslabení, úplně jsme z toho vypadli a nedostali jsme se do toho do konce zápasu. Málo jsme se udrželi na puku, dávali jsme si nepřesné přihrávky, prohrávali jsme souboje… Nemůžu vypíchnout jednu věc, která by nám nešla. Ten výkon celkově nebyl vůbec dobrý. Musíme se hodně zlepšit.